Pretraga

Koji su simptomi trudnoće? Nekada mogu u potpunosti izostati pa osoba ni ne zna da je trudna

Izostanak mjesečnice ne mora nužno značiti da je osoba trudna. Ali, kada se to dogodi, odmah se pali alarm da je u pitanju trudnoća ako je osoba bila seksualno aktivna. Najsigurniji način da se sazna je li trudnoća zaista u pitanju, za prvu ruku, je kućni test na trudnoću. No, postoje razni fizički simptomi koji se uglavnom pojavljuju u prvim tjednima trudnoće. Valja naglasiti kako se ne pojavljuju svi simptomi kod svih osoba, a kod nekih osoba je moguć izostanak skoro svih ‘standardnih’ simptoma pa je čak moguća i pojava krvarenja tijekom trudnoće koja se često zamijeni s menstruacijom.

pozitivan test na trudnoću s plusićem u rukama djevojke koja ima nalakirane crne notke

Foto: Pexels

Prva pomisao kada menstruacija ‘kasni’ je da je osoba trudna. No, nije svaki izostanak mjesečnice isključivo znak da je nastupila trudnoća. Postoje neki simptomi koji se uglavnom pojavljuju u samim počecima trudnoće i koji mogu upućivati da je osoba u drugom stanju. U nastavku teksta izdvojili smo najčešće simptome trudnoće, ali valja naglasiti kako se simptomi razlikuju od osobe do osobe te kod nekih je moguće da ‘standardni’ simptomi u potpunosti izostanu.

Oskudno krvarenje i grčevi

Krvarenje tijekom trudnoće često se zamjenjuje s menstruacijom, stoga treba znati razliku između pravog menstrualnog krvarenja i oskudnog krvarenja tijekom trudnoće, tzv. ‘spotting’. Takvo krvarenje još se naziva i implantacijsko krvarenje, a pojavljuje se šest do 12 dana nakon oplodnje. Uz oskudno krvarenje mogu se pojaviti i grčevi koji su slični menstruacijskim grčevima, samo puno slabijeg intenziteta.

Mučnine

Jutarnje mučnine, koje mogu biti i bez povraćanja, jedan su od simptoma trudnoće u ranoj fazi. No, ovaj simptom ne pojavljuje se kod svih, a i ne mora isključivo biti jutarnja mučnina, već se može pojaviti u bilo koje doba dana.

Mirisi

Ako vam smetaju neki mirisi koje ste inače obožavali ili vam ranije jednostavno nisu predstavljali nikakav problem, to može biti znak trudnoće. Ti mirisi kod nekih mogu izazvati i mučninu pa i povraćanje. Ovaj specifični simptom pojavljuje se u samom početku, a uglavnom nestaje nakon 13. tjedna trudnoće.

Izdvojeni članak

Kada obaviti prvi ginekološki pregled? Liječnica odgovara na to i druga pitanja o menstrualnom zdravlju

Promjene na grudima

Da je u pitanju trudnoća, jedan od ranijih znakova pokazat će vam vaše grudi. Ako postanu tvrđe, punije, nabubrenije te osjetljive na dodir, moguće je da vam pokušavaju poručiti kako se pripremaju za nadolazeću novu ulogu u vašem životu.

Bijeli iscjedak

Ako primijetite bijeli mliječni iscjedak, ako je u pitanju trudnoća, to je onda posljedica epitelizacije stijenke rodnice. On se najčešće nastavlja pojavljivati i tijekom cijele trudnoće, ali u potpunosti je normalan.

Umor i pospanost

Na samom početku trudnoće moguće je da će osoba osjećati vrlo jak umor i to nakon samo tjedan dana od začeća, a uz to se pojavljuje i pospanost. No, ovaj simptom treba uzeti s rezervom jer postoje i drugi uzroci koji mogu rezultirati umorom i pospanošću, poput niske razine šećera u krvi, niskog krvnog tlaka i sl.

