Pretraga

Mladi ekološki aktivisti posjetili Pulu i poslali važnu poruku: ‘Političari slušajte znanstvenike’

A- A+

Lumeni, mladi ekološki aktivisti iz eko-škole Gimnazija Pula, posjetili su ovoga petka središte Istarske županije u Puli. Voditeljica aktivista, profesorica Teodora Baletić, poslala je važnu poruku političarima, poručivši im da slušaju znanstvenike i da nam ne kradu budućnost.

Foto: Lumeni

Mladi ekološki aktivisti Lumeni iz eko-škole Gimnazija Pula, ovoga su petka, u sklopu EU projekta svjetskog značaja ‘Vrijeme nam istječe – Running Out of Time’, posjetili središte Istarske županije u Puli.

Voditeljica Lumena, profesorica Teodora Baletić, zahvalila se Istarskoj županiji na prijemu i prenijela je jasnu ekološku poruku o nužnosti promjene načina života.

– Političari slušajte znanstvenike, ne kradite nam budućnost. Svi smo mi odgovorni za ove klimatske promjene koje se događaju i za klimatske katastrofe koje nam se spremaju. Na Pariškoj konferenciji 2015. godine, političari su se dogovorili da ćemo hitno prijeći na post-fosilno društvo, ali nažalost to se još uvijek ne događa i zato je ovo poruka svjetskim čelnicima da pređu s riječi na dijela. Više radite manje pričajte, poručila je Baletić.

Izdvojeni članak

Mural koji ukazuje na važan problem osvanuo na još jednoj školi: Ovoga puta u fokusu – polarni medo

Pulu je posjetila i prigodna štafeta, koja se kretala u dionicama od igrališta Gimnazije Pula do Arene – Portarate – Foruma i Istarske županije. Trkači, nosioci štafete, simboliziraju znanstvenike i ekološke aktiviste, odnosno pionire u spoznaji ekoloških problema i opasnosti eko krize započete industrijskim, kapitalističkim društvom, čiji je osnovni cilj proizvodnje profit, bez obzira na cijenu i posljedice koje ostavlja na zajednicu i okoliš.

Lumenima je na trudu i angažmanu čestitao pročelnik kabineta župana, Ivan Glušac, rekavši da Istarska županija aktivno radi na održivom razvoju te zamjenu fosilnih goriva za električnu energiju iz obnovljivih izvora.