Pretraga

Studenti farmacije otkrili je li slušanje glazbe za vrijeme učenja korisno

A- A+

Neki ljudi uz učenje slušaju glazbu. Portal Recipe u svojem članku donosi pregled istraživanja koja su pokazala je li to korisno ili nije. Naime, istraživanja su definitivno pokazala da je pamćenje teksta uspješnije ako se on otpjeva ili sluša o obliku poznate melodije, nego u situaciji kada se riječi iz teksta jednostavno izgovaraju.

pixabay.com

Portal Recipe kojeg vode studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta pripremio je tekst u kojem se pitaju može li slušanje glazbe tijekom učenja povoljno utjecati na ishod učenja.

Izdvojeni članak

Studentski stavovi: Glazba bitna na izlasku, ali ne i presudna

Kako pišu, u istraživanju sa Sveučilišta Rutgers zaključuju kako to može biti dvosjekli mač jer se učinak glazbe na kognitivne funkcije razlikuje od osobe do osobe.

Kod osoba koje su sklone distrakciji glazba ne utječe na sposobnost rješavanja lakšeg zadatka te je rezultat jednak kao u tihim uvjetima, dok je kod složenijeg zadatka glazba negativno utjecala na uspješnost ispunjavanja zadatka. S druge strane, osobe koje nisu sklone vanjskoj distrakciji pokazale su jednaku ili veću uspješnost pri rješavanju jednostavnog, a ujedno i složenog zadatka.

Ostala istraživanja koja promatraju učinak glazbe pokazala su brojne beneficije, navodi navedeni izvor te zaključuje da nema nikakve štete u slušanju glazbe čak i prilikom učenja.