Pretraga

Kaznili 27 osoba zbog udžbenika iz matematike: Na slikama su djeca izobličenih lica

A- A+

Kina je kaznila 27 osoba zbog ‘tragično ružnih’ ilustracija u udžbeniku iz matematike. Višemjesečnom istragom kineske su vlasti ustvrdile kako udžbenici ‘nisu lijepi’, a neke ilustracije u njima su ‘prilično ružne’  ne ‘odražavaju pravu sliku kineske djece’. Na slikama se mogu vidjeti djeca s izobličenim licima, tetovažama i izbočinama na hlačama, te dječaci koji djevojčice hvataju za suknje.

kineskiudžbenik2

Foto: Spotlight on China, Youtube screenshot

Kineske vlasti kaznile su 27 osoba zbog ilustracija u udžbenicima iz matematike koji su se koristili diljem zemlje. Iako su udžbenici bili u upotrebi već 10 godina, izazvali su pažnju javnosti kada je jedna učiteljica objavila ilustracije iz udžbenika na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Na slikama se vide djeca izobličenih lica, neki od njih imaju izbočine na hlačama, a postoje i ilustracije na kojima se djevojčicama vidi donje rublje ili ih dječaci povlače za suknje, prenosi The Guardian.

Narušavaju ugled Kine

Korisnike Weiboa su ilustracije uglavnom nasmijale, ali bilo je i onih koji misle da one narušavaju ugled Kine. Neki smatraju da je riječ o pokušaju ‘kulturalnog uništenja’ za koje su odgovorni zapadnjaci koji su se infiltrirali u kineski obrazovni sustav. Jedan korisnik je naglasio kako se udžbenici koriste duže vrijeme i kako su ljudi na njih žalili i ranije, ali pritužbe do sada nitko nije shvatio ozbiljno.

Izdvojeni članak

[FOTO] Mladi vozač natpisom na automobilu nasmijao mnoge: Znate li o čemu je riječ?

Odgovorni su otpušteni

Udžbenici su postali goruća tema u Kini, a vlasti su najavile reviziju svih udžbenika, kako bi se ‘osiguralo da se udžbenici pridržavaju ispravnog političkog smjera i vrijednosne orijentacije’. Zbog spornih udžbenika kažnjeno je 27 osoba, između ostalog i predsjednik izdavačke kuće koja je izdala udžbenike. On je za svoj rad dob io negativnu ocjenu, što bi moglo značiti da više neće moći napredovati u partiji, a može utjecati i na pronalazak posla.

Kažnjeni su  i smijenjeni i nadležni u odjelu za matematiku. Što se dogodilo s ilustratorima nije poznato, ali vlasti su objavile da se s njima ‘sukladno postupilo’. Nitko od uključenih više neće raditi na dizajnu udžbenika i sličnim poslovima.