Pretraga

Mnogi ne vole učenje, no ne možemo ga preskočiti: Ovi trikovi će vam olakšati proces

A- A+

Polako, ali sigurno, dolazi vrijeme prvih ispita, kolokvija, seminara, prezentacija i svega onoga što ne volimo kada su u pitanju škola i faks. Bez obzira na to voljeli mi to ili ne, jednostavno moramo proći kroz to, i to po mogućnosti uspješno. Ali kako?

Foto: Dan Dimmock; Unsplash

Kada bi se otkrila tajna lakog i brzog učenja, mislite li da bi škole i fakulteti bili jednako, više ili manje posjećeni? Bi li ljudi, kada bi mogli bez problema učiti, posvetili se tome što više, ili bi im izostanak izazova bio demotivirajući? Na svu sreću, ne postoji tajni recept koji bi mogao otkriti rješenje tog problema, pa ne moramo brinuti o tome.

Ono o čemu moramo brinuti jest kako si zaista olakšati ovo vrijeme koje dolazi. Pogotovo uzimajući u obzir da ovo nisu normalne okolnosti i da i ovako provodimo previše vremena pred ekranima, a ono najgore nam tek slijedi.

Mnogima je teško upravo zbog toga što nemaju osjećaj da je sve zaista krenulo – odraditi online nastavu vrlo često znači sjediti pred kompjuterom i skrolati na mobitelu i pratiti nastavu točno onoliko koliko vam treba da ne shvate da ju ne pratite uopće. To naravno ne daje baš neki osjećaj prisutnosti na nastavi…

Stoga kada samo odjednom krenu sve obaveze, te nas samo poklope, bit će teško pohvatati sve konce, snaći se u moru informacija, ‘moranja’ i rokova. I u tim trenucima ćete se sjetiti današnjeg dana te razmišljati kako se želite udariti jer se niste već sada pokrenuli. No to vam naravno trenutno nije dovoljna motivacija da zaista nešto i napravite.

Da ne moraliziramo uzalud (pogotovo jer svi volimo prokrastinirati), fokusirat ćemo se na to kako praktičnim savjetima pomoći i olakšati učenje koje nadolazi. Možda vam sada nije bitno, no spremite si negdje ovo – trebat će vam.

Vrijeme

Rekli smo da nema smisla govoriti da treba početi učiti na vrijeme jer se to gotovo pa nikad ne ostvari, ali ipak ćemo ponoviti još jednom. Ovaj put ne s namjerom da vas motiviramo da počnete učiti sada (mada i to želimo!), već da vas podsjetimo da ipak ono zadnje vrijeme prije ispita ili kolokvija, ne provedete na Instagramu.

Ovisno o tome koliko je opširno gradivo koje vas čeka, sasvim sigurno možete unaprijed procijeniti koliko vam realno treba vremena da ga savladate. Za neke stvari je dovoljno par sati ponavljanja, dok za neke trebaju tjedni – uzmite to u obzir. Nemojte ignorirati činjenicu da ste za neke predmete već sada u zaostatku.

Bitno je početi učiti na vrijeme, značilo to početi učiti sedam dana ranije ili dan prije, ali onda nemojte čekati 22:38 h i onda krenuti očajavati. Budite realni i jednostavno gledajte na to ovako – kad-tad ćete morati to riješiti, pa možda bolje sad nego kasnije? Nitko ne voli ispravke…

Izdvojeni članak

Studenti farmacije otkrili je li slušanje glazbe za vrijeme učenja korisno

Učenje napamet

Možda najveća kazna koju si netko može odrediti jest da uči napamet. Jednostavno, riječ je o zločinu protiv čovječanstva. Nismo stvoreni da bismo napamet bubali informacije bez ikakvog razmišljanja, povezivanja ili bilo kakvog smisla. Učenje napamet jednostavno nema smisla.

Nemojte krivo shvatiti – učenje podrazumijeva da ćete više puta gledati iste rečenice i pokušavati ih zapamtiti, no ne bez razumijevanja. Koji god predmet učili i čime god se planirali baviti kasnije u životu, zapamtite jednu stvar: učenje napamet vas neće dovesti nikud.

Učenje napamet, između ostalog, zahtijeva jako puno truda i vremena, osim ako nemate fotografsko pamćenje, a može li se tada uopće pričati o učenju napamet? Uglavnom, radije usmjerite energiju na nešto što ima smisla i što će vam pomoći da zaista naučite stvari.

Pokret rukom

U ovom digitalnom dobu se sve više i više okrećemo tehnologiji, i stare stvari ostavljamo iza. Pogotovo oni koji su na online nastavi – kada ste posljednji put uzeli olovku u ruku i ručno pisali bilješke? Kada ste posljednji put učili radeći vlastite sažetke i pišući rukom? Nažalost, riječ je o praksi koja polako odumire.

Tipkanje na kompjuteru je puno brže, ali i sigurnije, od pisanja. Programi vam mogu odmah ispraviti malo slovo u veliko, pokazati da vam fali koja kvačica na slovu ili da tu ipak ide ‘ije’, a ne ‘je’. Takvu sigurnost vam olovka i papir ne pružaju, no znači li to da trebamo odustati od vlastitih rukopisa? Naravno da ne, a pogotovo ne kada je riječ o učenju.

Pišući rukom puno ozbiljnije shvaćate stvari koje pišete, upravo zbog tog fizičkog pokreta. Također, vaš mozak je puno više uključen u proces pisanja rukom, nego što je slučaju s tipkanjem. Sve skupa, ako nešto napišete rukom, to će vam biti puno bliže i jasnije u pamćenju, nego da samo natipkate.

I naravno, nemojte zaboraviti na naš sustav kvizovi.srednja.hr gdje možete na zabavan način naučiti sve i svašta o raznim temama, a možete vidjeti i kako stojite sa svojim znanjem u odnosu na ostale vršnjake.