Pretraga

Na što su se mladi ‘furali’ prije 10 godina, a na što danas: ‘Glavni hit bili su metalci i hipsteri’

A- A+

Promjene stila oblačenja i omiljenog žanra glazbe, česta su pojava tijekom srednje škole. Budući da brojni srednjoškolci imaju neki određeni kalup u koji bi se htjeli uklopiti, upravo iz tog razloga i postoje razne supkulture. Kako bi otkrili što je danas ‘in’, odlučili smo porazgovarati s osobom koja trenutno pohađa srednju školu te s onima koji su je odavno završili.

Foto: Unsplash

Štreberi, gaseri, metalci, ‘cajkaroši’ i šminkeri, samo su neke od popularnih skupina ljudi na koje se vrlo lako može naići u svakoj srednjoj školi. Pojam mainstream i alternativnog ‘furanja’ mijenjao se kroz godine, no neke se sličnosti gotovo uvijek mogu prepoznati.

No, kako bi bolje mogli razumjeti što se danas smatra alternativnim, a što mainstream, porazgovarali smo s osobama koji su u različito vrijeme pohađali srednju školu. Kako to izgleda u 2022. godini, otkrio nam je Andrija, učenik XV. gimnazije u Zagrebu.

Ekstroverti su mainstream

– Moj pojam alternativnog stila vrlo je jednostavan. To je ekipa koja ‘brije’ na Azru, nosi hoodice s motivima rock bendova, gleda anime, ima pofarbanu kosu u sve osim blond i nosi prstenje, govori nam Andrija.

On, naime, tvrdi da je u njegovoj srednjoj školi mainstream ekipa ona koja voli puno pričati te koja može pokrenuti mnogo tema za razgovor. Uglavnom, ekstroverti kojih, kako kaže Andrija, nije briga pretjerano za ocjene i školske zadaće te kojima je glavna zanimacija zabava.

– Danas se u mojoj školi mogu vidjeti alternativci, ex-yu rockeri, pankeri, gaseri i štreberi u odijelima koji vole klasičnu glazbu. Svaka od navedenih ekipa ‘ne da na svoje’ te se ne želi prilagoditi mainstream društvu, zaključuje Andrija.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Ljubitelji ex-Yu rocka ovo će znati bez imalo muke: Koji je nadimak frontmena popularnog benda?

Alternativnost je nekada bili više ‘in’

S druge strane, Martin, sadašnji student VERN-a i bivši učenik XVI. gimnazije, kaže da je njegov pojam alternativnog stila rock glazba, karirane košulje, duža kosa, ‘marte’ i introvertiranost. Doduše, kad je on išao u srednju, prije oko pet godina, mainstream su bili Bad Blue Boysi koji su nerijetko zbog utakmica izostajali s nastave.

– Dok sam išao u srednju školu, nije bilo toliko raznovrsnosti. Uglavnom su tu bili ‘klošari’ koji su bili loši učenici, sportaši koji su vrijeme uglavnom provodili na treninzima te alternativci poput metalaca i rockera, objašnjava Martin.

No, kako kaže Martin, alternativnost je nekad bila puno više ‘in’ nego sada. Svi su htjeli biti na neki način drugačiji, pa Martin tvrdi da je veliki dio tadašnjih alternativaca samo glumio da voli nešto određeno, tek toliko da bi se istaknuli među gomilom.

Metalci i hipsteri bili su ‘hit’ prije 10 godina

Kakvo je stanje bilo prije 10 godina, rekao nam je Duje, koji je pohađao srednju školu u manjem gradu.

– Danas ima toliko različitih modnih trendova da sve može biti shvaćeno kao alternativno, ovisno iz koje perspektive gledaš. U moje je vrijeme mainstream ekipa bila ona koja je izlazila na narodnjake, nosile uske traperice, neke majice s printom i bijele starke. Mi smo ih zvali ‘seljačine’ i ‘krkani’, kaže Duje.

Budući da je živio u manjem gradu, nedostajalo je raznolikosti. No, unatoč tome, istaknuo je da su u njegovo srednjoškolsko doba glavni ‘hit’ bili i metalci te hipsteri, a navodi i da su nekada bile malo jasnije te ‘supkulture’.

– Svi su uvijek odgovarali nekim trendovima nametnutim u određenoj niši. Primjerice, metalci su se oblačili kao svi ikad članovi metal bendova, krkani kao Jole, a hipsteri kao frontman bilo kojeg popularnog tadašnjeg indie sastava. Mislim da nije ni danas puno drugačije, zaključuje Duje.