Pretraga

Najbolji coveri za Ex-Yu albume

A- A+

Neke od najpopularnijih grupa s ovih prostora su šokirale brojne fanove izborom covera za svoje albume. Dok su omoti Bijelog Dugmeta, Idola i Crvene jabuke u to vrijeme smatrani kontroverznima, danas se ubrajaju među legendarne i najbolje omote svih vremena.

Coveri albuma od sljedećih sastava su bili provokativni s obzirom na vrijeme u kojem su rađeni. Danas su neki od njih postali simboli po kojima ih prepoznajemo, stoga pogledajte o kojim je omotima riječ i zašto se danas ubrajaju među najbolje omote Ex-Yu albuma.

en.wikipedia.org

Bijelo Dugme

Popularna grupa Bijelo Dugme za svaki je svoj album imala zanimljiv omot, ali su se većini dojmili oni za albume ‘Kad bih bio Bijelo Dugme’ iz 1974. godine te ‘Što bih dao da si na mom mjestu’ iz 1975. godine.

Azra

‘Ravno do dna’ je album koji je Azra snimila 1982. godine, a za omot albuma upotrebljen je rad slikara Davora Mindoljevića.

Crvena jabuka

Crvena jabuka je istoimenim albumom iz 1986. godine oduševila brojne slušatelje. To je bio prvi album popularne grupe čiji se omot danas smatra jednim od najboljih, a tada je izazvao brojne polemike.

Prljavo kazalište

Cover za prvi studijski album Prljavog kazališta napravio je dizajner Mirko Ilić, a njegov ‘isjeckani jezik’ je nastao po uzoru na ‘Tongue and Lip’ od Rolling Stonesa.

Buldožer

Omot za album ‘Živi bili pa vidjeli’ iz 1979. godine smjestio je Buldožer na naš popis. Album je snimljen kao soundtrack za istoimeni film, a osim što traje samo pola sata, poseban je i po svom zanimljivom coveru.

Idoli

U početku Idoli, pa 1981. godine mijenjaju ime u VIS Idole te snimaju istoimeni album s pomalo kontroverznim omotom za to vrijeme. Danas ga, nakon nešto više od 20 godina, mnogi fanovi smatraju najboljim coverom svih vremena, nismo baš sigurni je li u pitanju umjetnost ili nešto drugo zbog čega ima takvu reputaciju.