Pretraga

Morate ih naučiti prije ili kasnije: Ove vještine će vam zatrebati kad se osamostalite

A- A+

Kada ste doma sa svojima, nekako je istovremeno sve lakše, ali i teže. Otkako je počela pandemija smo se svi kolektivno povukli u obiteljske domove, pa čak i velik dio studenata koji su nekada već otišli od doma. Postoje neke stvari preko kojih nam je teško preći, ali postoje i neke prednosti života sa svojima.

foto: Pexels; Pixabay

Jednom kada odete od kući i naviknete se na samostalnost, teško je vratiti se doma. Teško je ponovno se priviknuti na to da vam netko govori kako što morate raditi i kada, a kamoli na dijeljenje prostora s nekime tko ima autoritet ‘zapovijedati’ vam. No, s druge strane, postoje i neke pozitivne strani povratka doma.

Između ostalog, to znači da će vas vjerojatno dočekati doručak, ručak i večera, da nećete morati brinuti o nestašici wc papira, ali i da će netko istjerati bubu za vas. Također nema straha da će vam netko nepoznati kucati na vrata (a vi ste sami), ili da će vam provalnici doći tijekom noći. I da, naravno da je riječ o stvarima koje muče ljude jednom kad se odsele i počnu živjeti sami, pogotovo ako nisu u domu.

Nemojte sada gledati na ovo kao na neki poticaj na to da se uljuljate u život doma – puno je bolja opcija otići od doma i učiti se samostalnom životu. No, neke vještine ćete ipak morati naučiti, prije ili poslije. Iskoristite sada ovo vrijeme pandemije kao vrijeme pripreme. Vjerojatno neke od tih stvari već znate, no nikad nije naodmet ponoviti gradivo!

 1. Kuhati
 2. Zabiti čavao
 3. Zašiti gumb
 4. Zamijeniti žarulju
 5. Otvoriti/zatvoriti ventil za vodu
 6. Pomesti
 7. Ugasiti/upaliti struju preko glavnog osigurača
 8. Oprati robu
 9. Naručiti se kod doktora
 10. Odlediti zamrzivač
 11. Usisavati
 12. Napraviti mjesečni budžet
 13. Razvrstavati smeće
 14. Suočiti se s bubom
 15. Naučiti koji su lijekovi za što
 16. Oprati suđe
 17. Složiti suđe u perilicu suđa
 18. Peglati
 19. Javljati se na telefon
 20. Plaćati račune
 21. Biti pristojni prema susjedima