Pretraga

Mladi umjetnici uz manekina razbijaju lutkarske stereotipe

A- A+

Teatar to go, u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti, ove je godine pripremio posebnu lutkarsku poslasticu, ‘Slagalicu’, za sve ljubitelje ovoga žanra, čiji je cilj dokazati da lutkarstvo nije samo za djecu te razbiti stereotipe koji se uvijek vežu uz isto. 

Lutkarska predstava ‘Slagalica’ predstava je s elementima akcije, drame i romanse, koja kroz pirandelovski princip pokušava gledatelja aktivno uključiti u sam kazališni čin, davajući mu odgovore na pitanja o životu, umjetnosti i duši.

Misija Teatra to go je svrgavanje stereotipa o lutkarstvu

Predstavu organizira neprofitna umjetnička organizacija Teatar to go, osnovana u rujnu 2014., s ciljem pomicanja granica umjetničkoga stvaralaštva te promocije kazališne vrijednosti, izvrsnosti i raznolikosti. 

– Osnivanje umjetničke organizacije činilo nam se kao logičan korak za ostvarivanje autorskih projekata poput ‘Slagalice’. Kolegica Andrea Giordani i ja smo kolege s Akademije te imamo iste afinitete prema radu i želju za populariziranjem lutkarstva u Hrvatskoj i šire. U Hrvatskoj je uvriježeno mišljenje da je lutkarstvo samo za djecu, da je manje vrijedno i da se njime može baviti svatko. Predstavom ‘Slagalica’ odlučili smo opovrgnuti sve stereotipe i to samim izborom suradnika i teme predstave. Za sada smo zadovoljni reakcijama publike, po čemu vidimo da smo krenuli dobrim putem, izjavio je Goran Smoljanović, ravnatelj organizacije te autor i redatelj ‘Slagalice’.

Suradnja Teatra to go i Muzeja suvremene umjetnosti

Prvi projekt organizacije upravo je produkcija lutkarske predstave ‘Slagalica’, koji okuplja diplomirane glumce i lutkare osječke Umjetničke akademije, a čini samo dio trilogije koja publiku upoznaje s lutkarstvom. 

– ‘Slagalica’ okuplja diplomirane lutkare, koji su završili glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Rad na predstavi bio je izazovan, obzirom da smo radili s lutkom manekin, koju animiraju čak tri lutkara. Na predstavi se aktivno radilo mjesec dana, a premijera je bila u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti. Lokacija nije slučajno odabrana, dapače, veže se uz radnju predstave gdje imamo lopova koji provaljuje u Muzej i krade eksponat, tzv. iskru života/umjetnosti. Predstava je prvi dio trilogije u kojemu se propituje odnos lutkarstva i publike, lutkarstva i glazbe te lutkarstva i likovnosti, napomenuo je Goran.

Izdvojeni članak

Osječka studentica traži pomoć da postane prva Hrvatica koja je završila prestižnu glumačku školu u New Yorku

‘Lutka je duša lutkarstva, animator je duša lutke, publika je duša kazališta’

Glavna ideja ‘Slagalice’ upravo je ideja o lutki kao duši lutkarstva, animatoru kao duši lutke te publici kao duši kazališta. Osim originalne ideje, glazbe i filma, dodatna posebnost ‘Slagalice’ jest i upotreba lutke manekin (čovjekolika lutka), po prvi puta u hrvatskom lutkarstvu. Lutka manekin animira se bunraku tehnikom, u kojoj sudjeluju tri lutkara od kojih se zahtijeva timski duh disciplina i strpljenje, a gledatelju pruža jedinstveno iskustvo gledanja. 

Obzirom da su svi animatori ‘Slagalice’ iz Osijeka, ne iznenađuje da upoznavanje šire publike s ovakvim tipom lutkarstva sljedećega tjedna kreće u Osijeku. 

– U postprodukciji smo odlučili, između ostaloga, za izvedbe predstave u Osijeku. Obzirom da su svi animatori osječki studenti, osjećali smo se dužnima da lutkarstvo ovog tipa ponudimo i Osječanima, odnosno osječkim srednjoškolcima. Kako bismo doskočili otporu, zbog spomenutih stereotipa, odlučili smo prezentirati predstavu i lutku po školama te sastavili petominutnu prezentaciju koja učenike upoznaje s detaljima predstave i senzibilizira ih za lutkarstvo za mlade. Sa školama, u kojima smo držali prezentaciju, ostvarili smo kvalitetnu komunikaciju i napravili dobru bazu za buduće suradnje. U planu su nam i prezentacije po srednjim školama u Zagrebu, čemu se jako veselimo, napomenula je Ana Šimić, izvršna producentica ‘Slagalice’. 

Uz Anu i Gorana, u predstavi sudjeluju i Dalija Dozet, kao autorica filma, Andrea Giordani, kao skladateljica, Nenad Pavlović, Petra Cicvarić, Vanja Gvozdić, Davor Kovač, Marina Bažul i Andrea Giordani, kao članovi ansambla. Lutke su izradili Goran Smoljanović i ansambl, što ovu predstavu čini potpuno originalnom i jedinstvenom. Dodatne informacije u ‘Slagalici’ potražite na njihovoj Facebook stranici ili Youtube kanalu.

Osječani će u ‘Slagalici’ imati priliku uživati već sljedećega tjedna po cijeni od samo 25 kn.