Pretraga

Marija ima 20 godina, studentica je ekonomije i talentirana pjevačica: ‘Prvo sam propjevala, a tek onda propričala’

A- A+

Marija Jelovečki dolazi iz malog mjestašca pokraj Zagreba i uz studiranje, bavi se glumom, plesanjem, sviranjem, aktivizmom i – pjevanjem. Do sada ima objavljena četiri singla, puno toga je u najavi, a za sebe kaže kako voli odvojiti poslovno i privatno te da su joj s domaće estrade najveći uzori Vanna i Nina Badrić. Što nam je još otkrila, pročitajte u nastavku.

Foto: Marija Jelovečki

– Hej svima, ja sam Marija, kratko se predstavila mlada pjevačica i studentica druge godine ekonomije, koju slušatelji prate još od 2020. godine kada je u suradnji s Croatia Records objavljen njen prvi singl, ‘Još ovu noć‘, a koji su prenosile i radijske postaje.

Marija Jelovečki uz studiranje, bavi se glumom, plesanjem, sviranjem, aktivizmom i – pjevanjem. Široki je spektar aktivnosti i interesa kojima se bavi, ali samo su se neke, kako kaže za srednja.hr, uspjele duboko ‘urezati’.

Kako je sve počelo?

– Ljubav prema glazbi je prisutna još otkako sam bila dijete, od kad zapravo znam za sebe. Kako moji kažu, prvo sam propjevala, a tek onda propričala. Ozbiljnije ‘bavljenje’ glazbom krenulo je upisivanjem osnovne glazbene škole gdje sam završila šest godina za violinu i nakon toga srednje škole za pjevanje, u kojoj sam sva tri područja (ples, gluma i pjevanje) spajala u jedno, kaže Marija.

Upitana o pozadini nastanka novog materijala i kako sve izgleda ‘iza kulisa’, Marija se okreće svojim mentorima. S njima, u dogovoru, nastaje nova pjesma, a ideja iza svake je, kaže, da ona prati određeni trenutak, situaciju koju se onda želi iznijeti pred publiku.

– Uvijek se želi iznijeti taj neki, u tom momentu ujedno i najjači osjećaj. Mogu reći da sam se napokon pronašla u žanru u kojem želim biti i koji mi najbolje leži. No sami put pronalaženja bio je dosta težak, iskreno će Marija.

O svojim očekivanjima i ciljevima u svijetu glazbe, jasna je.

– Glazba je trenutno stvar koja mene jako raduje i ispunjava i prvobitan cilj mi je da ja uživam u tome što radim i da me to uveseljava. Ne želim da me se stavlja u poziciju gdje moram brinuti o tome kako će nešto proći. Kada publika prihvati pjesmu, kako se kaže, srce je k’o kuća i znam da radim nešto dobro, priča Marija i dodaje kako joj je to jedan od glavnih osobnih pokazatelja da je ono što radi kvalitetno i da je na pravom putu. Priznaje i kako je jedan od snova taj da se u budućnosti može baviti isključivo glazbom, ali da je do tog trenutka još dug put.

Izazovi popularnosti

Marija za sebe smatra kako se nije susrela s pravom popularnošću, već da se samo radi o izloženosti široj javnosti. Ipak je, kaže, imala posla s napadnim porukama.

– To nisu toliko loše poruke, ali imaju malo napadni karakter, svakako. Nažalost, to i negativni komentari su u ovome poslu nešto neizbježno i s time se osoba ili može ili ne može nositi. Utjecajem društvenih mreža danas, negativnost je stvar koja je svakodnevno prisutna, na svakoj društvenoj mreži i kojim god se poslom ili hobijem osoba bavi, kaže Marija i nastavlja s nerazumijevanjem korisnika koji imaju potrebu ostavljati samo negativne komentare bez da pronađu nešto što im se sviđa i to iskreno pohvale. Kada bi takav pristup imalo više ljudi, puno više mladih izvođača bi dobilo osjećaj da to što rade vrijedi, smatra i zaključuje kako bi to promijenilo mnogo toga.

‘Volim odvojiti poslovno i privatno’

Marija za sebe kaže da voli odvojiti poslovno i privatno, a istim se principom vodi i u svijetu glazbe. Ipak, smatra da je dobro što može dio sebe prenijeti i u ‘poslovno’.

– Volim što u tom ‘poslovnom’ segmentu moga života mogu pokazati istu sebe kao što sam privatno i da ljudi to prihvaćaju. Stoga je sve ono što sam maštala prije – nova prijateljstva, putovanja, nastupi, riječi podrške – sve je i dalje prisutno i to me jako veseli, priča Marija i dodaje kako ipak voli zadržati neke stvari za sebe kao njezin vlastiti bijeg od realnosti i utjehu, a zahvalna je publici koja to poštuje.

Za svoje uzore na domaćoj glazbenoj sceni, Marija izdvaja Vannu i Ninu Badrić, s kojom jednom prilikom i nastupila u zagrebačkoj Areni. Na svjetskoj sceni, to su Celine Dion i Adele. Ističe i kako joj na osobnom planu podrške ne nedostaje.

– Moja obitelj i moji najbliži prijatelji me od samog početka podržavaju. Kako sam trenutno dosta izloženija nekoj široj javnosti, tu je i utjecaj društvenih mreža i često se znam pogubiti, izgubiti samopouzdanje, uspoređivati se, a oni su uvijek tu da me podignu. Čak i kad isti takav razgovor moramo voditi sedmi put u dva dana. Uvijek se potrude pomoći mi i ne odustaju od toga, zahvalna je Marija.

Kakvi su planovi za budućnost?

– Mogu samo reći da je prije ljeta još jedan singl u najavi, a nakon toga i album, tko zna, otkriva Marija i naglašava kako joj je uspješan završetak fakulteta jednako važan. Uz sve to, priča Marija, želi se zabaviti, proputovati svijet, upoznati nove ljude, voljeti i uživati.

Foto: Marija Jelovečki

Spot za svoj posljednji singl, ‘Sanjam još brod’, objavljen krajem siječnja, Marija je snimila u društvu glumca Konstantina Haaga, a svima koji se namjeravaju u budućnosti okrenuti pjevanju, Marija poručuje nekoliko riječi.

– Budite to što jeste i nikada se u tome nemojte izgubiti. Pad samopouzdanja, suze, propadanje prijateljstava, ignoriranje, ružne riječi, nažalost, nešto je na što treba biti spreman. U ovom svijetu važno je biti ustrajan i uporan. Baš kada mislite da se ne mičete s mjesta i da ništa ne vrijedi, tek tada se sve događa i ima smisla. I najbitnije, volite sebe i dajte sebe u tome što radite, zaključuje Marija.