Pretraga

Može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini? ‘Rusija je gubila mnoge važne ratove’

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već gotovo deset mjeseci i sukobu kao da se ne nazire skori kraj. Na konferenciji portala srednja.hr ugostili smo predavača Tvrtku Jakovinu, inače povjesničara i redovitog profesora u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kako bi nam pokušao otkriti može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini.

Povjesničar i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Tvrtko Jakovina na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

‘Rusija je učinila potez koji je svim društvenim znanstvenicima pa i povjesničarima izgledao nelogično’, ovim je riječima započeo je svoje predavanje na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici povjseničar i radoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Tvrtko Jakovina. Pokušao je odgovoriti na pitanje može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini.

– U društvenim znanostima teorije katkada nisu najbolji put razumijevanja svijeta jer se može dogoditi nešto sasvim individualno ili nelogično kao što je ovo djelovalo nelogično., da Rusija koja je imala mehanizme pritiska na Ukrajinu svejedno uđe u ovaj tip avanture koji, kako znamo iz povijesti, može dovesti do katastrofalnih posljedica, istaknuo je Jakovina.

@srednja_hr Stručnjaci nisu očekivali ovaj potez Rusije, a cijelo predavanjes naše konferencije Obrazovanje na prekretnici možete pronaći na našem protalu 👆🏻 #srednjahr #ukrajina #ukraine #ukraine🇺🇦 #povijest #history #konferencija #predavanje #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Dodao je i kako je u povijesti Rusija je pobjeđivala u nekim velikim ratovima i to je istina, ali je i gubila mnoge važne ratove.

– Početak rata i početak ovakvoga sukoba i konzekvence koje su došle struke, a i moja struka ipak nisu vidjele. Međutim, mnoge struke koje se bave svjetskim zbivanjima nisu vidjele ni kraj Hladnoga rata kao ni neke druge stvari tako da možda ne trebamo biti prestrogi, poručio je profesor.

Cijelo njegovo predavanje, gdje je profesor odgovorio na pitanja poput zašto bi drugi napad Rusije na Ukrajinu mogao biti kraj jedne faze europske povijesti, možete poslušati ako se pretplatite putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+, a o svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.