Pretraga

Najbolji omoti albuma u povijesti glazbe

A- A+

Iako sam omot ili cover pojedinog nosača zvuka ne govori ništa o glazbi koja je na albumu, nekima je za promociju pjesama itekako dobro došla upravo, originalnost, domišljatost pa i angažman popularnih umjetnika, na izradi grafičkog okvira albuma. Tako je do današnjih dana ostao popularan pomalo šokantni omot Nirvanina albuma ‘Nevermind’ iz 1991. godine, dok je cover ‘Dark Side Of The Moona’ Pink Floyda, proglašen najboljim u povijesti. Donosimo i ljestvicu 15 drugih najistaknutijih omota albuma.

Omoti albuma nisu presudni za uspješnost pojedinog nosača zvuka, ali oni upečatljivi, svakako mogu pospješiti prodaju. Čak i danas, 23 godine poslije objave kultnog Nirvanina albuma ‘Nevermind’, teško je pronaći one kojima je nepoznat cover ‘bebe koja pluta u vodi s dolarom zakačenim na udicu’. No prema čitateljima britanskog portala MusicRadar.com, najbolji omot albuma u povijesti glazbe je onaj ‘Dark Side OF The Moona’ grupe Pink Floyd. Drugo mjesto u anketi spomenutog portala zauzeo je cover Neverminda, a treće ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, kultnih Beatlesa. Provjerite ljestvicu 15 najboljih.

Izdvojeni članak

Foto: Beba s Nirvaninog albuma sada 22-godišnji student

Andy Warhol garancija za uspješan omot

Među najistaknutijih 15 okvira albuma u povijesti glazbe, čitatelji MusicRadara su stavili dva, u koje je svoje ruke umiješao najpoznatiji pop artist Andy Warhol.

Prvi je ‘Sticky Fingers’ The Rolling Stonesa, kojima je ovo bio prvi album u 70-ima. Kako je ovo bio i prvi album za vlastitu izdavačku kuću ‘Kotrljajućeg kamenja’ morao je svakako biti upečatljiv.

Tako da se Warhol, koji je bio autor koncepta, odlučio za sigurnu varijantu provokacije s muškim spolnim organom. Unatoč uvriježenim vjerovanjima da su na fotografiji prepone Micka Jaggera, to zapravo nije istina.

Warhol je autor i visoko ocijenjenog covera za album The Velvet Undergrounda, koji se zvao ‘The Velvet Underground & Nico’. Omot na kojem se nalazi ‘banana s već istrulim dijelovima’, postao je sinonim i za njega, a i za bend.

No, vratimo se i na najbolji cover, onaj ‘The Dark Side Of The Moona’. Hrabar je, originalan i simboličan. Tvorci covera su ispoštovali su sve upute članova Floyda, odnosno da ovaj, osmi album po redu bude pametniji, uredniji i stiliziraniji od svih prethodnih.

Disperzija svjetlosti iz prizme ima podlogu u lirskom sadržaju albuma i ekstravagantnim svjetlosnim efektima na koncertima.

Izdvojeni članak

Najbolji coveri za Ex-Yu albume

Ljestvica najboljih covera u povijesti glazbe

Čitatelji portala MusicRadar.com su imali mogućnost odabrati najbolje omote albuma od 60-ih do danas. Već smo naglasili poredak prva tri. Uz ‘The Dark Side Of The Moon’, Pink Floyd, ima još jedan cover u top 15, dok The Beatlesi također imaju dva omota u odabranom društvu. Među njima i pravi primjer anti-omota s White Albuma.

Nekoliko kultnih fotografija, koje su dobro uklopljene u kontekst vremena nastanka albuma i imidža grupe, kao i izvrsna ilustracija Iron Maidenove maskote Eddieja, još su neki od visoko ocijenjenih covera.

Evo i cijele ljestvice 15 najboljih omota albuma u povijesti glazbe:

1. ‘The Dark Side Of The Moon’ – Pink Floyd

2. ‘Nevermind’ – Nirvana

3. ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ – The Beatles

4. ‘London Calling’ – The Clash

5. ‘Rage Against The Machine’ – Rage Against The Machine

6. ‘The Number Of The Beast’ – Iron Maiden

7. ‘The Beatles’ (aka White Album) – The Beatles

8. ‘Unknown Pleasures’ – Joy Division

9. ‘In The Court of the Crimson King’ – King Crimson

10. ‘Animals’ – Pink Floyd

11. ‘Sticky Fingers’ – The Rolling Stones

12. ‘Physical Graffiti’ – Led Zeppelin

13. ‘The Velvet Underground & Nico’ – The Velvet Underground

14. ‘Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols’ – The Sex Pistols

15. ‘Born To Run’ – Bruce Springsteen

Pogledajte ih sve u galeriji fotografija.