Pretraga

Jeste li i vi u njima uživali? Ovih 10 videoigara vratit će vas u djetinjstvo

A- A+

Bilo da se igranje odvijalo na igraćim konzolama, računalu ili u računalnim igraonicama, videoigre su mnogima predstavljale najčešći izbor zabave u djetinjstvu. Iz tog smo se razloga odlučili prisjetiti nekad najpopularnijih videoigara, koje će probuditi dijete u vama.

Foto: Unsplash

Nintendove Game Boy konzole, PlayStation 1 i 2, PSP, Wii i originalni Xbox, samo su neke od igraćih ‘mašina’ uz koje su mnogi provodili sate i sate vremena. Tadašnje videoigre možda nisu bile oličenje grafičkih sposobnosti, ali to uopće nije bilo važno. Zabava je, u svakom slučaju, bila neizmjerna i mnogi bi se rado vratili u to bezbrižno vrijeme.

Iz tog smo razloga odlučili napraviti listu od deset videoigara koja će vam, prema našem mišljenju, probuditi nostalgiju i vratiti vas u djetinjstvo.

Grand Theft Auto: San Andreas

Treća igra u popularnom GTA serijalu s 3D formatom, za PlayStation 2 izašla je 2004. godine, dok je za Xbox i PC izašla godinu dana kasnije. GTA: San Andreas jedna je od najpopularnijih videoigara Rockstarove franšize te kao takva zauzima prvo mjesto na našoj listi. Igra započinje scenom u kojoj se glavni lik CJ vraća u Los Santos te saznaje da mu je majka ubijena, nakon čega kreće u borbu za pravdu. Nedavno je za nove konzole izbačena i remaster verzija San Andreasa.

Screenshot: YouTube

Pro Evolution Soccer 6

Iako je odabir sportskih igara i više nego velik, odlučili smo se za jedan od najpopularnijih PES naslova, koji je, usput, posljednji u serijalu koji u naslovu ima redni broj (Nakon njega su PES 2007, PES 2008 i tako dalje). U Hrvatskom su se izdanju na omotu našli AdrianoJohn Terry, a najvažnije od svega valja istaknuti da je u PES-u 6 trebala biti i njemačka Bundesliga, no Konami nije uspio dobiti licencu. U svakom slučaju, utakmice u dvoje na ‘plejci dva’, ostat će u pamćenju mnogima.

Screenshot: YouTube

Tekken 5

Tekken serijal, osvoja srca ljubitelja arkadnih borilačkih videoigara još od 1994. godine. Igraći studio koji stoji iza ovog hita, objavio ga je taman na desetu godišnjicu serijala. Riječ je, naime, o videoigri koja se prodala u preko 8,2 milijuna primjeraka te je mnogima služila kao svojevrsni uvod u priču. Valja istaknuti da je Tekken 5 prvi u serijalu koji je uveo mogućnost dodavanja estetskih predmeta likovima.

Screenshot: YouTube

Jazz Jackrabbit

Jedna od najstarijih videoigra na ovoj listi, Jazz Jackrabbit, mnogima je bio uvod u gejming svijet. Simpatični i zeleni zec bori se s opakom kornjačom Devanom Shellom, što neodovljivo podsjeća na popularnu Ezopovu basnu o zecu i kornjači. Riječ je o laganom platformeru koji je imao tri nastavka – dva za PC (1994 i 1998) i jedan za Game Boy Advance (2002).

Screenshot: PlayMiniGames

Sims 2

Najpopularnija strateška simulacija života, Sims, našla je svoje mjesto i na ovoj listi. Sims 2 izašao je 2004. godine te je serijalu donio velike promjene. Najveća od njih vjerojatno je činjenica da igrač može u 360 stupnjeva vidjeti sve dijelove prostora u kojem se nalazi. U prvih deset dana, prodan je u milijun primjeraka, a 2012. objavljeno je da ga se prodalo u 12 milijuna primjeraka, od kojih je polovica za PC.

Foto: EA

Call of Duty 4: Modern Warfare

Četvrta igra serijala Call of Duty stekla je toliku popularnost da i danas privlači velik broj aktivnih igrača. Izašla je 2007. godine za Xbox 360, PlayStation 3 i PC, a svjetlo dana je 2009. ugledala i inačica za Nintendo Wii. U COD-u 4, po prvi se puta izlazi iz ere Drugog svjetskog rata te se ratovanje događa u suvremenom okruženju, što je postavilo snažne temelje za daljnje nastavke. COD 4 prodan je u oko 16 milijuna primjeraka.

Screenshot: YouTube

Counter Strike 1.6

Iako prethodno spomenuti Call of Duty 4 slovi za jednu od najpopularnijih pucačina, Counter Strike 1.6 opasno mu konkurira. Naime, ‘Kanter’ se u ranim 2000-im proslavio zbog e-sport utjecaja, jer je uveo jedan novi format igranja – teroristi protiv protu-terorista. Od tad je izašlo još verzija igre, kao što su Condition Zero, Source i Global Offensive, no sjećanja najviše budi ovaj prvi, koji se nerijetko igrao i u učionicama informatike.

Foto: Valve

Wii Sports

Još jedna sportska igra našla je svoje mjesto na ovoj listi, no ovoga puta jedna s drugačijim načinom upravljanja. Wii Sports igrao se na Nintendovoj Wii konzolu te je simulirao pet sportova (tenis, bejzbol, boks, kuglanje i golf), za koje je bilo potrebno koristiti Wii daljinski. Ova je videoigra do 2017. godine prodana u više od 82 milijuna primjeraka te je postala popularno sredstvo za druženja i natjecanja među igračima različitih dobnih skupina.

 

Pokemoni

Multimilijunska Nintendova franšiza iz koje su nastale animirane serije, karte, akcijske figure, stripovi i još dosta toga, ugledala je svjetlo dana 1996. godine s Pokemon Red i Blue videoigrama za Game Boy igraću konzolu. Riječ je o RPG igrama s elementima strategije koje su kasnije dobile ‘brdo’ nastavaka, u kojima se koncept i nije toliko promijenio, osim što su došle nove generacije Pokemona.

Screenshot: YouTube

Super Mario

Brkati vodoinstalater u plavo-crvenoj odjeći, jedan je od najpoznatijih likova iz videoigara na svijetu. Nintendo je stvorio Super Mario serijal 1985. godine s igrom Super Mario Bros. za NES igraću konzolu, iako se Mario kao lik pojavio četiri godine prije u igri Donkey Kong. Spašavanje otete princeze postalo je toliko popularno, da su se krajem 80-ih svugdje prodavali predmeti s likom simpatičnog vodoinstalatera, a Super Mario videoigre i animirani filmovi nisu prestajali izlaziti do dana današnjeg.

Screenshot: YouTube