Pretraga

Isplati li se truditi oko starih prijateljstva nakon odlaska na faks?

A- A+

Svi se veselimo odlasku na faks i svemu što to nosi. Odlasku od kuće, studiranju materije koja nas zanima (ili bi tako barem trebalo biti) i upoznavanju novih ljudi. Govoreći o upoznavanju novih ljudi, to je nešto što veseli nas koji odlazimo, no što je s prijateljima koje ostavljamo iza nas?

Foto: Simon Maage; Unsplash

Oni se vjerojatno ne vesele našem odlasku, već bi najradije da nekako ne idemo. Strah ih je da će daljina učiniti svoje i da prijateljstvo više neće biti onakvo kakvo je nekada bilo. I njihov strah nije neopravdan. Vrlo često se to upravo i dogodi – odnosi počnu patiti zbog neviđanja, a završe se ili svađom (najčešće oko nekakve gluposti) ili postupnim udaljavanjem.

Ne postoji nikakav univerzalan lijek oko toga što napraviti u toj situaciji ilitiga kako spasiti prijateljstvo, ali postoje neke stvari koje se mogu napraviti kako bi se izbjegla ta kritična situacija. Neke su poprilično očite (kao biti iskreni s drugom osobom), a neki su isto tako jednostavni, ali ne očiti koliko bismo očekivali da jesu.

Ne zaboraviti na drugu osobu

Djeluje kao poprilično banalan savjet, no nije nimalo. Studiranje u drugom gradu neke ljude dovede do toga da zaborave i na obitelj, a kamoli ne na prijatelje. Nije slučaj sa svima, ali nije niti toliko nemoguće: u hrpi novih obaveza i druženja, lako je zaboraviti na ona prijateljstva koja smo imali prije toga. Pogotovo kada se radi o ljudima s kojima smo bili jako bliski – o njima rijetko kada razmišljamo, zato što su uvijek tu. Nažalost, nisu uvijek tu. I koliko god smo mi trenutno zauzeti s drugim stvarima, oni nisu, pa se puno češće sjete nas nego mi njih.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Umjesto učenja, večeras izlazite s prijateljima? Imamo idealan zadatak za vas

Nitko ne očekuje da se 0-24 čujete s njima, ali odvojite barem na tjednoj razini neko vrijeme koje ćete baš posvetiti njima. Bilo da se radi o telefonskom pozivu (što je nekako najbolje, koliko god preferirali dopisivanje), video pozivu ili samo razmjeni poruka, podružite se na pola sata sa svojim prijateljima!

Ne tražiti zamjenu

Kao što je svatko od nas drugačiji, tako su i svi odnosi međusobno drugačiji. Nemojte nikako pokušavati postići isti odnos s nekom novom osobom koju ste tek upoznali, a pogotovo ne obrnuto. Ako si s kolegom s faksa stalno šaljete memeove vezane za vaš faks i to je vaš jedini oblik komunikacije, vrlo je vjerojatno da taj oblik komunikacije neće biti dovoljan za prijatelja iz srednje ili djetinjstva. To je samo jedan primjer (apsolutno podržavamo slanje memeova svima), ali znate što želimo reći. Nemojte pokušavati mijenjati dinamiku odnosa, pogotovo ako vidite da druga strana ne reagira dobro, što nas dovodi do sljedećeg savjeta

Slušajte drugu osobu

Ovo ne mislimo samo u doslovnom smislu, već i u onom širem. Ako vidite da nešto ‘ne štima’, odmah reagirajte. Nemojte to odmah pripisati lošem danu ili nečemu. Pitajte u čemu je problem, dajte osobi prostora da kaže što ju muči. Kada to odmah napravite na samom početku, problem je lako riješiti. Moguće je da se radi o nekakvoj sitnici za kojom vi niste ni išli, a drugu osobu je izbacila iz takta.

Čim samo pokažete interes za rješavanje problema, već ste ga na pola i riješili. Pokažite inicijativu i drugoj osobi će odmah biti jasno da vam je i dalje stalo. Ne znači to da je sva krivnja na vama, ali definitivno ste vi ti koji ste ‘otišli’, pa je potrebno pokazati da odlazak ne znači i napuštanje!

Dostojanstveno prihvatite kraj

Nisu sva prijateljstva napravljena da traju vječno i to je nešto što je teško za shvatiti, zato što to ne bismo htjeli. Možda će neka i trajati zauvijek, ali neće biti toliko intenzivna kao što su nekada bila. U svakom slučaju, kada primijetite da su stvari došle do onog nepopravljivog stadija, nemojte se previše opirati. Nemojte to zamjerati drugoj osobi (a ni sebi), pa ćete izbjeći nepotrebne konflikte.

Nekada se osobe toliko promijene da se jednostavno ne razumiju, i to je okej. Nemojte započinjati svađe u kojima ćete pokušati dokazati nešto što će samo povrijediti drugu osobu, a na kraju i vas same. Ponekad je samo bolje graciozno pustiti stvari na miru, nego raditi veliki problem!