Pretraga

Kako je otići na Erasmus u Wroclaw i Lisabon? ‘Oba iskustva na neki su mi način promijenila život’

A- A+

Kako bi olakšali onima koji se spremaju na Erasmus, na portalu srednja.hr pokrećemo serijal tekstova kroz koji donosimo iskustva studenata koji su se okušali u mobilnosti. Prva po redu je Dorotea Rnjak, koja je bila na Erasmusu u Wroclawu i na Erasmus praksi u Lisabonu.

Wroclaw. Foto: Unsplash

Studentica druge godine diplomskog studija novinarstva na FPZG-u, Dorotea Rnjak, bila je na Erasmusu čak dva puta.

Prvi put je bio u zimskom semestru 2020./2021. u Wroclawu u Poljskoj, na Sveučilištu University of Lower Silesia, a drugi je puta bila na Erasmus praksi u Lisabonu iz kojeg se vratila prije nešto više od mjesec dana.

Wroclaw nije skup

– Oba sam puta bila smještena u privatnom smještaju. U Poljskoj zato što su životni uvjeti to dopuštali s obzirom da cijena najma nije toliko visoka u usporedbi s drugim europskim državama i gradovima. Tamo sam bila u stanu zajedno s kolegicom s kojom sam išla na Erasmus i bile smo jako zadovoljne cijenom i lokacijom, objašnjava Dorotea.

Doduše, Dorotea kaže da je u Lisabonu situacija ipak bila nešto drugačija. Budući da je tamo išla na praksu, a ne na razmjenu, nije imala pravo na studentski dom, pa je četiri mjeseca morala iznamljivati sobu.

– Smještaj u Lisabonu zaista je bilo izazovno naći, s obzirom da su cijene najma sobe ponekad veće od najma cijelog stana u Zagrebu. Nakon puno traženja, uspjela sam naći sobu u stanu u kojem sam živjela s još pet cimera, kaže Dorotea.

Foto: Privatna arhiva

Erasmusovaca je u Lisabonu na tisuće

Iskustvo studiranja u Wroclawu, ističe Dorotea, bilo je jako specifično, prvenstveno jer ju zahvatio lockdown. Kolegiji koje je izabrali bili su otkazani zbog korone, pa je bila primorana slušati one koji su u potpunosti nepoznati i nesrodni novinarstvu.

– Učila sam o game dizajnu, motion capture snimanju, crtanju likova u photoshopu i slično. Bilo je izazovno, ali jako zanimljivo iskustvo, napominje studentica novinarstva.

S druge strane, Dorotea kaže da je u Portugalu je opet situacija bila drugačija. Grad je jako internacionalan, mjere nisu bile toliko stroge zbog visoke procijepljenosti, a erasmusovaca je na tisuće.

– U Wroclawu nismo previše izlazili zbog situacije, ali najviše smo voljeli ići vikendom na studentski otok. U Lisabonu sam najviše vremena provodila u poznatom kvartu Bairro Alto, koji ima preko 200 barova, klubova i restorana, kaže Dorotea ističući da nije baš išla u klubove, jer su preskupi, a provod nije tako dobar.

Foto: Privatna arhiva

Lisabon je skuplji, ali…

Kad je riječ o studentskoj prehrani, Dorotea je u oba grada nastojala što više kuhati. U Wroclawu su cijene hrane iste kao u Hrvatskoj, a s lakoćom se mogu naći i domaći proizvodi. U Lisabonu to nije slučaj, cijene hrane su nešto više i puno je teže naći namirnice na koje su Hrvati navikli.

– Portugal je skuplji od Hrvatske, što se lako može vidjeti u cijeni najma soba i stanova, kao i po cijenama restorana i barova. Ipak, uvijek se nađe neki happy hour ili popusti za studente, napominje Dorotea.

Kada je bila u Poljskoj, Dorotea je dobivala stipendiju od oko 400 eura mjesečno, međutim, dobila je i dodatnu potporu jer ne živi u mjestu studiranja, pa preporučuje studentima da istraže sve uvjete za potpore prije putovanja.

Za prakse su stipendije nešto veće, pa je Dorotea u Portugalu dobivala 700 eura uz još dodatnu potporu. No, valja imati na umu da je Lisabon skuplji grad od Wroclawa.

Foto: Privatna arhiva

S priznavanjem kolegija nema problema

– Moram napomenuti da sam na prije obje mobilnosti radila kako bih uštedila novac te su mi za vrijeme boravka roditelji dodatno pomagali jer stipendija ne pokriva u potpunosti troškove života u inozemstvu. Naravno, to je jako individualno. Ja sam mnogo putovala i trudila se istražiti zemlju u kojoj sam na mobilnosti, pa mi je to stvaralo dodatne troškove, tvrdi Dorotea.

S obzirom na to da je na prvu mobilnost išla na završnoj godini studija kada su joj kolegiji bili izborni, nije imala nikakvih problema s priznavanjem kolegija.

– Oba moja Erasmus iskustva na neki su mi način promijenila život. To je zbilja iskustvo koje te osamostali, izgradi kao osobu, proširi ti vidike i na kraju stvarno budeš zahvalan. U pamćenju će mi najviše ostati ljudi koje sam upoznala, jer su oni ti koje to cijelo iskustvo čine posebnim, zaključuje Dorotea te dodaje kako svima preporučuje Wroclaw i Lisabon.