Pretraga

Najbolji frontmeni u povijesti glazbe

A- A+

Da bi bend funkcionirao kako treba, podjednako dobro svoje obveze mora izvršavati svaki član. No. ipak frontmen je taj koji stoji ispred i predvodi družinu, kako sugerira sama preuzeta engleska riječ. Osim glazbenih zadataka, frontmen bi trebao biti i poticatelj atmosfere te imati barem donekle razvijene kazališne i upravljačke vještine. U tekstu donosimo najistaknutije frontmene u glazbenoj povijesti.

Kao u svakom funkcionalnom sistemu, tako i u glazbenom bendu, svaki kotačić se mora okretati na pravi način, da bi se postigao uspjeh. Međutim, svaki funkcionalni sustav ima i svoga vođu, koji je u muzičkom sastavu popularno znan kao frontmen. On bi uz glazbeni dio posla trebao imati i razvijene upravljačke, kazališne i animatorske osobine. Prema portalu Guyism, ovo su najbolji frontmeni u glazbenoj povijesti.

Izdvojeni članak

Mick Jagger: Sedam desetljeća ikone rocka

Bruce Springsteen

Na petom se mjestu našao Bruce Springsteen. Kao predvodnik E Street Banda zaradio je reputaciju sjajnog pripovjedača na koncertima, marljivog glazbenog radnika, ‘razarač plavog ovratnika’, čiji su koncerti znali trajati satima.

Stoga je i zaradio nadimak The Boss, jer je rođeni vođa te nitko ne dominira i zapovijeda na pozornici poput njega.

Axl Rose

Njegova nepopustljivost te inat ga je koštao, možda i veće karijere Guns ‘N Rosesa, no spomenuti ga portal smatra posljednjom velikom svjetskom rock zvijezdom.

Uvijek je bio nesklon isprikama, što je na kraju bila jabuka razdora između njega i sljedećeg najpopularnijeg člana Gunsa, Slasha. Ipak, svojom je karizmom stekao bezbroj fanova diljem svijeta, koje je na kraju ćudljivošću, ludovanjem i svađama ostavio na uspomenama na rane radove velikog benda.

Izdvojeni članak

Otkrijte ex-Yu bendove kojima frontmen nije pjevač

David Bowie

Iako je David Bowie veći dio karijere proveo kao solo izvođač, a uvjet da dospije na ovu listu, bila je predvodnička uloga u bendu, autor teksta odlučio je u slučaju Bowie zaobići kriterije i uvrstiti ga među najfrontmene.

Razlog ovakvom zaobilaženju pravila je i činjenica, da je David bio glazbeni trendsetter u više pogleda.

Mick Jagger

Ova ljestvica bi bila irelevantna bez ikone rock ‘n’ rolla te frontmena Rolling Stonesa Micka Jaggera. Ove godine je napunio sedam desetljeća, no i dalje je lepršav i spreman za nove glazbene pothvate. Prema portalu guyism.com Jagger je upravo kreator koncepta frontmena.

Upravo je Jagger još u ranim 60-ima, kada su Rolling Stonesi objavili prvi album, svojim angažmanom, kao i glazbenim radom je utjecao da popularna glazba dobije širu publiku od vrištećih tinejdžera. Imao je neporeciv utjecaj u Rolling Stonesima, ali i na cjelokupnu afirmaciju rock ‘n’ rolla.

Freddie Mercury

Frontmen Queena Freddie Mercury je najbolji i najutjecajniji predvodnik nekog benda, a i najveći showmen u povijesti pop glazbe, smatra spomenuti portal.

Dovoljno je pogledati nastup Queena iz 1985. godine s Wembleya, gdje Mercury masu od 100 tisuća ljudi doslovno baca u trans, svojom energijom, scenskim nastupom te liderskim sposobnostima.

Ovaj Zanzibarac, pravog imena Farrokh Bulsara, nažalost preminuo je prerano u 45. godini izgubivši bitku s AIDS-om.