Pretraga

Kreće najveće europsko natjecanje u robotici: Domaćini smo, a imamo i kandidate za postolje

A- A+

Započelo je najveće europsko natjecanje u robotici u Hrvatskoj – 4. European RoboCup Junior. Grad Varaždin i Varaždinska županija s ponosom su dočekali preko 500 natjecatelja iz 18 zemalja svijeta koji će u iduća četiri dana odmjeriti svoje znanje i vještine u tri glavne kategorije: Soccer, Rescue i OnStage. Jedan od suorganizatora je i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti otvorenja danas je prisustvovala i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a jedan od sudaca i mentora na natjecanju je FOI-jev student Ivan Kolarić.

Započelo je najveće europsko natjecanje u robotici – 4. European RoboCup Junior | Foto: Varaždinska županija

Natjecanje je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zaželjevši svim sudionicima dobrodošlicu u najstariju hrvatsku županiju smještenu u samom srcu Europe.

– Naši učenici gdje god da su se do sada pojavili na natjecanjima iz robotike, postigli su fantastične rezultate i osvojili brojne medalje. I upravo njihovi rezultati doveli su europsko natjecanje u Varaždinsku županiju. Vjerujem da će natjecanje proći dobro, da će se sudionici kod nas ugodno osjećati, te da će im Varaždin i Varaždinska županija ostati u lijepom sjećanju, ali i da će nas ponovno posjetiti. Ujedno ovo natjecanje samo je dokaz kako je obrazovanje jedan od strateških prioriteta Varaždinske županije, čija je želja da svi učenici kroz svoje školovanje te sudjelovanjem na raznim natjecanjima budu upoznati sa svjetskim trendovima, rekao je župan Stričak.

Anđelko Stričak

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije | Foto: Varaždinska županija

Prvi put se natječu i vrtićka djeca

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac nije krio zadovoljstvo što se u Hrvatskoj po prvi puta održava ovakvo natjecanje iz robotike, a koje je okupilo sudionike iz gotovo cijelog svijeta.

– Ovo natjecanje veliko je priznanje radu hrvatskih robotičara u posljednjih 15 godina i njihovim rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima. I kao rezultat tog našeg rada ovo natjecanje povjereno je upravo Hrvatskoj. Sretni smo što smo mogli ugostiti toliki broj robotičara, a po prvi puta imamo i natjecatelje iz dječjih vrtića i to zahvaljujući našem poticaj, odnosno na poticaj voditelja Centra izvrsnosti za robotiku Ivice Kolarića, rekao je Darko Pongrac.

Darko Pongrac

Darko Pongrac, predsjednik Hrvatskog društva za robotiku | Foto: Varaždinska županija

Naši predstavnici ‘pucaju’ na postolje

U slijedeća četiri dana Gradska sportska dvorana na Dravi ugostit će 507 natjecatelja predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, u pratnji 223 mentora ili pratitelja. Oni dolaze iz 18 zemalja: Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Slovačke, Švicarske, Nizozemske, Turske, Švedske, Norveške, Portugala i Hrvatske, a kao gosti prijavile su se ekipe iz Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje.

Predstavniku Hrvatske Ninu Peteku ovo je drugo europsko natjecanje.

– Imamo dosta visoka očekivanja obzirom da su pripreme bile duge i opsežne. Nadam se da ćemo se ove godine uspjeti popeti na postolje, što nam nije pošlo za rukom prošle godine, iskren je bio Nino Petek.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj pohvalio je sudionike, mlade ljude koji su svojim radom, posvećenosti, inteligencijom i kreativnošću zaslužili da ih se podrži u njihovom razvoju i postizanju novih uspjeha iz područja robotike i umjetne inteligencije.

– Mehatroničari, odnosno kombinacija elektrotehnike i strojarstva nije više zanimanje budućnosti, to je postalo zanimanje sadašnjosti jer je robotika danas neizostavna u modernom svijetu. Budući da je ovo otvoreno prvenstvo Europe, najviše sudionika je iz Italije i Njemačke koji su možda najdalje došli u mehatroničkim zvanjima, ali me veseli što imamo natjecatelje i iz Izraela, Koreje, Egipta. Izuzetno smo ponosni na naše robotičare iz Varaždina koji su pod vodstvom Ivice Kolarića već osvojili pregršt medalja diljem svijeta i što će sada konačno imati priliku osvojiti medalje i u Varaždinu, poručio je gradonačelnik Bosilj.

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina | Foto: Varaždinska županija

Održana velika svečanost otvorenja

Ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je kako su Varaždin i Varaždinska županija danas europski centar u natjecanju iz robotike.

– Svake pohvale Varaždinskoj županiji i Centru izvrsnosti za robotiku, kao i Hrvatskom društvu za robotiku, te svima koji su se potrudili da ovih dana ovo mjesto bude središte okupljanja najsposobnije djece za robotiku, jer to je naša budućnost, rekao je, između ostalog, Momir Karin naglasivši kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupirati ovakva događanja i dalje.

Momir Karin

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja | Foto: Varaždinska županija

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep istaknula je kako joj je izuzetna čast što je FOI izabran kao partner ovog događanja.

– Koliko je ovo natjecanje važno za cijelu obrazovnu vertikalu i razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj; informatike, robotike, umjetne inteligencije, IT-a i svega onoga što je danas izuzetno visokog prioriteta u razvoju informacijsko komunikacijske znanosti, pokazuju teme koje će se obrađivati i kategorije natjecanja koje su sastavni dio ovog projekta. Veselim se što su u natjecanje uključena i djeca iz vrtića čime se pokriva cijela obrazovna vertikala. Sigurna sam da ćemo u sljedećim godinama uključiti i naše studentice i studente i krenuti u natjecanja na svjetskoj razini, rekla je, između ostalog, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, naglasivši kako i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja pomažu da natjecanje protekne u najboljem redu.

Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja, s učenicima | Foto: Varaždinska županija

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, njegova zamjenica Sanja Herceg, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Ivica Kolarić, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjaić, ravnatelj Javne ustanove „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ Robert Kelemen, načelnik Općine Petrijanec, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

Svečanost podjele medalja i zatvaranje natjecanja održat će se u subotu 10. lipnja s početkom u 14 sati u Areni – Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin.


Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.