Izdvojeni članak

Nije samo trudnoća razlog: I ovih šest stvari može uzrokovati kašnjenje mjesečnice

Izostanak mjesečnice

Kao što smo naveli na početku, najočitiji znak trudnoće je kada menstruacija izostane. No, ponavljamo, nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće. Uzrok tome može biti i izloženost nekom većem stresu, policistični jajnici koji uzrokuju neredovite cikluse, nagla promjena tjelesne težine, hormonalni disbalans pa i neki lijekovi.

Ostali, manje česti simptomi

Uz gore navedene simptome trudnoće koji se pojavljuju u prvim tjednima kod nekih se mogu pojaviti još i: glavobolja, vrtoglavica, nesvjestica, bolovi u leđima, učestalo mokrenje, loša probava odnosno zatvor, porast tjelesne temperature i promjene raspoloženja.

Osoba može imati i sve navedene simptome, a ne mora biti trudna. Često su simptomi pred sami dolazak mjesečnice identični ili vrlo slični simptomima trudnoće, tako da ne treba unaprijed ništa zaključivati.

S druge strane, osoba može biti trudna bez da ima ijedan od navedenih simptoma. Svaka osoba drugačije doživljava trudnoću. Stoga je nužno da, ako ste bili seksualno aktivni (pogotovo bez zaštite) i mjesečnica vam ‘kasni’ već više od tjedan dana, u obzir stvarno uzmete trudnoću.

Izdvojeni članak
kondom

Francuska daje besplatne kondome mladima, što je s Hrvatskom? ‘Još nije moguće da to realiziramo’

Kako saznati jeste li stvarno trudni?

Prvi korak koji je najbolje napraviti ako sumnjate na trudnoću jest kupiti kućni test na trudnoću. On je dostupan u svim drogerijama, ali i ljekarnama i postižu točnost od 99 posto. Ako test ispadne negativan, sljedeći korak je da zakažete pregled kod ginekologa.

Kao što smo već rekli, izostanak mjesečnice može biti simptom nekog drugog ginekološkog problema. Ako ginekološki pregled pokaže da je sve u redu, tada će vas vaš ginekolog poslati na daljnje pretrage.

Ako test na trudnoću ispadne pozitivan, možete ga ponoviti ako želite biti sigurni da test nije bio ‘lažno pozitivan’. Ako i drugi test ispadne pozitivan, tada je vrijeme da o tome obavijestite svoje roditelje (ako ste maloljetni) i partnera. Nakon toga svakako morate ginekologu koji će onda napraviti pregled i dati vam konačnu dijagnozu, a tada će biti dobro da imate nekoga uz sebe s obzirom da se radi o vrlo stresnoj situaciji u kojoj ne želite biti sami, posebice ako je trudnoća neplanirana.

Izdvojeni članak
Savjetovalište MAMA JE MAMA, Zvonimirova 21, Zagreb

O maloljetničkoj trudnoći ne govori se dovoljno: ‘Nedostaje podrška, edukacija profesora i seksualni odgoj’

Kriptična ili prikrivena trudnoća – da, i to je moguće

Kriptična ili prikrivena trudnoća je stanje jest stanje u kojemu osoba ne zna da je trudna. Da, i to je moguće. Kriptična trudnoća je vrlo rijetka i pojavljuje se na jednu od 2.500 trudnoća. Kada se takva trudnoća dogodi, često prođe nezapaženo do 20. tjedna trudnoće ili do samog poroda. Kod kriptične trudnoće kod osobe izostanu svi prije navedeni simptomi ili, ako se i pojave, pogrešno pripišu nekom drugom stanju ili bolesti.

Kod kriptične trudnoće test može biti lažno negativan, a osoba može imati krvarenje koje se zamjenjuje s mjesečnicom te tako pomisliti da nije u pitanju trudnoća. Stoga je nužno da, ako je osoba spolno aktivna i primijeti bilo kakvu promjenu pri dobivanju mjesečnice ili njene obilnosti ili redovitosti, posjeti ginekologa kako bi se utvrdilo radi li se o kriptičnoj, odnosno prikrivenoj trudnoći.