Pretraga

Likove iz Harry Pottera koristi u psihoterapijskom radu: Ako vas zanima kako, saznajte na predavanju

A- A+

Likovi popularnog Harry Pottera više nisu rezervirani samo za male ekrane i imaginaciju, već se koriste i u psihoterapiji. Koja je poveznica između Harryja i ostalih čarobnjaka (te možda pokojeg bezjaka) iz knjige, psihologinja Dubravka Pešroda otkrit će na predavanju koje organizira Edward Bernays University Collage.

psihologinja Dubravka Pešorda | foto: PR

Rijetki su mogli zamisliti kako Harry, Hermiona, Ron, Hagrid i mnogi drugi junaci filmskog serijala o Harryju Potteru imaju i psihoterapijski značaj, no psihologinja i specijalizantica transakcijske analize Dubravka Pešorda često ih koristi u svome radu.

Pešroda, naime, smatra kako priče općenito, pa tako i one povezane s Harryjem Potterom, imaju izuzetnu terapijsku i edukativnu važnost. Mlada psihologinja provela je tisuće sati individualnog rada s ljudima te stotine sati održavajući predavanja na temu psihologije Harryja Pottera, a sve to potaknulo ju je na znanstveno i praktično istraživanje razloga zbog kojih nam određena knjiga, film ili serija postaju omiljenima.

Autor ovih redaka i sam je bio na jednom od predavanja koji je kolegica Pešorda organizirala na Filozofskom fakultetu, no kako vam ne želi vam spojlati predavanje, samo će vam ga preporučiti. (Otkrit ću vam da se kolegica Pešorda bavi i psihološkom analizom likova iz Igre prijestolja pa je svakako možete pitati nešto i o tome).

– Kako iskoristiti ljubav obožavatelja Harryja Pottera u psihoterapijskom radu, ako su u seriji prikazane traume, gubici, depresija i anksioznost te koje lekcije u rješavanju problema možemo naučiti?, pitanja su na koja odgovor, kako kažu s Bernaysa, neće pružiti pokret čarobnim štapićem, već radionica “Korištenje likova iz Harry Pottera u psihoterapijskom radu” koja se održava pod okriljem brenda edukacija Psihoterapijski praktikum, u organizaciji Bernays Akademije i njihova Centra za cjeloživotno obrazovanje.

Radionica u trajanju od 120 minuta održat će se online, u subotu, 8. svibnja, a kako se prijaviti možete pronaći na mrežnim stranicama Bernaysa.

Godišnji ciklus stručnih i popularno-znanstvenih edukacija pokrenuo je Edward Bernays University College pod nazivom Psihoterapijski praktikum, a edukacije iz ciklusa organizira u suradnji s renomiranim psihoterapeutima, psihijatrima i psiholozima.