Pretraga

Obavezno štivo: Naslovi koje svima preporučuje dekanica TVZ-a

A- A+

Otkako smo se uputili u potragu za obaveznim štivom koje bi svakako trebali pročitati svi srednjoškolci i studenti, dobili smo popis raznih autora i djela. U moru napisanih riječi mnogi imaju nekoliko omiljenih naslova koje preporučuju svima, a ovaj put smo odlučili doznati kojih se pet knjiga našlo na ljestvici najdražih dekanici Tehničkog veleučilišta u Zagreb – Slavici Ćosović Bajić.

Foto: srednja.hr

Jednom davno Ciceron je rekao kako je soba bez knjiga jednaka čovjeku bez duše. Budući da su u zadnje vrijeme mnogi mišljenja kako će knjiga ‘izumrijeti’, svoj doprinos u populariziranju književnih djela odlučili smo dati kroz traganje za najboljim naslovima u akademskim krugovima. Dekani, sveučilini profesori i studentski predstavnici otkrivaju nam svojih top pet knjiga koje ujedno smatraju obaveznim štivom za sve mlade.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Svi stavljaju naglasak na komunikacije i javni nastup

Zanimljivo je istaknuti da je svaki naš dosadašnji sugovornik od kojeg smo tražili preporuku, bar na jednom mjestu naveo naslov o govorničkim sposobnostima, javnim nastupima ili komunikaciji. Iz toga možemo zaključiti kako su navedene stvari premalo zastupljene u našem obrazovnom sustavu te da bi slično gradivo svakako trebalo postati dio osnovnog ili srednjeg obrazovanja.

A evo kojih je pet naslova svim mladima preporučila Slavica Ćosović Bajić, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te predsjednica Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Audrey Niffebegger: Žena vremenskog putnika

Ljubavni roman koji je zanimljivo putovanje kroz vrijeme. Riječ je o zabavnoj i lijepo napisanoj knjizi u stilu koji se čita u jednom dahu.

Guillaume Musso: Djevojka od papira

Roman pruža mogućnost maštanja uz glavne junake koji se nalaze u virtualnim situacijama.

Izdvojeni članak

Dekanica TVZ-a: Mnogi studenti po načinu ispitivanja nisu spremni ponovno ići u srednju školu

Helen Fielding: Dnevnik Bridget Jones

Knjiga je svakako bolja od filma. Zanimljiva i lagana priča.

Emily Bronte: Orkanski visovi

Klasik za čitanje, ali i gledanje filma.
Ekranizacija je, za razliku od prethodno navedenog naslova, jednako dobra kao i sama knjiga.

Petar Jandrić: Komunikacijske vještine

Riječ je o udžbeniku za istoimeni kolegij na TVZ-u. Cilj knjige je osvješćivanje i razumijevanje osnova komunikacijskog procesa, kao i usvajanje tehnika i vještina potrebnih za uspješnu komunikaciju bilo da je riječ o pojedincima, grupi o publici. Promiče humanističke vrijednosti poput suodgovornosti, prava na uključenost i prihvaćenost, slobodno izražavanje i uvažavanje, te toleranciju različitosti.

Knjiga je dostupna na ovom linku.