Pretraga

TOP 10 najboljih albuma s ovih prostora od 1955. do danas

A- A+

Trinaest glazbenih novinara, koje je okupilo hrvatsko izdanja časopisa Rolling stone, odabralo je 100 najboljih albuma s prostora zemalja bivše Jugoslavije od 1955. do danas. Ponosnu titulu nosi ‘Odbrana i poslednji dani’ beogradske grupe Idoli, a mi vam donosimo TOP 10.

irenakrajina.com

U svom prvom specijalnom izdanju hrvatski Rolling Stone donosi top ljestvicu sto najboljih albuma, čiji je konačan odabir napravljen preklapanjem trinaest lista izbornika, bez uredničkih korekcija, prenosi Jutarnji list.

Na prvo je mjesto tako zasjeo drugi album beogradskih Idola ‘Odbrana i poslednji dani’ iz 1982 za koji je nedavno, i prerano, preminuli frontman benda rekao da je ‘predskazanje raspada bivše države’. Najpoznatije stvari s albuma su ‘Kenozoik’, Poslednji dani’, ‘Moja si’, ‘Rusija’ i ‘Igrale se delije’.

‘Bistriji ili tupaviji čovjek biva kad…’ zauzeo je drugo mjesto. Jedini je to studijski album također beograđana Šarlo Akrobata iz 1981.

Na trećem mjestu je „Sunčana strana ulice“, drugi album zagrebačke Azre iz 1981. Svima su vam poznate ‘Užas je moja furka’, ‘Fa- Fa- Fa’, ‘Kad Miki kaže da se boji’, ‘Poljska u mome srcu’, ‘Karta za sreću’ ili ‘Odlazak u noć’. Azra ima još dva albuma u TOP 10, na šestom mjestu je trostruko live izdanje s koncerta ‘Ravno do dna’ u kultnom zagrebačkom ‘Kulušiću’ iz 1982. te na devetom svoj prvijenac ‘Azra’ iz 1980.

Drvena medalja, ili četvrto mjesto, pripada prvom albumu Haustora iz 1981. nazvamom jednostavno ‘Haustor’. Rundek i ekipa imaju još jedan u TOP 10, na osmom mjestu im je ‘Treći svijet’ iz 1984.

Peti je ‘Čovjek kao ja’ iz 1969. Arsena Dedića, a sarajevski ‘novi primitivci’ Zabranjeno pušenje su na sedmom mjestu sa svojim albumom ‘Dok čekaš sabah sa šejtanom’ iz 1985.

‘S’ vetrom uz lice’ iz 1985. beogradske Ekatarine Velike je na devetom mjestu, dok TOP 10 zatvara Josipa lisac i ‘Dnevnik jedne ljubavi’ iz 1973.