Pretraga

Jeli smo u popularnoj Staroj Savi: Pizza je toliko velika da ne stane na tanjur

A- A+

U serijalu Studentsko nepce obilazimo mjesta gdje studenti mogu za relativno malo novaca ‘natrpati’ svoj želudac, a da nije riječ o menzi. Ovoga puta odlučili smo biti malo fancy i otišli smo na preporuku čitatelja u Staru Savu, popularnu pizzeriju smještenu preko puta Studentskog doma ‘Stjepan Radić’.

Stara Sava. Foto: srednja.hr

Studentsko nepce do sada je uglavnom posjećivalo pekare, kebabdžinice i pečenjare. Iako to uistinu je jeftina i lako dostupna hrana koju često biraju studenti, osobito nakon noćnih izlazaka, u nekim trenucima jednostavno moramo biti malo fancy. Ne, ne mislimo na to da moramo u odijelima otići u restorane s Michelinovom zvjezdicom i naručiti bocu vina od 100 eura, već negdje gdje si možemo priuštiti takav nesvakidašnji izlazak, a gdje nas ipak  konobar dođe pitati ‘je li sve u redu’ dok su nam usta puna hrane.

Duže smo vrijeme bili u potrazi za takvim mjestom, a na preporuku čitatelja, odlučili smo se za pizzeriju Stara Sava, smještenu tik preko puta popularnog Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, kolokvijalno znanog kao ‘Sava’. Bilo je vrijeme ručka i bili smo gladni. Ispred pizzerije došli smo tik prije podne i pokušali smo ući ne misleći na radno vrijeme i konobar nas je, poprilično neljubazno, od tog nauma odgovorio. Dobro, rekli smo si, pričekat ćemo kojih desetak minuta da se otvore, ionako nam se nigdje ne žuri.

Izdvojeni članak

Probali smo salatu u Dubravici: Fina je, ali ti treba barem dvije da se najedeš

Jelovnik na A4 papiru?

Stara Sava izvana ne izgleda ništa specijalno. Štoviše, izgleda kao nekakva klasična, kvartovska pečenjara. Parking je smješten iza pizzerije i u potpunosti je besplatan, što je dobra vijest za one koji tu planiraju doći automobilom. No, jednom kada smo ušli unutra, dojam se promijenio. Sve je uređeno u nekakvom drvenom, staromodnom stilu, koji u potpunosti odgovara ovakvom mjestu. Unutarnji prostor zaista je velik, a može se sjediti i vani na terasi s pogledom na radove ispod Jadranskog mosta i neugledni nasip. Mi smo sjeli na terasu, isključivo zbog svježeg zraka.

Iako unutarnje uređenje prostora Stare Save odgovara tome da je riječ o pomalo finijem mjestu od nekakve pečenjare, to se ne može reći za jelovnike. Jelovnici su isprintani na A4 papiru i plastificirani. Poprilično neozbiljno ako se nas pita. Neozbiljna je, priznajemo, i sama usluga. Terasu su posluživala dva konobara. Jedan je bio korektan, dok je drugi bio izrazito neugodan prema gostima. Osim što je s njima imao odnos na ‘ti’, naglas se žalio na njihov odabir stolova jer, kako kaže, ‘morat će nosati hranu sim-tam’ te je poprilično bezobrazno rekao gostima u pitanju da ‘razmisle koji će stol uzeti i da imaju razumijevanja za njega’. Terasa je tamo s razlogom tako da nismo sigurni u čemu je točno problem. Čak i da je problem postojao (a da ga nismo vidjeli), radi se o neprofesionalnom ponašanju za jednog konobara.

No, vratimo se na hranu. Cijene hrane poprilično su visoke, osobito za studentske standarde. Za standardnu miješanu pizzu, potrebno je izdvojiti 9.20 eura. Dakle, ako uz to ubrojite piće, vi tamo nemate što raditi ispod 12 ili 13 eura po osobi. Ali, to i nije toliko velika zamjerka, jer na koncu, tamo se neće ići toliko često kao, na primjer, na hamburger kod Tete na okretištu. Međutim, kada se usporedi s drugim pizzerijama, koje isto spadaju u taj malo finiji rang, cijena je napuhana za minimalno dva eura po svakoj pizzi.

@srednja_hr Nismo baš ostali oduševljeni. 😅 Što vi mislite o Staroj Savi? #justsrednjathings #studentskonepce #srednjahr #brucos #starasava #gastro #pizza #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Pizza je ogromna

Mi smo uzeli ‘Special’ pizzu, koja je, zapravo, standardna miješana s jednim jajetom na oko u sredini i slaninom. Pizza je koštala 10 eura, a Coca Cola je bila 2.40 eura. Napominjemo da se osim pizze mogu naručiti i ostala, standardna jela, poput tjestenina, pohanog, lignji i slično. Od narudžbe nije prošlo ni 10 minuta, a mi smo na stolu već imali našu pizzu. Pizza je zaista velika. Štoviše, toliko je velika da ne stane na tanjur na kojem dođe te ju je poprilično nezgodno za rezat. No, veličina porcije svakako nije nešto na što se žalimo, tako da smo se hrabro bacili na jelo.

Pizza je sasvim dobra. Sastojci se doimaju kvalitetni, pogotovo slanina koja inače zna biti jeftina i bezukusna, a jaje u sredini bilo je idealno ispečeno da je bjelanjak tvrđi, a žumanjak tekuć, što je idealno za umakati koru. Usprkos tome što je pizza zaista velika, tijesto je zapravo relativno tanko i lakše nego što bi očekivali. Napominjemo da nije riječ o napoletanskoj pizzi ili romani, već isključivo klasičnoj, zagrebačkoj pizzi. Zamjerka je, doduše, nedostatak umaka od rajčice. Na nekim dijelovima ga gotovo da ni nema, a mi bismo voljeli ipak da je to malo sočnije. Na terasi se nalazi stol s kečapom kojeg možete uzeti, ali da želimo jesti pizzu s kečapom, ne bi išli u restoran.

Studentsko nepce nikada ne ostavlja ništa iza sebe, pa smo tako uspjeli pojesti ovu pizzu, svjesni toga da ostatak dana više nećemo ni ‘zinuti’. Siti smo izašli iz Stare Save i zaputili se na obližnju tramvajsku stanicu. Mišljenja smo da je ovo okej mjesto za studente koji žive na Savi da proslave rođendan, prolazak ispita ili da izvedu partnera ili partnericu na dejt. No, svakako treba imati na umu poslugu, koja nije bila na razini. Mi se zbog toga više nećemo tu vratiti.

Zaključak

Naša ocjena za Staru Savu. Foto: srednja.hr

Copy link
Powered by Social Snap