Pretraga

Mural koji ukazuje na važan problem osvanuo na još jednoj školi: Ovoga puta u fokusu – polarni medo

A- A+

Nakon Osijeka i Rijeke, projekt Europskog klimatskog pakta posjetio je Osnovnu školu Braće Ribar u Sisku. Tamo je, naime, osvanuo mural posvećen alarmantnim posljedicama globalnog zatopljenja, koji prikazuje polarnog medvjeda.

Klimatski mural na zidu O.Š. Braće Ribar u Sisku

Ovog vikenda nastavljene su aktivnosti za mlade koje se provode u okviru Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije, kojom se građane žele potaknuti na borbu protiv klimatskih promjena.

Kao što smo ranije pisali, projekt je dosad posjetio škole u Osijeku i Rijeci, a ove su subote klimatske aktivnosti održane i u Sisku. Naime, na Osnovnoj školi Braće Ribar, osvanuo je mural posvećen alarmantnim posljedicama globalnog zatopljenja, ukazujući na važnost očuvanja ekosustava i prelaska na održivije oblike života.

Uz to, sisački su školarci pod vodstvom okolišnih stručnjaka raspravljali i o problemu globalnog zatopljenja i mogućim rješenjima, a vlastitim su grafitom pozvali i na zaštitu klime.

Izdvojeni članak

Na pojedinim školama u Hrvatskoj uskoro će osvanuti kreativni murali: ‘Želimo potaknuti barem malu promjenu’

– Ovoga smo puta mural posvetili jednoj od najugroženijih životinjskih vrsta, polarnom medvjedu, čija ledena staništa nestaju svakim danom zbog utjecaja globalnog zatopljenja. Nadamo se da će poruka o klimatskoj krizi doprijeti do što većeg broja ljudi i potaknuti ih na razmišljanje o tome što sami možemo učiniti danas da bismo imali bolje sutra, rekao je Hrvoje Kraljević, član kolektiva Graffiti na gradele i jedan od umjetnika koji stoji iza ekoloških murala.

Inače, serija ekoloških murala koji se oslikavaju po školama u Hrvatskoj, upozorava na važnost očuvanja okoliša od ljudskog utjecaja koji djeluje na čitave ekosustave. Podsjetimo, mural u Osijeku na školi Vladimira Becića prikazuje kontrast održivog i neodrživog svijeta, dok mural na riječkoj školi Vežica ide još dalje, projicirajući viziju budućnosti.