Pretraga

Najdojmljivije proslave golova na SP-ma u nogometu

A- A+

Potaknuti ritmičnim plesom kolumbijskih nogometaša, nakon postizanja pogodaka sinoć protiv Urugvaja, odlučili smo predstaviti neke od najupečatljivijih proslava golova na svjetskim nogometnim prvenstvima. Pogodak je ono zbog čega se igra nogomet pa su proslave postizanja kroz povijest imale uistinu svijetle momente. Skidanje majica, mahanje korner zastavicama, imitacija ljuljuškanja djeteta te prave aktrobatske i atletske figure, samo su neki od načina, kojim su nas igrači zadivili nakon postignutog gola. U nastavku donosimo proslave, koje su postale trajna uspomena sa svjetskih nogometnih prvenstava.

Golovi su ono zbog čega se igra nogomet pa su proslave istih, katkada uistinu upečatljive, ispunjene veseljem i adrenalinom. Plesovi, salta, poruke svojim ili protivničkim navijačima, samo su neki od načina proslava, koje su obilježile, najvažniju sporednu stvar na svijetu pa tako i svjetska prvenstva. Izdvojimo situaciju kada je brazilski napadač Bebeto, na Mundijalu 1994. godine proslavio pogodak tek novorođenog sina, simboličnim ljuljanjem bebe. Poslije su takvu proslavu preuzeli brojni nogometaši, a nije ju neobično uočiti i danas.

Evo pet proslava, koje su obilježile svjetska nogometna prvenstva, a u koje smo uvrstili i kolumbijsku, koju su izveli na tekućem natjecanju, u utakmici protiv Obale Bjelokosti:

Roger Milla – 1990.

Proslava pogotka protiv kolumbije, tada 38 godišnjeg legendarnog kamerunskog nogometaša Rogera Mille, upisana je u memoare. Pogledajte njegovu ritmiku!

Bebeto – 1994.

Već smo spomenuli proslavu pogotka Nizozemcima brazilskog nogometaša Bebeta, koji je ljuljanjem imaginarne bebe, posvetio gol tek rođenom sinu.

Mnogi su nogometaši kasnije preuzeli Bebetovu proslavu, a njegov sin zbog kojeg je nastala, neki dan je proslavio 20. rođendan.

Izdvojeni članak

Sve službene himne svjetskih nogometnih prvenstava

Kolumbijski ples – 2014.

Kolumbijci su svojim nogometnim predstavama na tekućem Svjetskom prvenstvu zadivili svijet, a osim dojmljive igre i najboljeg rezultata u povijesti ove reprezentacije, mogli bi ostati upamćeni i po plesnoj proslavi gola, u kojoj je sudjelovala nekolicina igrača s terena, ali i klupe.

Naime u duelu s Obalom Bjelokosti, ultratalentirani kolumbijski napadač James Rodriguez zabio je pogodak, a kakvo je micanje bokovima nakon toga uslijedilo, pogledajte, ako već niste.

Izdvojeni članak

Ovo su najmlađi i najstariji nogometaš Svjetskog prvenstva u Brazilu

Marco Tardelli – 1982.

Ovaj talijanski veznjak, također se upisao u povijest svjetskih prvenstava, ne samo izvanredno važnim pogotkom, nego i proslavom nakon njega. Naime, u finalu SP-a 1982. godine pri rezultatu 1-0 za Italiju protiv Zapadne Njemačke, Tardelli zabija gol, stavljajući tako točku na i, talijanskog osvajanja svjetske krune.

Trk u potpunoj ekstazi, ispunjen adrenalinom, sa stisnutim šakama te očima punim suza, mnogima je ostao duboko urezan u sjećanje. Proslava je nešto kasnije dobila i neslužbeni naziv ‘Tardelliev plač’.

Julius Aghahowa – 2002.

Da moramo izdvojiti jednu proslavu, kao najbolju, među svim navedenim, to bi zasigurno bila ona Nigerijca Juliusa Aghahowa, koju je doslovno rečeno ‘izveo’ nakon što je postigao pogodak Švedskoj na SP-u 2002. godine.

Gledajte i uživajte!