Pretraga

Kako obrisati svoj digitalni život s interneta

A- A+

Mnogi ljudi nisu bili sasvim oprezni kad su na internetu otkrivali podatke o sebi, stavljali razne fotografije, ili omogućavali drugima da to čine umjesto njih. Mnogi od društvenih profila nekih korisnika suviše su vidljivi, a sve je bitnije znati da poslovnjaci često potencijalne kandidate za zaposlenje provjeravaju upravo na internetu. Još je važnije stoga znati kako obrisati tragove svog digitalnog života s interneta.

Mnogima se dogodilo da su nepromišljeno stavljali razne fotografije na društvene mreže, objavljivali neprikladne komentare i statuse, i općenito otkrivali informacije o sebi za koje bi bilo bolje da su ostale tajnom. U poslovnom je svijetu provjeravanje ili ‘guglanje’ kandidata postalo učestalo, pa vam donosimo upute s portala klix.ba, koje bi trebale pomoći da s interneta uklonite podatke za koje ne želite da ih svatko vidi. 

Izdvojeni članak

Sat vremena na internetu poboljšava inteligenciju

Stavite postavke na ‘private’

Pretpostavljamo da imate profil na Facebooku – promijenite postavke u Privacy tabu na ‘private’, ‘not shared’ ili ‘off”

Uklonite ‘tagove’ s fotografija

Ukoliko se nalazite na neprimjerenim fotografijama, ili ne želite da one budu vidljive svekolikom pučanstvu koje vas pretražuje, provjerite na kojim ste sve fotografijama označeni. One se nalaze u ‘Photos tabu’. Na svim onima na kojima ne želite biti označeni kliknite ‘Report/Remove tag, a zatim odaberite ‘I want to untag myself.’

Izdvojeni članak

U 19 klikova do svih internetskih stranica koje postoje

Google Blogger

Ukoliko imate profil na Google Bloggeru, sve vaše postove i komentare možete ukloniti ako ga obrišete.

Obrišite Tumblr i WordPress

Ako imate ove blogove,obrišite ih. Zatim utipkajte svoje ime u pretraživač, i to pod navodnicima, jer vas on tako lakše pronađe. 

Forumi

Ukoliko ste bili aktivni na forumima, obrišite sve postove koje ste objavili. Ako to ne možete učiniti sami, zatražite to od administratora.

Izdvojeni članak

Čiji je utjecaj najjači na internetu?

Uklanjanje fotografija

Uklonite svoje fotografije sa stranica kao što je Flickr. Upišite ponovno svoje ime pod navodnicima u pretraživač Google Images. Kada se pokažu rezultati, možete zamoliti administratore stranica da obrišu fotografije.