Pretraga

Sveučilište u Zagrebu uskoro dobiva studij za gejmere? Interes je velik, ali ima još posla

A- A+

Zamislite studij koji kombinira strast prema igrama s visokim obrazovanjem. Projekt Edu4Games u suradnji s pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu upravo to planira realizirati, otvarajući vrata zainteresiranima prema karijeri u svijetu videoigara. Razgovarali smo s projektnim timom o planiranom početku ovog zanimljivog diplomskog studijskog programa.

gejmer videoigre

Foto: Unsplash; Florian Olivo

Za sve one koji su oduvijek sanjali karijeru u industriji videoigara, dolazi dobra vijest. Projekt Edu4Games, ostvaren u suradnji pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Akademija dramske umjetnosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Akademija likovnih umjetnosti te Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta) planira pokrenuti inovativan diplomski studij dizajna i razvoja videoigara. Ovaj projekt ne samo da stvara nove mogućnosti za buduće stručnjake u svijetu igara, već također postavlja standarde kvalifikacija i zanimanja za ovu rastuću industriju.

U središtu Edu4Games projekta je izrada četiri usmjerenja za diplomski studijski program: dizajnera videoigara, vizualnog umjetnika videoigara, producenta videoigara i programera videoigara. Svaki smjer usmjeren je na umjetničku i znanstvenu praksu, praktičan rad i aktivnu međunarodnu suradnju s vodećim obrazovnim ustanovama i stručnjacima iz industrije videoigara.

Izdvojeni članak

Dobra vijest za gejmere: Popularna videoigra postala je besplatna za preuzimanje

Početak studija već iduće godine?

Prema riječima Edu4Games projektnog tima, primarni cilj je razvoj ovog inovativnog studijskog programa te razvoj četiriju programa cjeloživotnog učenja. Također, projekt ima ambiciju unaprijediti stručna i pedagoška znanja nastavnika te osigurati potrebnu opremu za nastavu, uz usklađivanje sa standardima osiguranja kvalitete ovog združenog interdisciplinarnog diplomskog studijskog programa pod nazivom Dizajn i razvoj videoigara.

Međutim, iako se projekt čini obećavajućim, planovi za početak provedbe programa još uvijek nisu potpuno definirani. Prema riječima projektnog tima, njihova je želja započeti s izvođenjem programa tijekom akademske godine 2024./2025., no postoji još niz koraka i odobrenja koje je potrebno proći prije nego što to postane stvarnost.

– S obzirom na trenutni broj studenata upisanih na gaming kolegije te upite mailom svih zainteresiranih za upis diplomskog studija, čini nam se da je i interes studenata na vrlo visokoj razini, govore nam.

O čemu ovisi početak studija?

Iako postoji velika potreba za obrazovanim kadrom u industriji videoigara, odobrenje i provođenje programa zahtijeva vrednovanje i odobrenje državnih institucija.

– Trenutno smo u procesu vrednovanja navedenog programa, stoga ne možemo još dati konačne odgovore, međutim, kompetencije nastavnika, prostorni kapaciteti i usklađenost studija s potrebama tržišta rada su samo neke od stavki koje je potrebno zadovoljiti kako bi Agencija za znanost i visoko obrazovanje te Sveučilište u Zagrebu uopće odobrili program, rekli su iz Edu4Games tima.

Kako su nam otkrili, trenutni plan je upisati 24 studenata na četiri različita usmjerenja. Konkretno, 4 studenta dizajna, 4 studenta produkcije, 8 studenata vizualne umjetnosti, 8 studenata programiranja videoigara, a nastava bi se odvijala na Akademiji dramske umjetnosti, uz mogućnost održavanja predavanja na partnerskim institucijama.

Izdvojeni članak
gejmer videoigre

Mislite da gejmeri samo igraju igrice po cijeli dan? Upravo skupljaju novac za djecu s teškoćama

Što je utvrđeno pilot programom?

Pilot program, koji je proveden od rujna do studenog 2021., bio je ključna faza pripreme za ovaj ambiciozan projekt. Kroz pilot program, razvijena su četiri usmjerenja: Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara. Ovaj pilot program privukao je značajan interes, s više od stotinu prijava, od kojih su 23 sudionika uspješno završili program.

– Tijekom pilotiranja programa cjeloživotnog obrazovanja iz područja razvoja i dizajna videoigara angažirali smo preko 20 vanjskih suradnika, kompetentnih stručnjaka iz gamedev industrije, od kojih će velik broj s nama nastaviti suradnju i na provedbi diplomskog studijskog programa, poručuju.

Rezultati pilot programa bili su iznimno pozitivni, s mnogim polaznicima koji su nastavili raditi na igrama koje su razvijali tijekom pilotiranja. Također, program je stvorio standard zanimanja i kvalifikacija za industriju videoigara te je opremio predavaonice za buduće programe obrazovanja.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Pravi gejmeri morali bi znati odgovor na pitanje iz sinoćnjeg ‘Milijunaša’

Velik doprinos razvoju videoigara

Unatoč određenim administrativnim izazovima tijekom provedbe, Edu4Games projekt je uspješno ostvario svoje ciljeve i pružio nadu budućim stručnjacima u industriji videoigara. Također, ovaj projekt znači da će Sveučilište u Zagrebu pružiti značajan doprinos razvoju igara na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

U nastavku je popis gaming kolegija na sastavnicama Sveučilišta uključenima u izradu programa.

AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI:

 • Uvod u dizajn i produkciju videoigara
 • Oblikovanje zvuka u videoigrama
 • Teorija i povijest videoigara
 • Narativ u videoigrama

FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE:

 • Računalna grafika
 • Višeagentni sustavi
 • modul ‘Umreženi sustavi i računalne igre’: Razvoj računalnih igara, Dizajn korisničkih sučelja, Platforme za razvoj računalnih igara, Napredne multimedijske tehnologije i primjena, Inteligentni interaktivni sustavi, Komuniciranje i virtualni timovi u organizaciji, Digitalni marketing

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA:

 • Osnove razvoja digitalnih igara
 • Umrežene igre
 • Osnove razvoja virtualnih okruženja
 • Virtualna okruženja
 • Interaktivna računalna grafika
 • Računalna animacija
 • Interaktivni simulacijski sustavi

STUDIJ DIZAJNA PRI ARHITEKTONSKOM FAKULTETU:

 • Dizajn i igrifikacija

AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI:

 • modul ‘Uvod u vizualno oblikovanje video igara’: Teorija videoigara, Crtež u interaktivnom kontekstu, Računalno modeliranje u interaktivnom kontekstu, Vizualno oblikovanje u razvojnoj okolini.