Pretraga

Izašla su četiri nova iPhonea: Apple je konačno poslušao korisnike i uveo dugoočekivanu značajku

A- A+

Na svojem rujanskom eventu Apple je sinoć predstavio nova četiri iPhone uređaja – 13, 13 Mini, 13 Pro i 13 Pro Max. Na skuplje modele konačno je došla značajka koju korisnici već jako dugo traže i iščekuju.

Kako to već standardno biva unatrag četrnaest godina, svakog rujna Apple predstavi, među ostalim, novu verziju svojeg najpopularnijeg gadgeta – iPhonea.

Bolji zaslon, fotke i video

Ove smo godine, kao i prošle, imali prilike dočekati čak tri nova iPhone uređaja. iPhone 13 i iPhone 13 Mini u suštini su isti, a razlikuje ih jedino veličina. Dok je mini zaista minijaturan s veličinom zaslona 5,4 inča, njegov veći brat sa svojih 6,1 spada upravo među prosječne telefone današnjice. Prva stvar koja ih razlikuje od prošlogodišnjih modela je smanjeni notch na prednjoj strani, a drugačija je i poleđina na kojoj su leće kamere sada, umjesto jedna ispod druge, postavljene dijagonalno. Novi telefoni dolaze u četiri boje – ružičastoj, starlight (bijeloj), midnight (crnoj) i product red (crvenoj) boji.

Novi iPhone 13 i mini modeli imaju bolji, za gotovo trećinu svjetliji OLED zaslon nego li na prošlom modelu, brži procesor sa šest jezgara, od kojih su dvije ultrabrze, a dvije optimizirane za štednju energije. Očekivano, novi telefoni imat će i bolje grafičke performanse, kao i bolji neural engine, što omogućuje poboljšanja glede strojnog učenja. Što se tiče kamere, najveće nadogradnje dolaze u ultra-široku leću, kao i bolji senzor stabilizacije. To u praksi znači da će ultra-široke fotke biti svjetlije i izoštrenije, a prilikom snimanja videa gotovo da nećete osjetiti treskanje. Isto tako, Apple je razvio i nešto što se naziva cinematic mode, što omogućava zadržavanje fokusa. Plastično, ako fokusirate na osobu i snimate je dok se kreće, fokus će i dalje ostajati na njoj dok će pozadina biti zamućena.

Uza sve to, korisnici mogu očekivati značajno dulje trajanje baterije na osnovnom, ali i mini modelu. Početni kapacitet pohrane se povećao na 128 gigabajta, no cijena uređaja ostala je ista, barem u Sjedinjenim Američkim Državama, kao što je to bio slučaj i za prethodni model. O cijenama u Hrvatskoj još ne možemo govoriti, no u nekoliko ovlaštenih prodajnih lanaca možete iskazati interes za novim modelima.

iphone 13 i 13 mini

iPhone 13 (mini) u ružičastoj boji
Foto: Youtube screnshot; Apple

Konačno poboljšanje zaslona

Uz osnovni i mini model, Apple je ove godine, kao i prošle, izdao i pro modele. iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max dolaze u dvije veličine, 6,1 i 6,7 inča, te četiri boje – grafitna, zlatna, srebrna i sierra plava. Kao i osnovni, pro modeli imaju smanjeni notch na prednjoj strani telefona, a na poleđini veće i izbočenije otvore za trostruku kameru i lidar senzor.

I na pro modelima primijetit ćemo dosta svjetlije zaslone, no u tom odjelu dakako je najveća ona dugo očekivana značajka – ProMotion. ProMotion Appleov je ‘fancy’ naziv za displej koji se osvježava od 10 do čak 120 herca, prilagođavajući se brzini skrolanja i načinu na koji osoba koristi iPhone. To u praksi omogućava glatke prijelaze i osjećaj kao da je telefon nikad življi. Velike nadogradnje stižu i kod trostruke kamere. Telephoto kamera sad će imati poboljšani 3x optički zoom, svjetlije fotke s ultra-široke leće. Nadograđena ultra-široka leća omogućuje i macro fotografiju, kao i usporeno macro snimanje, a kasnije ove godine dolazi i značajka ProRes.

No, to nije sve. Korisnici kod Pro Max modela mogu očekivati značajno poboljšanje već sjajnog trajanja baterije, kao i maksimalni kapacitet pohrane, za one koji su voljni platiti uređaj više, od čak 1 terabajta. Cijena ostaje ista kao i prošle godine, no, napomenimo, u Hrvatskoj bi još trebali uračunati maržu ovlaštenih preprodavača, pa je moguće da će cijena ipak biti ponešto drugačija. Trenutno o tome ništa ne znamo, osim da potencijalni kupci u određenim dućanima već mogu iskazati interes za Pro i Pro Max modele.

iphone 13 pro (max)

iPhone 13 Pro (Max) u novoj sierra plavoj boji
Foto: Youtube screenshot; Apple