Pretraga

Maturant iz Zagreba za završni rad napravio zanimljivu aplikaciju koja može biti korisna svim učenicima

A- A+

Maturant iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, napravio je aplikaciju ‘eduo instrukcije’, koja korisnicima omogućuje postavljanje i odgovaranje na pitanja iz različitih školskih predmeta. Budući da je riječ o jednom ambicioznom projektu koji je ujedno i završni rad, odlučili smo porazgovarati s kreatorom aplikacije ne bismo li doznali nešto više.

Foto: Unsplash

Aplikacije poput Photomatha već se godinama uveliko koriste na mobitelima učenika i studenata, pa takav koncept za mnoge nije stran pojam. No, maturant iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, Jakov Glavač, odlučio je za završni rad napraviti aplikaciju ‘eduo instrukcije‘, koja pretražuje zadatke i odgovore iz školskih predmeta na osnovu – ključne riječi.

– Već sam dugo imao ideju napraviti zajednicu kao Stack Overflow, samo za školske zadatke, a kada smo morali odabrati temu za završni rad, napokon sam to odlučio pretvoriti u stvarnost, rekao je Jakov te je istaknuo da na aplikaciji intenzivno radi od prosinca prošle godine.

Izdvojeni članak

Ovo su mnogi čekali: Zbor najavio da uskoro stiže aplikacija za beskontaktno plaćanje u menzi

Kad je riječ o tehničkoj izvedbi, maturant kaže da je svakako najzanimljiviji dio pretraživanje zadataka i odgovora, koje radi na principu izvlačenja ključne riječi. Štoviše, pohvalio se i da search tolerira pogreške u pisanju te da može pretraživati i sinonime, pa je gotovo nemoguće ne pronaći zadatak ako ga ima u bazi.

Screenshot: Eduo instrukcije

– Eduo trenutno ima preko tri tisuće pitanja s odgovorima pretežno iz područja fizike. Pitanja su, naime, većinom uzeta iz PDF dokumenta s portala halapa.com, no može ih postavljati svatko nakon što se besplatno prijavi u aplikaciju, objašnjava Jakov.

Dodao je i da je jedna od važnijih značajki bila omogućavanje korisnicima jednostavan unos matematičkih formula, što je pri izradi predstavljalo veliki izazov, ali je od nedavno i to moguće.

Foto: Eduo instrukcije

– U planu mi je izgraditi potpuni ‘ecosystem’ za školski sustav. Prvi je korak aplikacija za profesore koja bi se povezala s ovom sadašnjom te omogućila učenicima da pretražuju zadatke po profesoru. To je samo prva u nizu aplikacija koje planiram napraviti, zaključuje maturant.

Budući da se aplikacija trenutno može koristiti samo putem web stranice, Jakov otkriva da je u planu i razvoj mobilne aplikacija koja bi, baš kao i Photomath, imala mogućnost slikanja teksta zadatka te bi uz to mogla pretražiti bazu i pronaći najsličnije pitanja.