Pretraga

Istraživanje potvrdilo ‘noćnu moru’ svakog roditelja: TikTok je opasno mjesto za tinejdžere

A- A+

Kako bi testirali TikTokov algoritam, Centar za suzbijanje digitalne mržnje iz SAD-a napravio je nekoliko lažnih profila u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i SAD-u te predstavljajući se kao 13-godišnjaci. Pokazalo se da im je TikTok nakon samo tri minute nakon što su napravili račun i ulogirali se u aplikaciju pokazao sadržaj koji spominje samoubojstvo, a to su uglavnom bile snimke druge djece slične dobi koji u videima pričaju kako si planiraju oduzeti život. Nakon osam minuta korištenja TikToka, prikazan im je sadržaj o poremećaju prehrane što je šokiralo istraživače.

tiktok

Foto: Solen Feyissa, Unsplash

Ono što se do sada sumnjalo, istraživanje je potvrdilo – TikTok nije u potpunosti sigurno mjesto za mlade, posebice tinejdžere, prenosi The Guardian. Istraživači Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) iz SAD-a napravili su nekoliko lažnih TikTok profila u kojima su se predstavili kao 13-godišnjaci i to u četiri zemlje, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i SAD-u. Jedan profil je imao žensko ime, a drugi je iz kontrolnih razloga imao slično ime uz dodatak poput ‘weight loss’, odnosno dio imena na TikToku je sadržavao tekst povezan s problemima tjelesne težine.

Pokazalo se da algoritam na TikToku prikazuje potencijalno opasan sadržaj koji bi neizravno mlade osobe mogao potaknuti na samoozljeđivanje, samoubojstvo ili ih navesti na put koji vodi do poremećaja prehrane i to već u prvih 30 minuta nakon stvaranja novog računa na toj društvenoj mreži. Tako se profilima s ‘normalnim’ ženskim imenom prvi video sa sadržajem koji spominje samoubojstvo pojavio nakon samo tri minute.

Neki računi su dobili tri puta više štetnog sadržaja

Nakon osam minuta, isto tom ‘normalnom’ profilu 13-godišnje djevojčice počeli su iskakati videi o poremećaju prehrane. Istraživači su također potvrdili da se u mnogim slučajevima nije bilo moguće u potpunosti utvrditi namjeru prikazanih videa te da i oni o, primjerice, mentalnom zdravlju i slici tijela, koji su se njihovim lažnim tinejdžerskim profilima prikazivali svakih 39 sekundi, i dalje mogu biti uznemirujući za mlade osobe.

Što se tiče profila koji su u svom korisničkom imenu imali i reference o slici tijela, pokazalo se da su to najranjiviji profili na TikToku. Takvi računi su dobili tri puta više štetnog sadržaja i 12 puta više sadržaja povezanog sa samoozljeđivanjem i samoubojstvom. Istraživači su otkrili i još jedan zastrašujući podatak – na TikToku postoji zajednica poremećaj prehrane koja koristi kodirane i otvorene hashtagove (#) kako bi dijelili takav sadržaj koji ima više od 13 milijardi pregleda.

Izdvojeni članak
bademi

Znate li što su ‘badem mame’ i zašto TikTok ne prestaje pričati o njima?

‘Roditelji će biti šokirani kada saznaju istinu’

– TikTok truje umove mladih korisnika. Promiče mržnju prema vlastitom tijelu kod djece i predlaže im ekstremne sugestije o samoozljeđivanju i poremećen, da ne kažem smrtonosan odnos prema hrani. Roditelji će biti šokirani kada saznaju istinu i bit će bijesni što zakonodavci ne uspijevaju zaštititi mlade ljude od velikih tehnoloških milijardera, njihovih neodgovornih aplikacija za društvene mreže i sve agresivnijih algoritama, oštro je rekao Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH-a.

No, iz TikToka su rekli kako ovo istraživanje ne pokazuje pravo stanje stvari, odnosno da to ne odražava stvarno ponašanje ili iskustvo stvarnih ljudi.

– Redovito se savjetujemo sa zdravstvenim stručnjacima, uklanjamo kršenja naših pravila i pružamo pristup resursima podrške svima kojima je to potrebno. Svjesni smo da je sadržaj koji nudi jedinstven za svakog pojedinca i ostajemo usredotočeni na poticanje sigurnog i ugodnog prostora za sve, uključujući ljude koji odluče podijeliti svoja iskustva oporavka ili educirati druge o ovim važnim temama, poručili su iz TikToka.


U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.