Pretraga

Menstrualna čašica i platneni ulošci – sve što trebate znati o njima

A- A+

Menstrualne čašice i platneni ulošci su genijalni izumi koji olakšavaju svakodnevan život ženama, ali se nažalost na sam spomen istih pojavljuje netrpeljivost kod ljudi. Razlog tomu je da se kao i o menstruaciji, o njima ne razgovara pa ljudi nisu upoznati s njima, a kada se pojave u medijima to je najčešće  s nepotpunim i/ili netočnim informacijama. Vrijeme je da saznate zašto menstrualne čašice i platneni ulošci svakim danom postaju sve popularniji.

@putacupinit
Lady Days Cloth Pads

Menstrualne čašice i platneni ulošci su udobnija, zdravija i jeftinija alternativa ostalim menstrualnim proizvodima. Naime, već smo pisali o troškovima menstrualnih proizvoda žena kroz život, a s obzirom na to da se ovdje ne radi o jednokratnim proizvodima, trošak je iznimno manji. Čašica traje i do 10 godina, a platneni ulošci 5 godina.

Osim uštede očito je da su višekratni proizvodi i ekološka alternativa koja može znatno smanjiti količine plastičnog otpada kojeg proizvodimo. Zdravlje nam čuvaju tako da od čašice nema opasnosti od toksičnog sindroma dok to nije slučaj s tamponima koji također isušuju rodnicu. Zbog plastičnih jednokratnih uložaka žene osim neudobnosti koju izazivaju imaju problema i s osipima, urezima i gljivičnim infekcijama koje se pojave tijekom upotrebe. Još jedna dobra stvar je da neugodan miris koji povezujemo s menstruacijom nestaje ili se smanjuje do minimuma.

Menstrualna čašica

Izdvojeni članak

Doznajte koliko prosječna Hrvatica potroši na menstruaciju tijekom života

Menstrualna čašica ima oblik lijevka koji je najčešće izrađen od medicinskog silikona te se preporučuje korištenje upravo takvih čašica. Umeće se u vaginu i funkcionira tako da se krv sakuplja u čašici. Može se držati bez mijenjanja i do 12 sati, ali to naravno ovisi o intenzitetu krvarenja i čašice koju koristite. Ona se sastoji od tijela čašice i stema koji se može odrezati u slučaju da vam smeta.

Umetanje i vađenje čašice

Čašica se prije prvog umetanja treba prokuhati kako bi se riješili bakterija, a nakon toga je potrebno čašicu samo isprati vodom između pražnjenja i umetanja. Umetanje čašice radi se pomoću različitih foldova. Ovisno o čašici koju imate i o tome koji vama najviše odgovara. Najbolje je prvo na internetu istražiti koji fold najbolje odgovara za čašicu koju ste nabavili pa prvo isprobati te i ako vam ne odgovaraju isprobati i ostale sa slike. Fold je način savijanja čašice koji omogućava umetanje čašice.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lwnK8J8fQxk]

Stem služi kako bi se čašica lakše otpustila pri vađenju, međutim se zbog “vakuuma” koji čašica  stvara preporučuje da ju vadite pritiskom na donji dio čašice kako bi se otpustila i tek onda ju vadite van. Vakuum o kojem pišem nije pravi vakuum već se koristi kako bi ilustrirali da je čašica pripijena uz stijenke i ne propušta krv.
Vjerojatno se pitate kako isprazniti čašicu ako radite na mjestu gdje je wc odvojen od umivaonika ili živite u domu. Jednostavno ponesite bočicu vode sa sobom u wc, isperite ju i ponovno umetnite.

Koju čašicu odabrati?

Najpoznatija čašica je mooncup te se zbog toga stvara dojam da postoji samo jedna vrsta čašice međutim postoje razne vrste čašica i odabir prave ovisi o više raznih faktora kao što su visina cerviksa, tjelesna aktivnost, intenzitet krvarenja, osjetljivost mjehura i rađanje. Prema raznim kombinacijama karakteristika postoje čašice koje se razlikuju po obliku, tvrdoći, veličini i zapremnini.

