Pretraga

Isprobali smo The Freestyle, Samsungov prvi prijenosni projektor

A- A+

The Freestyle, prijenosni projektor kojeg je Samsung predstavio početkom ove godine, obećava pružanje zabavnog, jednostavnog i na koncu izvanrednog iskustva korištenja projektora. Kako bismo saznali je l’ to uistinu tako, ‘igrali’ smo se sa Samsungovim novitetom oko tjedan dana. Donosimo naše dojmove.

Foto: srednja.hr

Samsung je na ovogodišnjem najpoznatijem sajmu potrošačke elektronike CES-u, predstavio The Freestyle, svoj prvi prijenosni projektor. Ako je za suditi prema njihovim marketniškim kampanjama, riječ je o uređaju namijenjenom mladim, društvenim ljudima, koji bi ovaj projektor rado ponijeli sa sobom na chill okupljanja, zabave i slična događanja.

Ekološko pakiranje

The Freestyle teži manje od kilogram te je malo veći od prosječne krigle pive. Prenosivost mu, dakle, nije stran pojam, izuzev činjenice da nema ugrađenu bateriju. Da, dobro ste pročitali. Samsungov projektor koji se temelji na prenosivosti nema bateriju, pa ako uistinu želite iskoristiti njegove male dimenzije i prenosivost, morate kupiti eksternu ili sa sobom nositi produžni kabel (ako, naravno, planirate gledati filmove u dvorištu, a ne na obroncima Medvednice).

Ako se nedostatak baterije stavi po strani, odmah se pri vađenju The Freestylea iz kutije može primijetiti da je poprilično kvalitetno napravljen. Dovoljno je čvrst, a jednostavni mu dizajn daje na modernosti, kao i činjenica da ima ‘poklopac’ koji ga pretvara u ambijentalnu svjetiljku o čemu ćemo vam više objasniti kasnije.

Ambalaža je cijela napravljena od kartona, što će ekološki osvješteni ‘zoomeri’ i milenijalci vjerojatno pozdraviti. Osim projektora s ‘poklopcem’, dobit ćete USB-C kabel za napajanje, simpatični punjivi daljinski upravljač na kojem postoje namjenske tipke za popularne streaming platforme i uputstva za korištenje.

Zašto baš micro HDMI?

Kad je riječ o priključcima, projektor na sebi ima USB-C za napajanje te micro HDMI kabel za spajanje na računalo, konzole i slično. Riječ je, naime, o vrsti HDMI priključka kojeg prosječni korisnici vjerojatno nemaju kod kuće, a budući da on ne dolazi u pakiranju, preostaje vam otići u obližnju trgovinu informatičkom opremom i kupiti ga, što je poprilično nezgodno kad se u obzir uzme činjenica da The Freestyle košta 7.499 kuna.

Foto: srednja.hr

Nakon što priključite kabel za napajanje i upalite The Freestyle, dočekat će vas ekran za jednostavno postavljanje putem samog uređaja ili pak mobilne aplikacije Smart Things. Što god da odabrali, proces je izrazito intuitivan, iako je nama Smart Things aplikacija zadavala probleme s prepoznavanjem projektora. Najvažniji dio postavljanja svakako je spajanje na Wi-Fi mrežu.

Korisničko sučelje uveliko podsjeća na ono koje koriste Samsungovi pametni televizori, pa se uistinu nije problem snaći. U tome pomažu i predinstalirane aplikacije koje se odmah pojavljuju pri vrhu, kao što su Netflix, Prime video, YouTube, internetski preglednik i druge. Moguće je, naravno, preuzeti i druge aplikacije za prikazivanje sadržaja, uključujući HBO Max, HRTi, Spotify i brojne druge.

Sučelje. Foto: srednja.hr

Prikaz je odličan u zamračenim prostorijama

The Freestyle ima automatsko ispravljanje slike, kao i automatski fokus. To, dakle, znači da kada ga uperite u zid, projektor će automatski prilagoditi sliku u skladu s pozadinom na kojoj se projicira. U praksi, to i ne funkcionira baš najbolje. Naime, ako nemate izrazito ravan zid i ne ‘pogodite’ idealan kut, slika će biti neravna. Srećom, to se vrlo lako i brzo može srediti u postavkama, gdje se slika čak može i smanjiti.

Kad se već spominje veličina slike, treba napomenuti da The Freestyle može projicirati sliku od 30 (76,2 cm), pa sve do 100 inča (254 cm). Slika je Full HD rezolucije, uz PurColor i HDR certifikate, pa problema s kvalitetom prikaza i bojama nema. No, moramo reći da nas svjetlina nije pretjerano oduševila. Dok je u zamračenoj prostoriji prikaz fenomenalan, ako su rolete malo podignute ili od nekud dopire svjetlost, gubitak svjetline značajno se osjeti.

Foto: srednja.hr

Budući da The Freestyle u sebi ima ugrađeni zvučnik koji emitira zvuk u 360 stupnjeva, može poslužiti i kao uređaj za slušanje glazbe tijekom, primjerice, partyja. Zvuk je poprilično glasan i pun, pa kad se malo više ‘nafrlji’, dobijete blagi osjećaj kao da ste u kinodvorani. Za još bolje partyje, Samsungov projektor nudi i Ambient odjeljak, pomoću kojeg možete projicirati natpise ‘Happy Birthday, Happy New Year, Cheers’ i slično, kao i raznorazne prizme ili ‘prozore’ s pogledom na prirodu.

Upravljanje putem Smart Things aplikacije

Ako još odlučite staviti poklopac na vrh projektora, on može glumiti i stolnu lampu. Kolika je stvarna korisnost te značajke, ostavljamo na vama da procijenite Mi, doduše, ne vidimo pretjeranu svrhu te mogućnosti, ali dobro je za znati da ona funkcionira sasvim okej. Valja istaknuti da se putem Wi-Fi mreže može napraviti screen share s računala ili laptopa, što nam je bilo donekle komplicirano za postaviti.

Foto: srednja.hr

Ako imate Samsung Smart TV, moguć je i screen mirroring, a preko Smart Things aplikacije može se castati i slika s vašeg mobitela.

Sve u svemu, Samsung The Freestyle ispunjava svoju glavnu zadaću i više nego prihvatljivo. Prikaz sadržaja izrazito je visoke kvalitete, barem u zamračenim prostorijama, zvuk je iznadprosječno dobar, a sučelje nije ‘štekavo’ i lagano se njime upravlja. Minus je svakako nedostatak micro HDMI kabla u pakiranju, kao i cijena od 7.499 kuna, koja je ipak visoka za prijenosni projektor bez baterije.

Specifikacije Samsung The Freestyle projektora

Rezolucija slike: 1920×1080
Veličina slike: 30 inča – 100 inča
Tip lampe: LED
Svjetlina: 550 lumena
Trajnost lampe: 20.000 sati
Veličina projektora 17 x 10 x 9 centimetara
Težina: 0.8 kilograma
Priključci: micro HDMI i USB-C za napajanje
Ostale značajke: automatski fokus, automatsko ispravljanje slike, Bixby i Alexa glasovni asistenti, mogućnost rotiranja od 180 stupnjeva