Pretraga

Otkrijte ex-Yu bendove kojima frontmen nije pjevač

A- A+

jutarnji.hr

U muzičkim bendovima frontmani, odnosno vođe su najčešće pjevači. No, osnivači i idejni tvorci grupa, ponekad su svjesni da uz svu želju da se medijski eksponiraju, nemaju nikakve glasovne mogućnosti. Stoga prepuste ulogu pjevača nekome drugome. No, rijetko u takvim bendovima jedan pjevač ostane od početka do kraja. Frontmani, ipak vole podsjetiti publiku tko je glavni, pa tako smijeniti pjevača s vremena na vrijeme.

U tekstu donosimo bendove koji su djelovali na našim prostorima, a u kojima su frontmani nisu bili pjevači.

Bijelo dugme

Začetnike takozvanog ‘pastirskog’ rocka predvodio je gitarist Goran Bregović, te je gotovo apsolutistički vladao bendom. U jednom intervjuu svojevremeno je izjavio da je bio svjestan svojih glasovnih nesposobnosti, pa je odlučio svirati gitaru, jer je znao da se žene osim na pjevače, najviše ‘pale’ na gitariste. No, upravljačke sposobnosti svakako je imao. Pjevači su dolazili redoslijedom Željko Bebek, zatim Mladen Vojičić Tifa, te Alen Islamović. Svaki od njih potpisivao je ugovore kojima su se odricali prava na pjesme Bijelog dugmeta. Bend je postojao od 1974. do 1989., a nakon toga su imali tri povratnička koncerta u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Prljavo kazalište

Još uvijek aktivan bend iz zagrebačke Dubrave, osnovan je 1977. godine, te je u prošloj obilježio 35 obljetnicu postojanja. Predvodnik ili frontmen je gitarist Jasenko Houra znani i kao Jajo. Prvi pjevač Prljavog kazališta bio je Davorin Bogović, koji je nastupao u ovoj grupi do 1983. godine te u tom vremenu snimio tri albuma s ‘Prljavcima’. nakon njegova odlaska mjesto pjevača popunjava Mladen Bodalec, koji je zanimljivo na albumu Korak od sna bio prateći vokal. Od tada do današnjih dana ostao je na mjestu pjevača, te snimio deset studijskih i tri koncertna albuma. Houra je kroz povijest benda imao korektan odnos s pjevačima, te se volio držati po strani. Rijetko se zna dogoditi da na koncertima otpjeva par pjesama umjesto Bodaleca.

Parni valjak

Još je jedan kultni zagrebački rock sastav kojeg je predvodio gitarist. Osnovan je 1975. godine, a aktivni su i danas s tim da su imali jednu kraću pauzu 1988., te četverogodišnju od 2005. do 2009. godine. Jedni su od pokretača vala rock i pop-rock sastava na našim prostorima. Frontman ovog benda također je solo i akustični gitarist Husein Hasanefendić nadimka Hus. Uz njega prvu postavu su činili pjevač Aki Rahimovski, gitarist Jurica Pađen, bubnjar Srećko Antonioli te basist Zlatko Miksić. Objavili su 17 studijskih albuma, te pet koncertnih.

Divlje jagode

Bosansko – hercegovački su heavy metal bend osnovan 1977. godine u Bihaću. Prvi sastav činili su frontman i gitarist Sead Lipovača zvani Zele, pjevač Anto Janković, bas gitarist Nihad Jusufhodžić, klavijaturist Mustafa Ismailovski, te bubnjar Adonis Dokuzović. Bend je u više navrata prestajao postojati, te se ponovno vraćao na scenu. Snimili su 12 studijskih albuma, a aktivni su i danas. Promijenili su čak deset pjevača, a među njima su se našli Mladen Vojičić -Tifa, Alen Islamović, Pero Galić iz Opće opasnosti u dva navrata, a 1990. čak je i Gibonni pristupio bendu, ali nikada uživo nije nastupio s Divljim jagodama.