Pretraga

Koliko često zapravo slušate glazbu koju ‘slušate’: Površni tekstovi puni pogrešnih poruka

A- A+

Glazba je svugdje oko nas – glazba je u našim slušalicama dok se vozimo tramvajem, u dućanima dok kupujemo odjeću i u kafićima dok ispijamo kavu (ili nije, ovisi o mjerama). U svakom slučaju, od glazbe se ne možemo sakriti, a ni ne želimo.

foto: Unsplash; Eric Nopanen

Postoji jako puno stvari koje život čine lijepim, a između ostalog, glazba je velik dio te priče. Bilo da se aktivno bavite glazbom ili samo pasivno uživate u tuđem talentu, dobra pjesma je ona stvar koja vas može pokrenuti ujutro. Dobra pjesma je i ona na koju ćete plakati razmišljajući o nekim bolnim ranama.

Glazba je predivna zato što je univerzalna – svi ljudi znaju prepoznati note, bez obzira na to koji jezik govorili. Jezik glazbe svi razumiju, obrazovani ili ne, s kojeg god kontinenta. Ali, uz glazbu se vrlo često vežu i tekstovi. Velik dio popularne (i one manje popularne, budimo iskreni) glazbe je upotpunjen tekstom.

Ti tekstovi su često oni zbog kojih nas neka pjesma baš pogodi ravno u dušu. Nekad nam se čini da nas osoba koja je napisala tekst poznaje bolje od najbliže osobe – skoro kao da smo i mi sami napisali taj tekst. Do takvih spoznaja se dođe onda kada se pobliže sluša tekst, ili idealno, pogleda na Internetu kakav je.

Prije se nije moglo tražiti lyrics na Internetu, već ako ste željeli naučiti tekst pjesme, morali ste ili pozorno slušati pjesmu na radiju, nadati se da će biti objavljen u nekom časopisu, ili biti dovoljan sretnik da dobijete tekst uz kupovinu albuma. Ali, u svakom slučaju, tekst je bio manje dostupan. Danas, možda baš zbog toga što možemo do istoga doći bilo kada, ne pridajemo mu toliko pažnje.

Izdvojeni članak

‘Nemoj nikad stati ni kad ti kažem stop’ – potiču li ovakve pjesme rape culture?

Upravo zato onda dolazi do situacija u kojima se uživljavamo u pjesme koje i ne nose toliko pozitivne poruke, moglo bi se čak reći i negativne. Zahvaljujući tehnologiji koja je svakim danom sve više i više dostupna, skoro pa svatko može snimiti svoju pjesmu – ili platiti nekome da je snimi. Time dolazi do smanjenja kvalitete ponude, a onda nekako i do srozavanja kriterija za ‘dobru’ glazbu.

Najgore u cijeloj priči jest što se kriteriji srozavaju, a mi ni ne idemo za time. Tko danas uopće sluša tekst glazbe? Eventualno u nekoj rep pjesmi kako bi se mogao naučiti tekst i onda ispasti faca pred ostalima, jer znate repati. Ali inače… od teksta ni t. Koliko vam se samo puta dogodilo da ste neku pjesmu slušali mjesecima i onda tek nekad nakon shvatili što ste zapravo slušali?

Nije sve tako crno

Bilo bi pogrešno generalizirati i reći da je sva moderna glazba užasna, površna i nikakva – zato što nije. Možemo samo sada nabrojati barem desetak glazbenika nad čijim stihovima biste se mogli i trebali zadržati (Nick Cave & The Bad Seeds, S.A.R.S., Sufjan Stevens, Damien Jurado…). Ali, da ima jako puno trash glazbe, svakako ima.

U jednako se lošoj situaciji nalaze i domaća i strana scena. U najboljem slučaju, stihovi su površni i ne donose ništa novo, pa samim time ni ne potiču neke nove emocije. Ali, često su stihovi prepuni loših poruka. Jedan od takvih primjera je i pjesma MONTERO (Call Me By Your Name) repera Lil Nas X. Donosimo samo dio teksta u nastavku.

Romantic talking? You don’t even have to try

You’re cute enough to f*ck with me tonight

Lookin’ at the table all I see is weed and white

Baby you livin’ the life but nigga you ain’t living right

Poprilično je očito da je poruka ove pjesme da se živi punim plućima kada se drogirate (trava i kokain) i kada spavate s nekime bez da se uopće trudite oko te osobe. Je li to zaista poruka iza koje biste stali? Nešto što biste preporučili svojim prijateljima kad bi vas pitali kako da si učine život ljepšim? Vjerojatno nije.

O tome kakvih sve tekstova ima na domaćoj sceni, mogli bismo do sutra govoriti (odnosno pisati). Postoje neki stihovi koji su već postali i opće poznati sinonimi za cringe, kao što je ovaj iz dueta Dalmatinka Connecta i Jelene Rozge: ‘Jer volim njenu guzaru ko škampe na buzaru’. Poprilično je jasno da je u pitanju jednostavna glazba, ali ona ne mora nužno biti zlonamjerna. Je li ovaj stih ipak pomalo degradirajuć?

Koliko još samo takvih primjera ima u glazbi – skoro u svakoj od onih pjesama koje se vrte na radiju, odnosno na TikToku, jer ipak je to sada mjesto gdje se rađaju hitovi. Samo nekada malo razmislite o tome što pjevate i što slušate, nije to toliko bezazleno. Pogotovo je šteta kada postoji toliko lijepe glazbe kojoj se možete posvetiti i zapravo uživati i rasti u istoj.