Sve navedeno zvuči pomalo zbunjujuće i komplicirano, ali to zaista nije tako jer vam odabir olakšava kviz grupe pu-platneni ulošci i mč-menstrualne čašice za žene. Preporučuje se da kviz riješite više puta, zatim svoje karakteristike opišite u postu u grupi i navedite rezultate kviza kako bi vam iskusne članice grupe pomogle u odabiru. Moguće je da nećete naći čašicu koja vam odgovara iz prve, ali zato je bitno  da se konzultirate o vašem odabiru i istražite o menstrualnim čašicama prije kupovine. Prije postavljanja pitanja provjerite pomoću tražilice u grupi je li netko već postavio isto pitanje. Cijene čašica kreću se od 100 do 350 kuna, ali brendovi često imaju razne akcije s kojima možete uštedjeti.

Instagram/ @putacupinit

Platneni ulošci

Možda shvaćate sve prednosti menstrualne čašice, ali vam čašica unatoč tome ne odgovara  i zato su tu platneni ulošci. Kada nekome kažete da koristite platnene uloške prvo im na pamet padnu platnene krpe koje su koristile vaše prabake, ali današnji platneni ulošci nemaju nikakve veze s tim. Platneni ulošci su sašiveni od prirodnih tkanina kao što su pamuk i bambus, a u unutrašnjosti se nalazi tkanina PUL, poliuretan koja se koristi u medicini. Ona propušta zrak, ali ne i tekućinu. Udobniji su od bilo kojih uložaka i osobnog iskustva mogu reći da na uloške više nećete gledati s prijezirom.

Platneni higijenski ulošci za žene-Naomi

Odabir uložaka i održavanje

Platneni uloške možete mijenjati jednako kao i jednokratne, neke čak možete nositi i dulje. Za početak se preporučuje da nabavite par komada od par šivalica kako bi vidjeli koji vam najbolje odgovaraju. Cijene im se kreću od 10 kuna nadalje. Postoje dnevni, menstrualni i noćni ulošci. Odaberite dužinu uložaka koju inače koristite, a kada odaberete šivalicu/e od kojih ćete naručiti sve uloške koji vam trebaju, količina koju ćete naručiti ovisi o jačini krvarenja i kako često perete odjeću. Neki prosječan broj je 15 komada.

Platneni ulošci se peru na 60°C i najbolje ih je izvaditi prije nego stavite omekšivač jer omekšivači smanjuju sposobnost upijanja tkanine. Uloške možete sušiti na zraku ili u sušilici. Nakon korištenja, krv s uloška isperite hladnom vodom, a ne toplom jer se tako krv zgrušava i ostavlja mrlje. Na mrlju možete utrljati malo sapuna protiv mrlja i zatim isprati, ali nije nužno. Uloške možete držati u nekoj kutijici do pranja. U slučaju da vam nakon pranja ostane mrlja i da vam to smeta (radi se o pigmentaciji, bakterije su uklonjene), uložak možete staviti na sunce koje će ju izblijediti.

Vjerujem da se ponovno pitate kako to funkcionira kada niste doma. Rješenje za mijenjanje uložaka vani je torbica naziva wet bag. Također je napravljena s PUL-om tako da tekućina ne izlazi van. Uložak koji skinete možete zatvoriti drukerima, spremiti u torbicu i isprati kada dođete doma.

Menstrualne čašice i platneni ulošci su spas za naš okoliš i zdravlje, a uz to su udobnije i dugoročno jeftinije od ostalih menstrualnih proizvoda. Potičem vas da isprobate bilo koju alternativu jer sigurno nećete požaliti.

Dobar uvod u što sve možete očekivati kod korištenja menstrualne čašice možete pogledati u ovom videu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-GWVI3AG9Zw&w=560&h=315]