Pretraga

Je li ovo rješenje za naše plastične probleme? Znanstvenici stvorili enzim koji ‘izjeda’ plastiku!

A- A+

Znanstvenici sa Sveučilišta Portsmouth iz Ujedinjenog Kraljevstva slučajno su stvorili mutanta-enzima koji ‘jede’ plastični otpad. S obzirom na globalni problem sa zagađenjem okoliša plastičnim otpadom, prije svega mora i oceana, znanstvenici smatraju kako je ovo otkriće korak bliže rješenju tog problema. Do stvaranja enzima, istraživači su došli proučavajući mikrob, otkriven 2016. godine u Japanu, koji razgrađuje plastiku.

Plastični otpad | Foto: Pixabay

Prije dvije godine znanstvenici su u Japanu, u tlu u postrojenjima za recikliranje plastike, otkrili mikrob koji ‘jede’, tj. razgrađuje plastiku na tlu na kojem se nalazi. Na tragu otkrića tog mikroba (Ideonella sakaiensis), znanstvenici su sada otišli korak dalje, javlja Science Alert.

Proučavajući kako japanski mikrob razgrađuje plastiku, strukturalni biolozi sa Sveučilišta Portsmouth u Ujedinjenom Kraljevstvu slučajno su stvorili ‘enzim mutant’ koji nadmašuje prirodnu bakteriju. Daljnja istraživanja i otkrića na ovome tragu, mogla bi biti od presudne važnosti za velik problem čovječanstva s plastičnim otpadom.

Izdvojeni članak

[Domaća zadaća] Saša Ceci: Zašto nas ponekad ‘strese’ struja kad nekoga ili nešto dotaknemo?

– Slučajna otkrića često imaju značajnu ulogu u temeljnim znanstvenim istraživanjima i naše otkriće nije iznimka. Ovo neočekivano otkriće sugerira da postoji dodatan prostor za daljnje unapređenje tih enzima, koje bi nas približilo reciklažnom rješenju sve većeg gomilanja plastičnog otpada, kaže strukturalni biolog John McGeehan sa Sveučilišta Portsmouth.

McGeehan je sa svojim timom na ovaj važan enzim ‘naletio’ istražujući PETase, enzim koji pomaže japanskom mikrobu razgrađivati plastiku.

I dok se plastika prirodnim putem razgrađuje stoljećima, enzim japanskog mikroba, na temelju kojeg su znanstvenici sa Sveučilišta Portsmouth stvorili ‘enzim mutant’, omogućava skraćivanje tog vremena na samo nekoliko dana pa je tako elektronskim mikroskopom nakon samo 96 sati moguće vidjeti kako PETase razgrađuje plastiku, piše Science Alert.