Pretraga

Znate li što su ‘badem mame’ i zašto TikTok ne prestaje pričati o njima?

A- A+

Znate li što su ‘almond moms’, odnosno ‘badem mame’? TikTokom se širi novi trend u kojem djevojke dijele svoja iskustva odrastanja s majkama koje nisu imale zdravi pristup prehani i težini, a sve je počelo od jednog videa koji je posta viralan.

bademi

Foto: Unsplash

‘Almond mom’ je najnoviji trend na TikToku kojeg je trenutno pregledalo gotovo sedam milijuna korisnika. Pod tim hashtagom žene dijele svoja iskustva odrastanja s ‘mamama s bademima’, odnosno majkama koje imaju poremećaje u prehrani ili su jednostavno previše opterećene pravilnom prehranom, dijetama i mršavljenjem.

Kako je nastao pojam ‘badem mama’?

Termin ‘almond mom’ nastao je na TikToku kada je video iz 2014. godine postao viralan U njemu Gigi Hadid, tada tinejdžerica govori svojoj majci Yolandi Hadid da se osjeća slabo. Yolanda joj govori da uzme ‘nekoliko badema, i da ih dobro sažvače’.

Video preuzet iz reality serije ‘The Real Housewives of Beverly Hills’ postao je hit na TikToku, gdje je i nastao termin ‘almond mom’. Djevojke su počele pod istoimenim hashtagom dijeliti svoja iskustva odrastanja s majkama koje su bile opsjednute njihovom težinom, ili su same imale poremećaje u prehrani.

– Vidjela sam koliko je ona opsjednuta svojim tijelom i zbog toga sam mislila da i ja moram biti opsjednuta svojim, napisala je TikTokerica Carly Koemptgen.

Izdvojeni članak
traperice niskog struka

Trend koji je obilježio rane dvijetisućite: Povratak traperica niskog struka izazvao je paniku kod milenijalaca, evo zašto

Isključivo zdrave namirnice

Carly je na svom TikkTok profilu podijelila nekoliko videa u kojima je pokazala kako izgleda smočnica njezine ‘badem mame’. U njoj se nalaze isključivo zdrave, organske namirnice s vrlo malo kalorija.

– Nije samo moja majka takva. Njezina majka je također bila opsjednuta dijetama, kao i njezina majka prije nje. Svjesna sam da je ovo problem puno veći od mene i moje mame, rekla je Carly za NBC.

@hotgirlwithheartissues Where’s the flavor 🤨 #fyp #almondmom #almondmompantry #pantrytour #pov #healthy #help ♬ Che La Luna – Louis Prima

‘Badem mame’ i  ortoreksija

Druge djevojke također su snimile svoja iskustva s ‘badem mamama’. Jedna je napravila kompilaciju svih problematičnih stvari koje je u djetinjstvu slušala od svoje majke, poput: ‘sekunda na usnama, vječnost na bedrima’ i ‘ništa nije tako ukusno kao biti mršav’.

Neki stručnjaci, prenosi NBC, smatraju da je fenomen ‘badem mama’ povezan s ortoreksijom, poremećajem u prehrani kojeg karakterizira pretjerano fokusiranje na zdravu prehranu. Nekoliko studija je povezalo naš stva o vlastitom tijelu sa stavom kojeg o svom tijelu imaju naši roditelji. Studija iz 2015. godine potvrdila je kako djeca u dobi od 5 do 8 godina imaju veće šanse imati negtivan stav prema vlatitom tijelu ako misle da njihovi roditelji također imaju negativan stav prema vlastitom tijelu i izgledu.

@lexi.kasamis “We have food at home” #almondmom #almondmompantry #loveher #foodhaul ♬ original sound – Kyle & Jackie O

Izdvojeni članak

Ortoreksija kao novi problem: Jeste li upoznati s ovim kompulzivnim ponašanjem?

Humor u borbi protiv trauma

Neki su se kreatori s traumama povezanim s ‘badem mamama’ odlučili boriti humorom. Tyler Bender snima duhovite, sarkastične videe u kojima parodira izjave svoje majke. U jednom od videa govori kako je maslac od kikirikija sada zabranjen u njihovoj kući jer ‘tvoj tata se previše udebljao!’

@tyler.benderr What’s next you guys? #halfanalmondaday #almondmom #dietmom #parodychallenge ♬ Blue Blood – Heinz Kiessling & Various Artists

– Nadam se da če ljudi vidjeti ovo i reći: Okej, neću ovo napraviti svojoj kćeri. Sad vidim koliko je ovakvo ponašanje suludo, rekla je Bender, koja je seriju sarkastičnih videa pod nazivom ‘pola badema na dan mama’ pokrenula kako bi pomogla sebi, svojoj desetogodinjoj sestri i svojoj majci, kako bi osvijestila svoje ponašanje.

bademi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap