Pretraga

Idealno doba za prvi seks je nakon punoljetnosti

A- A+

Budući da se u zadnje vrijeme spustila prosječna dobna granica u kojoj se Hrvati upuštaju u seksualne odnose, odlučili smo saznati koje je idealno vrijeme za prvi seks prema mišljenju srednjoškolaca i studenata. Rezultati ankete, koja se nalazila na našem portalu, pokazali su kako preko 50 posto mladih ljudi idealnim vremenom za prvi spolni odnos smatra razdoblje od 18. do 21. godine života.

U Hrvatskoj je prosječna dob djevojaka koje stupaju u seksualne odnose 17 godina, dok mladići prvo seksualno iskustvo dožive sa 16 godina. Budući da se dobna granica smanjuje, sve je veći broj seksualno aktivnih djevojčica i dječaka od 14 godina, pa čak i ranije. Problem postoji kod korištenja kontracepcije, jer ih većina ne koristi nikakvu zaštitu, bilo zbog neznanja ili popuštanja muškim partnerima.

Izdvojeni članak

Hrvatska na vrhu Europe: Preko 5 000 maloljetničkih trudnoća u tri godine


‘Kontracepcija kvari spolni odnos’

Učenici Druge srednje škole Beli Manastir proveli su istraživanje povodom maloljetničkih trudnoća, te su došli do rezultata kako samo 27 posto srednjoškolaca drugog, trećeg i četvrtog razreda tijekom prvog seksa koristi bilo kakav oblik kontracepcije. Srednjoškolci su objasnili kako ne koriste zaštitu zbog toga što im kvari doživljaj tijekom odnosa te su muškarci ti koji prvenstveno odbijaju korisitit kondome.

Idealno vrijeme za seksualnu aktivnost

Na našoj stranici bila je postavljena anketa kojom smo htjeli provjeriti što naši čitatelji misle koje je idealno vrijeme stupanja u seksualne odnose.

Na postavljeno pitanje odgovor je dalo preko tisuću čitatelja, a najviše ih je glasovalo, oko 50 posto, za vrijeme od 18. do 21. godine. Na drugom mjestu je period od 16. godine do punoljetnosti, što je izabralo oko 32 posto čitatelja, dok njih skoro 15 posto misli da bi prvi seks trebali doživjeti nakon 21. godine.

Za idealnu dob početka seksualne aktivnosti prije 16. godine svoj glas je dalo oko četiri posto ispitanika.

Nagovaranje na seks je nasilje u vezama

Nešto više od 20 posto ispitanih srednjoškolki, iz prethodno navedenog istraživanja, je dalo odgovor kako su ih partneri nagovorili na seksualni odnos, iako one nisu bile spremne na taj korak. Taj isti postotak djevojaka nije prepoznao nagovaranje na seks kao nasilje u vezama, dok je 75 posto pripadnika muškog spola tu pojavu okarakteriziralo kao vrstu nasilja.

Zabrinjavajući je podatak što pojedinci još uvijek misle kako djevojke koje odbiju stupiti u spolni odnos s njima, zapravo misle suprotno. U pogledu izazivanja od strane djevojaka, muškarci su podijeljenog mišljenja, jer podjednak postotak ispitanika misli kako trebaju, ili ne trebaju, paziti da ne izazivaju muškarce.