Pretraga

U najboljem Otvorenom ikad, rektor iz sjene Čović pokazao zašto sadašnja uprava Sveučilišta mora otići

A- A+

Na dnevni red sinoćnje HRT-ove emisije ‘Otvoreno’ došli su izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održati danas. U emisiju su, kao i u brojne druge dosad, bila pozvana oba rektorska kandidata, no odazvao se samo Damir Bakić. Aktualni rektor Boras, skrivajući se od medija, u emisiju je poslao svoje udarne prorektorske snage Antu Čovića i Miljenka Šimpragu, a stranu upravi Sveučilišta držao je i Slobodan Prosperov Novak. S druge strane stola, uz Bakića, Neven Budak i Dean Duda argumentirali su zašto bi bilo dobro da sadašnja sveučilišna uprava, na čelu s Borasom, ne dobije drugi mandat.

Sinoćnja emisija Otvoreno na temu izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu | Screenshot: HRT

Kandidat za rektora Damir Bakić na samom je početku emisije dobio priliku predstaviti ukratko najvažnije točke svog rektorskog programa.

– Temeljno bi htio promijeniti da Sveučilištem upravljamo odgovorno, transparentno i prije svega u skladu sa svim propisima i da Sveučilište prije svega bude otvoreno- ništa od toga trenutno, međutim, nije, kazao je Bakić i upozorio da je Sveučilište u Zagrebu za mandata rektora Borasa kršilo i zakonske i sveučilišne propise.

Puno se pričalo i o problematičnim Hrvatskim studijima, no od prorektora Ante Čovića u sinoćnjoj smo emisiji doznali da je upravo ‘uspješna transformacija’ Hrvatskih studija jedan od najvećih uspjeha uprave Sveučilišta na čelu s Damirom Borasom. Rekao je i da su studenti Hrvatskih studija sretni, veseli i zadovoljni. Osim toga, prorektor Čović bio je posebno nadahnut u ono malo riječi koje je uspio suvislo izreći pa se tako požalio da ‘neki nevažni portali’ rade protiv rektora i uprave Sveučilišta.

Profesor Dean Duda s Filozofskog fakulteta u svojem se izlaganju, između ostaloga, dotaknuo rektorskog spomenara Universitas.

– Sveučilište izdaje nešto što je skoro smiješno. Ako je to medijski nastup Sveučilišta, onda smo duboko u 19.stoljeću, rekao je Duda, a na provokaciju da su izbori za rektora zapravo stvar ideologije, rekao je da u Hrvatskoj svaki put kad postoje različita stajališta, sve se pokušava svesti upravo na ideologiju. Pojasnio je da je stvar vrlo jasna – hoćemo li se držati zakonskih i statutarnih propisa ili ne.

Slobodan Prosperov Novak osvrnuo se na jučerašnji prosvjed ispred zgrade Sveučilišta, rekavši kako su na njemu govorili i neki nastavnici, manipulirajući studente. Tijekom emisije, osvrnuo se i na nekadašnjeg Bakićevog mentora na doktoratu, Hrvoja Kraljevića, istaknuvši kako se radilo o ministru u Račanovoj Vladi. Što je time Prosperov Novak htio reći, ostalo je nepoznato.

Profesor Neven Budak s Filozofskog fakulteta i član Senata Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je kako i nije baš čuo o uspjesima reforme Hrvatskih studija. Nije želio prognozirati izbore za rektora Sveučilišta no kazao je kako podržava Damira Bakića. Upozorio je na netransparentnost u donošenju odluka.

To se u prvom redu odnosi na otvaranje radnih mjesta gdje mi kao članovi Senata iako smo izravno postavljali pitanja o tome gdje i koliko se radnih mjesta otvara, nismo nikada na sjednici Senata uspjeli dobiti odgovor, rekao je Budak.

Vicmaher među prorektorima, Miljenko Šimpraga, istaknuo je da novinarima nije bilo mjesto na posljednjoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta. Požalio se da javnost stječe dojam kako ova Uprava nije uradila ništa dobro.

Ako je bilo problema u rješavanju problema – ti će se problemi riješiti. Ne može se zbog jednog problema koji nije riješen kako jedna grupa hoće, reći da ova Uprava ne radi dobro, smatra Šimpraga. Branio je prorektorskog kolegu Čovića rekavši da je dobrom  suradnjom s rektorom Borasom ostvareno dvostruko povećanje broja suglasnosti za nova radna mjesta na Sveučilištu.