Pretraga

Kada obaviti prvi ginekološki pregled? Liječnica odgovara na to i druga pitanja o menstrualnom zdravlju

Iako o menstruaciji učimo u školi na satu biologije, mnogi iz škole izađu bez osnovnog znanja o menstrualnom ciklusu. Povodom nedavno održanog Svjetskog dana menstrualne higijene razgovarali smo s ginekologinjom Anom Tikvicom Luetić koja nam je objasnila što je sve bitno da mlade djevojke znaju o svom menstrualnom zdravlju, kada bi trebalo obaviti prvi ginekološki pregled, kako on izgleda ako djevojka do tada nije bila spolno aktivna te zašto smatra da bi higijenske potrepštine za žene trebale biti besplatne.

Foto: Unsplash | Luetić ginekologija

Osnovne stvari vjerojatno zna svaka mlada djevojka – kada dobiju menstruaciju potrebno je koristiti uloške ili tampone te će im se od tada svakog mjeseca menstrualni ciklus ponavljati i tako sve do menopauze. Neke djevojke imaju bolne i obilne menstruacije, a drugima su menstruacije vrlo oskudne i bezbolne. U školu naučimo kako menstruacija funkcionira i zašto se uopće događa, no često pitanja o menstrualnoj higijeni ostaju neodgovorena, poput toga kada bi djevojke trebale obaviti prvi ginekološki pregled, kako on izgleda, posebice ako do prvog pregleda djevojke nisu bili spolno aktivne i tada pregled izgleda znatno drugačije. Upravo na ova i mnoga ostala pitanja odgovorila nam je ginekologinja Ana Tikvica Luetić iz Luetić ginekologije.

– Prva menstruacija u životu se zove ‘menarcha’ i označuje sazrijevanje ženskog spolnog sustava. Od velike je važnosti da mlade djevojke budu upoznate s ovom prirodnom pojavom te osnovnim fiziološkim principima iste kako bi se što bolje psihološki pripremile za tjelesne promjene koje će uslijediti. Već prije pojave menstruacije djevojke bi trebale biti upoznate s postojanjem različitih vrsta higijenskih uložaka kako bi mogle izabrati one koje im najviše odgovaraju veličinom, debljinom i teksturom, rekla je Tikvica Luetić.

‘Pretjerana higijena i prečesta pranja mogu dovesti do upale i simptoma poput nelagode, peckanja i žarenja’

Osim toga za menstrualnu higijenu izuzetno je važno znati koliko često se mijenjaju ulošci te da prečesta pranja intimnog područja također mogu izazvati probleme kao i neodržavanje higijene.

– Redovito mijenjanje uložaka važno je u prevenciji infekcija urogenitalnog sustava, a isti se mijenjaju kada su maksimalno apsorbirali menstrualnu krv ili svakih dva do tri sata, ovisno o tjelesnim aktivnostima i životnim navikama. Kako nedostatna intimna higijena predstavlja rizik za različita oboljenja, tako i pretjerana higijena i prečesta pranja, naročito s agresivnim i parfumiranim sredstvima mogu mijenjati pH rodnice i okolnog intimnog područja uzrokujući upalna stanja i simptome nelagode, peckanja i žarenja. Za vrijeme menstrualnog krvarenja preporuča se pranje intimnih dijelova čistom vodom ili blagim sredstvima namijenjenima higijeni intimnog područja, objašnjava ginekologinja.

Izdvojeni članak

Sedam krvavo glupih mitova o menstruaciji: Sigurno ste do sada vjerovali barem u jedan

‘Žene koje imaju kraće menstrualne cikluse mogu ovulirati i zatrudniti u posljednjim danima mjesečnice’

U svojoj dugogodišnjoj specijalističkoj praksi, kaže Tikvica Luetić, susrela se s više različitih zabluda djevojaka o menstrualnom zdravlju.

– Neke od češćih su kako se za vrijeme menstrualnog krvarenja ne smijemo tuširati ili prati kosu. Česte su i zablude o fizičkoj aktivnosti za vrijeme menstruacije, pa se djevojkama ponekad savjetuje da se ne bave sportom za vrijeme krvarenja, iako je znanstveno dokazano da bavljenje fizičkom aktivnošću smanjuje bolove za vrijeme menstruacije, podiže raspoloženje i smanjuje količinu menstrualnog krvarenja, govori nam ginekologinja Tikvica Luetić.

Jedna od tih zabluda također je bila kako se za vrijeme menstruacije ne smije biti spolno aktivan.

– Spolni odnos tijekom menstruacije nije nesiguran, iako je pokazano kako se takvim spolnim odnosom lakše šire spolno-prenosive bolesti. Žene koje imaju kraće menstrualne cikluse mogu ovulirati i zatrudniti u posljednjim danima mjesečnice, tako da spolni odnos za vrijeme menstruacije nikako ne znači potpunu zaštitu od trudnoće, rekla nam je Tikvica Luetić.

