Pretraga

‘Muškarčine’ na Balkanu: Predstava koja oduševljava svakog gledatelja

A- A+

Predstavu ‘Muškarčine’ gdje god da izvede sedam mladića iz susjedne Srbije u dobi od 18 do 23 godine ostavi gledatelje oduševljenima i pod jakim utiskom. Nikola, Đorđe, Jovan, Alek, Uroš, Rastko i Marko nisu po zanimanju glumci, ali su zablistali u kazališnom dokumentarcu koji se bavi pitanjem kako se muškost tretira, ali i formira u našoj kulturi. Nevjerojatne ‘Muškarčine’ priliku su imali pogledati i sudionici konferencije ‘Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja: aktivizmom do transformacije maskuliniteta’ održane na Jahorini od 13. do 15. studenoga, kada se izrodila ideja da se fantastična sedmorka ugosti u nekom od zagrebačkih kazališta.

http://www.e8.org.rs/

Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić su mladići koji čine Muškarčine‘. Riječ je o predstavi, to jest kazališnom dokumentarcu koji se bavi pitanjima tretiranja i formiranja muškosti na našim prostorima.

Izdvojeni članak

Maturant Tesle koji se bori protiv nasilja: ‘Želim da moje ime bude udžbeniku kao Mandelino’

Sedam mladića. Sedam pogleda na svijet

Društvo u našoj regiji, ali i šire, od mladića očekuje da svoju muškost pokazuju snagom, hrabrošću i  borbenošću, a upravo takav način ponašanja i razmišljanja oduzme i upropasti mnoge mlade živote. Stoga su u Centru E8 i CARE NW Balkanu odlučili u projekt ‘Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu’ uključiti i predstavu.

– Sedam mladića. Sedam pogleda na svijet i tisuću situacija koje u tom svijetu vide, opisao je svoje ‘Muškarčine’ Centar E8, omladinska organizacija koja je od 2004. godine usmjerena na rad s mladim ljudima u širom Srbije. A tih sedam mladića imalo je priliku vidjeti oko 120 sudionika konferencije ‘Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja: aktivizmom do transformacije maskuliniteta‘ održane na Jahorini od 13. do 15. studenoga, među kojima je bilo i 20-ak članova iz Zagreba koje je okupila Organizacija mladih Status: M.

Izdvojeni članak

Evo zašto žene vole muškarce s bradom i brkovima


Osobne priče, muškost i povijest

S obzirom da je predstava ukomponirala živote različitih izvođača, na kraju iste uvrstili su i dio u kojem objašnjavaju zašto su kratki za četvoricu, odnosno trojicu kolega i kada je Rastko postao dio postave. Godišta mladih izvođača su od 1990. do 1994. te su uz problematiku muškosti, u predstavi iznijeli i nekoliko povijesnih činjenica koje su se događale u godinama njihova rođenja, djetinjstva i odrastanja na našim prostorima, ali i svijetu.

Predstava koja uključuje priče i stavove svojih glumaca

– Centar E8 je pokrenuo cijelu priču i ova predstava je zapravo dio cijelog tog većeg projekta koji se bavi mladim muškarcima na Balkanu. Na casting pred ljeto 2012. godine se prijavilo oko 50 mladića te nije postojao preduvjet akademskog stručnog glumačkog obrazovanja. Nas je na početku projekta izabrano 10 od kojih tada nitko nije studirao glumu. No u međuvremenu su dvojica od nas upisala studij glume, izjavio je Đorđe, jedan od muškarčina.

Za koncept, režiju i dramaturgiju predstave koja se ureže u pamćenje svima koju istu pogledaju, zaslužni su Milena Bogavac i Vojislav Arsić, ali od trenutnih sedam izvođača, svaki je i koautor.

– Nakon castinga smo počeli s pripremama tako da smo boravili pet dana izolirani u Omladinskom centru Vojvodine gdje smo po cijele dane imali radionice što je dosta utjecalo na to da nastane ovakva predstava. Tekst je baziran upravo na činjenicama i informacijama koje smo mi o sebi otkrili tijekom radionica, objasnio nam je Jovan.

Uz radionice, momci su imali vježbe plesa i pokreta iz kojih je nastala koreografija, jer je predstava ‘Muškarčine’ na neki način koreografija koja sažima karaktere, stavove i priče početne desetorice izvođača. Naime, tijekom više od godinu dana koliko projekt traje, četvero prvotnih članova je napustilo predstavu, a prije dva mjeseca se ‘Muškarčinama’ pridružio Rastko.

Izdvojeni članak

Inicijativa mladića: ‘Mi ne želimo zatvarati oči pred nasiljem! Želimo ga zaustaviti!’

Planiraju se ‘Mukarčine’ ugostiti u Zagebu

‘Muškarčine’ su igrale diljem Srbije, ali i šire te su, nakon priča o potencijalnom gostovanju u Zagrebu zbog nadolazećeg referenduma 1. prosinca, bili oduševljeni. – Naša predstava bi sigurno promijenila stavove i mišljenja nekolicine o referendumu, rekla nam je kroz smijeh ova sedmorka.

Pred svaku novu izvedbu, kako kažu, treme nemaju, a kad netko od članova zaboravi ili pogriješi tekst uvijek će netko nekoga pokriti i uskočiti.

– Upoznali smo se tek na castnigu, ali nakon radionica koje smo prošli zajedno, postali smo jako bliski i pokrivamo jedni druge, izjavio je Đorđe. Dodao je da kad si s nekim sam pet dana i ne postoji ništa osim te zajednice onda jako dobro upoznaš ljude pa i njihov karakter.

‘Najmlađi’ član Rastko se osvrnuo na nasilje, što je ujedno i jedna od središnjih tema predstave.

– Zaista nema nikakve potrebe baviti se takvim stvarima poput nasilja. Što je ljudski život to je ljudski život, ljudski izbor je ljudski izbor, a pravo ljudsko pravo, stoga nema potrebe neke frustracije svojih roditelja i podbneblja pod kojim živimo iskazivati nasiljem, zaključio je novi član družine.

http://www.e8.org.rs/