Pretraga

Judo od jeseni u školama

A- A+

Borilačka vještina judo u novoj školskoj godini bit će izvannastavna aktivnost u osnovnim školama u Hrvatskoj. Ovaj projekt se već provodi u Nizozemskoj, Francuskoj i Japanu te je u tim zemljama dao rezultate u prevenciji vršnjačkog nasilja. U prvoj godini bit će uključeno stotinjak osnovnih škola, a krajnji je cilj da postane izborni predmet u svim osnovnim školama.

Hrvatski judo savez

Judo će od početka iduće školske godine biti uveden kao izvannastavna aktivnost u stotinjak osnovnih škola u Hrvatskoj. Program ‘judo u škole’ već se provodi u Francuskoj, Nizozemskoj i Japanu. Početak provedbe ovog projekta dogovoren je u Budimpešti na sastanku predsjednika Međunarodne judo federacije Mariusa L. Vizera i predsjednice Hrvatskog judo saveza dr. Sande Čorak, kojem su nazočili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te njegov pomoćnik za sport Petar Skansi.

Izdvojeni članak

Bivši boksački prvak Europe, sada uspješan student

U početku stotinjak osnovnih škola u programu ‘judo u školama’

Projekt će prvi put danas biti predstavljen u Vodicama ravnateljima osnovnih škola. Prvi je naum predstaviti ovu borilačku vještinu učenicima kao izvannastavnu aktivnost učenicima nižih razreda osnovne škole, a krajnji cilj je dovesti ga u status izbornog predmeta za sve učenike svih osnovnih škola u Hrvatskoj.

MZOS-a i Hrvatski judo savez složni su u procjeni da je judo polučio dobre rezultate u Nizozemskoj, Francuskoj i Japanu gdje je već uveden u škole, jer je riječ o sportu koji je vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkog nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole.

U izjavi za Novi List predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak navela je kako je problematično što samo 12 posto učenika kroz obrazovne ustanove uključeno u sportske aktivnosti. Judo može pridonijeti prevenciji ne samo nasilja, nego i pretilosti, mišljenje je Čorak.

Predavat će ga profesori tjelesne i zdravstvene kulture

S početkom iduće školske godine judo će se nuditi učenicima u stotinjak osnovnih škola na izbor u sklopu nastave iz Tjelesne i zdravstvene kulture.

– Na Kineziološkim fakultetima u Zagrebu i Splitu još od 60-ih godina postoji katedra za judo, tako da profesori imaju formalnu naobrazbu za ovu aktivnost. Ako će profesori ipak trebati dodatno osposobljavanje, bit će im omogućeno. Ovdje naglašavam i da će roditelji biti pošteđeni svih troškova za opremu, jer će djeca strunjače i kimona imati u školama, rekao nam je glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje Lindi.

O uvođenju juda u škole pitali smo za mišljenje i uspješne mlade natjecatelje u borilačkim vještinama.

– Svaka je aktivnost korisna i dobra ako se primjenjuje na adekvatan način i ako ju podučava kvalitetna i educirana osoba. Ima dosta slučajeva da treneri rješavaju svoje unutarnje borbe i ratove te tako negativnu energiju prenose na djecu. Također mislim da se na tu djecu ne treba raditi nikakav pritisak što se tiče dolazaka na treninge, sparinge i mečeve, jer to također vodi u negativnom smjeru. Djeca u toj dobi su još uvijek osjetljiva i ranjiva te ih se s takvim neprimjerenim pristupom može izbaciti iz ravnoteže i stvoriti im odbojnost za judo ali i sport općenito, rekao nam je bivši juniorski prvak svijeta u boksu Dino Mansour.

Izdvojeni članak

Student ekonomije svjetski viceprvak u nanbudu

Natko Lugarić višestruki je hrvatski prvak u nanbudu te europski prvak u ovoj borilačkoj vještini. Osim toga vrlo je uspješan u karateu te jiu-jitsi. Bavi se borilačkim vještinama već 13 godina.

– Odlično je što se judo uvodi u osnovne škole jer je jako dobar za razvijanje motoričkih sposobnosti, pogotovo ako se krene tako rano. Dobar je i za razvijanje zdravih životnih navika, tolerancije, a i olimpijski sport kojeg bi svakom preporučio. Također smanjuje pretilost i povećava kondiciju, što nije nevažno jer je opće poznato da se Hrvati loše hrane i premalo bave sportskim aktivnostima, iscrpno je Natko opisao svoje slaganje s ovakvom inicjativom.