Pretraga

Loše vijesti za maloljetnike: TikTok uvodi ograničenje korištenja

A- A+

Po novome, maloljetnici će moći koristiti TikTok svega 60 minuta dnevno. Kada to ograničenje prođe, bit će primorani upisati šifru te aktivno odlučiti hoće li nastaviti koristiti aplikaciju ili ne.

TikTok na mobitelu.

Foto: Unsplash

Nije tajna da je kratki format videozapisa kojeg ima TikTok, izrazito zabavan, a time i – adiktivan. Također nije tajna da ovisnost o društvenim mrežama može biti izrazito štetna, osobito za maloljetnike, a toga je svjestan i sam TikTok.

Osobe mlađe od 13 imaju dodatno ograničenje

Naime, TikTok je ovoga tjedna predstavio niz značajki za svoje korisnike, koje bi im trebali pomoći u boljoj regulaciji svoga vremena provedenog na aplikaciji. Jedna od tih značajki ograničit će korisnicima mlađima od 18 godina korištenje TikToka na 60 minuta dnevno, što se, pretpostavljamo, mnogima neće svidjeti.

– Ako se dosegne ograničenje od 60 minuta, od tinejdžera će biti zatraženo da unesu šifru kako bi nastavili s gledanjem, zahtijevajući od njih da donesu aktivnu odluku o produljenju tog vremena. Za osobe mlađe od 13 godina, dnevno ograničenje također će biti postavljeno na 60 minuta, a njihov roditelj ili skrbnik morat će unijeti šifru kako bi im omogućili još 30 minuta korištenja, objašnjavaju iz TikToka.

Izdvojeni članak
tiktoker igor jadan

Naš tiktoker Igor Jadan studira na FSB-u: Otkrio kako je krenuo s amaterskim kulinarskim videima

Uvedene su i značajke za roditelje

Dakle, maloljetnici će si ipak moći produžiti vrijeme korištenja aplikacije, ali bi ih unošenje šifre svakih sat vremena trebalo potaknuti da ipak ne provode toliko vremena listajući TikTok. Uz ovo ograničenje, TikTok će svakoj osobi mlađoj od 18 godina svaki tjedan poslati obavijest s vremenom kojeg su proveli na aplikaciji u proteklih sedam dana.

Osim ograničenja, TikTok je uveo i neke nove značajke za roditelje. Oni će, naime, svojoj djeci moći predodrediti koliko “smiju” biti na TikToku, ovisno o danu u tjednu. Drugim riječima, ako je, primjerice, utorak, mogu ograničiti svom djetetu korištenje TikToka na 30 minuta, a ako je subota i nema obaveze, to se može produžiti po potrebi.

Nadalje, roditelji će dobivati sažete informacije o korištenju TikToka, točnije moći će vidjeti koliko je puta njihovo dijete otvorilo aplikaciju i koliko su vremena proveli na njoj. Sve te značajke dovedene su u suradnji s istraživačima i stručnjacima iz Digital Wellness Laba u dječjoj bolnici u Bostonu.