Sve su popularniji višekratni ulošci, a prije upotrebe menstrualne čašice valjalo bi se savjetovati s ginekologom

Za djevojke koje nisu bile spolno aktivne ne preporučuje korištenje tampona, već uložaka i to one koji se mogu upotrijebiti više puta.

– Na tržištu godinama postoje različite vrste jednokratnih uložaka koji su praktični, ali smo svjedoci povećanja njihovim cijena, a niti njihov negativni ekološki utjecaj na onečišćenje se ne smije zanemariti. Višekratni ulošci su ekološki puno prihvatljiviji i dugoročno su financijski isplativiji. Obzirom da se rade od prirodnijih materijala mnogim ženama su ugodniji za nošenje, te ne šuškaju niti klize prilikom uporabe. Njihov nedostatak jest što ih je potrebno ispirati u hladnoj vodi, te potom adekvatno oprati i osušiti, poručuje ginekologinja.

Djevojkama koje preferiraju tampone savjetuje:

– Tamponi su dobro rješenje kod djevojaka koje su spolno aktivne, oni također postoje u različitim veličinama, ali ih je jako važno redovito mijenjati jer nose veći rizik od infekcije. Tamponi radi praktičnosti imaju prednost kod bavljenja intenzivnijim tjelesnim aktivnostima i vodenim sportovima. Cijena tampona također nije zanemariva, rekla je Tikvica Luetić.

Osim uložaka i tampona, mladim djevojkama može se preporučiti i menstrualna čašica.

– Radi ponavljanja uporabe čašice, ona predstavlja i financijsku uštedu. Oba proizvoda, dakle i višekratni ulošci i menstrualna čašica, zahtijevaju osobni angažman u smislu pranja proizvoda i steriliziranja u slučaju menstrualne čašice. Za razliku od uložaka koje djevojke same uvode u upotrebu, mislim da je za korištenje menstrualne čašice potrebno savjetovanje s ginekologom najviše radi odabira veličine čašice i njezinog pravilnog umetanja, objasnila je ginekologinja.

Prvi ginekološki pregled prije spolnog odnosa izvodi se na drugačiji način

Kada bi djevojke trebale prvi put otići na ginekološki pregled tema je rasprava različitih ginekoloških društva koji imaju različite preporuke glede prve potrebe za ginekološkim pregledom.

– Ukoliko mlade djevojke imaju uredne cikluse, nemaju tegobe niti simptome ginekološki pregled nije potreban do spolne aktivnosti. Ukoliko se prva menstruacija ne pojavi do 15. godine života ili do treće godine nakon pojave drugih spolnih obilježja potreban je ginekološki pregled kako bi se otkrili uzroci primarne amenoreje. Naravno da svi drugi simptomi i tegobe vezane uz menstruacijski ciklus zahtijevaju specijalistički pregled. Ginekološki pregled djevojaka koje nisu bile spolno aktivne uključuje vizualni pregled vanjskog spolovila i ultrazvučni pregled preko trbušne stijenke uz puni mokraćni mjehur, izjavila je Tikvica Luetić.

Ako djevojka ima jake menstrualne bolove koji ju ograničavaju u svakodnevnom životu, preporuča se odlazak ginekologu koji će najbolje znati kako joj pomoći.

– Djevojka koja ima menstrualne bolove koji joj smanjuju njenu kvalitetu života treba se javiti liječniku kako bi se ustanovilo postoji li neki patološki razlog za navedeno stanje na koje se može djelovati. Postoje različiti oblici farmakoterapije koji mogu pomoći u umanjivanju menstrualne boli i poboljšanju kvalitete života. Rijetki su slučajevi da se u prvim menarhalnim godinama moraju izvesti različiti operativni postupci kako bi se razriješili ili umanjili menstrualni bolovi, rekla je ginekologinja Tikvica Luetić.

‘Menstrualne potrepštine svakako bi trebale biti besplatne za mlade djevojke’

Iako se slaže da je menstrualna nelagoda normalna, teško je odrediti granicu gdje završava nelagoda, a počinju bolovi koji otežavaju život mladim djevojkama.

– Kao što sam navela, paralizirajući bolovi ili oni koji djevojke udaljuju iz škole ili sa radnog mjesta predstavljaju potrebu za specijalističkim pregledom i razgovorom. Napominjem kako je ponekad psihološka potpora ta koja razriješi ili umanji tegobe vezane uz menstrualno krvarenje, navodi ginekologinja.

Za kraj, ginekologinja je poručila:

– Mislim da bi menstrualne potrepštine svakako trebale biti besplatne za mlade djevojke obzirom da su istraživanja pokazala kako se siromaštvo i rubno siromaštvo često prelama upravo na pitanjima menstrualnog zdravlja i menstrualne higijene, zaključila je ginekologinja Ana Tikvica Luetić.