Pretraga

Kako napisati tisuću kvalitetnih riječi dnevno

A- A+

Jeste li ikada pokušali pisati, a nije vam išlo? Niste znali odakle početi ili vas je frustrirala neproduktivnost. Tome možete stati na kraj ako upotrijebite taktiku koju koriste mnogi svjetski pisci.

Tajna plodnih autora nije zapravo u brzini tipkanja već u ideji jer da je drugačije Isaac Asimov nikada ne bi stigao napisati svoj golemi opus od preko 30 milijuna riječi. Ipak svatko tko je pokušao napisati novelu, roman ili pak diplomski rad suočio se s problemom savladavanja opsežne količine teksta u kratkom roku.

Veliki pisci tvrde da je ključno savladati magičnu granicu od tisuću riječi u danu kako bi vaše ruke mogle pratiti vaše misli. To na prvi pogled izgleda strašno zahtjevno, no u načelu nije pretjerano težak zadatak ako imate dobru taktiku. A taktika je sljedeća.

Izdvojeni članak

Profesor s Harvarda preporučio 7 knjiga za buduće lidere

Ne provodite cijeli dan za laptopom

Kao i u mnoštvu drugih poslova organizacija je ključna. Mladi pisci često naprave klasičnu grešku i cijeli dan provedu za laptopom pokušavajući staviti sve svoje misli na papir odjednom. No to neće donijeti ništa dobra, već će samo autora zasititi i isfrustrirati ga te narednih dana neće biti produktivan.

Pravi recept je da u nekoliko sati natipkate što više materijala te uzmete ostatak dana slobodno kako biste navečer taj tekst očistili i dotjerali. Zvuči nelogično, no zapravo je vrlo efikasno.

Dva sata kreativnosti

Većina ljudi ima sposobnost uistinu kreativnog pisanja svega dva sata dnevno. Nakon toga nastupa zamor i gubitak kvalitete. Stoga ako ste jedan od smrtnika, uzmite si ta dva sata i iskoristite ih najbolje što možete.
Odaberite dio dana koji vam najviše odgovara i osigurajte da vas nitko ne ometa. Ne provjeravajete email, ne otvarajte Facebook, a i vijesti na portalima mogu pričekati nekoliko sati. Umjetnost je ipak važnija, zar ne?

Počnite u sredini

Kada vas stišću rokovi, a imate blokadu, ne pokušavajte pisati uvode, zaključke ili ključne prelaze. Jednostavno počnite od sredine i napunite broj riječi jer i prelazni djelovi su jednako bitni kao i prelomni trenuci, a kad vam se mozak zagrije i mašta razigra ostatak će doći sam od sebe.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Pišite fragmente, djelove, dijaloge. Nije bitno što, važno je samo da riječi teku. Ovo zapravo ima smisla jer mnogo je lakše razmišljati o djelovima teksta nego o cijelim poglavljima. Na posljetku lako sklopite cjelinu kad imate dovoljno sirovine.

Piši brzo koliko možeš, a ne dobro koliko možeš

Tajna ove koncepcije je u tome da pišete najbrže što možete. Ne brinite za kvalitetu, jer to ćete i onako popraviti u drugom iščitavanju i pretipkavanju teksta. Popravljanje teksta za vrijeme stvaranja drafta može vas previše usporiti i demotivirati.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Naslovi koje svima preporučuje dekanica TVZ-a

Upustite se u ‘divljačko’ pisanje u roku od 15-ak minuta. Ako trebate odmor, uzmite ga, iščitajte napisano i probudite motivaciju za novi nalet. Vrlo je vjerojatno da ćete na ovaj način proizvesti ciljanih tisuću riječi kroz svega dva sata. Zapravo, proizvest ćete ih vjerojatno mnogo više. Bitno je pridržavati se pravila od dva sata kreativnog stvaranja.

Ostavite da odleži i popravite

S obzirom da ste pisali bez popravljanja i previše razmišljanja, većina napisanog će biti potpuno beskorisno. No, ono što ostane, upotrebljivo je i prerast će u lijep tekst nakon obrade. Naravno prije obrade pustite da se tekst odmori, ali i vaš mozak.

Vratite se na draft i fino strateški izrežite djelove koji nisu upotrebljivi. Bit će dana kada će vam ostati samo jedan paragraf, no i to je nešto. S druge strane, bit će dana kada ćete pred sobom imati briljantan tekst. Rast vašeg teksta je bitan za moral i dan poslije. Držite se ovih jednostavnih pravila i kroz tri mjeseca ćete biti u stanju izbaciti 60 tisuća riječi. E sad jedino oko čega vam ovi savjeti ne mogu pomoći je – ideja.