Pretraga

Mladi košarkaši koji su nas ovo ljeto učinili ponosnima dobili priznanje koje nosi ime Dražena Petrovića

A- A+

Nagradom Dražen Petrović, koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor mladim sportašima i ekipama  za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj, u pojedinačnoj konkurenciji su ovoga puta nagrađeni taekwodašica Nika Klepac te atletičar Marino Bloudek. Najbolja je pak momčad očekivano košarkaška reprezentacija do 16 godina, koja je u kolovozu u Srbiji postala europski prvak.

Uz dozvolu., fotografija preuzeta sa stranica HKS-a / autor: Marin Sušić

Izdvojeni članak

Većina su gimnazijalci, a među njima je i jedan Miočanin: Provjerite koje škole pohađaju naši zlatni mladi košarkaši

Nika je svoju nagradu zavrijedila juniorskim zlatom  na Europskom prvenstvu na Cipru te srebrenim odličjem na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Marino je pak do Draženove nagrade stigao kao prvoplasirani na godišnjoj rang-ljestvici europske atletike 2017./18., u disciplini 800 m u dvorani, dok je na ljestvici Svjetske atletske federacije (IAAF) na odličnom drugom mjestu.

Prvi puta ekipna nagrada u konkurenciji djevojaka nije dodijeljena, budući da nijedan kolektiv nije nominiran.

Inače, ovo je 12. izdanje Nagrade Dražen Petrović, a za nju su mogli konkurirati sportašice i sportaši mlađih dobnih kategorija, rođeni 1998. godine i mlađi (s navršenih najviše 20 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine) te sportaši, najveće nade hrvatskog sporta, rođeni 2002. godine i mlađi (s navršenih najviše 16 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine).

Uz navedene nagrade, Dražena Petrovića su osvojili i veslačka braća Patrik i Anton Lončarić dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, jer su na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojili prvo, a na Svjetskom prvenstvu u Češkoj drugo mjesto u dvojcu bez kormilara.

Izdvojeni članak

Dino Rađa: Dvije velike lekcije koje sam kao golobradi mladić naučio od neponovljivog Dražena

Inače, veslački blizanci konkurirali su za nagradu i prošle godine, kada ju je osvojila posada sjajnog ženskog četverca s naslovima europskih i svjetskih prvakinja.

Judašica Ana Viktorija Puliz dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta. Ona je na EP-u u Sarajevu osvojila srebrno odličje u kategoriji do 44 kilograma te je trenutačno prva na kadetskoj rang-ljestvici, što joj je donijelo i nastup na OI mladih u listopadu ove godine u Buenos Airesu.

Najvećom nadom hrvatskog sporta proglašen je tenisač Mili Poljičak, koji je na Europskom prvenstvu U-14 osvojio drugo mjesto i trenutno je prvorangirani igrač ljestvice Tenis Europa U-14.

Sve laureate i goste na kraju je pozdravila i Draženova majka Biserka Petrović, otkrivši kako je njezina obitelj dobila iz SAD-a obavijest da je Dražen uvršten među 50 najboljih igrača NBA lige svih vremena.