Pretraga

Najizvođeniji hrvatski glazbenici

A- A+

Služba zaštite autorskih prava (ZAMP), koja djeluje pri Hrvatskom društvu skladatelja objavila je godišnji pregled najizvođenijih domaćih te stranih autora i njihovih pjesama. Prvo mjesto u okviru hrvatske glazbe zauzeo je Neno Belan, a najizvođenija je upravo njegova pjesma ‘Oceani Ljubavi’. Unutar prvih deset najčešće slušanih autora, našla se samo jedna žena Vjekoslava Huljić. Samo jedna autorica našla se i u poretku najizvođenijih pjesama, a to je Nina Badrić s dvije pjesme. ‘Dat će nam Bog’, koja je na četvrtom mjestu, te na sedmom ‘Nebo’, s kojom nas je Nina predstavljala na Eurosongu prošle godine.

Screenshot: You Tube

Najviše puta izvođen autor u 2012. godini je Neno Belan, s pjesmom ‘Oceani ljubavi’. Podaci su to ZAMP-a, odnosno tijela koje štiti autorska prava, djelujući pri Hrvatskom društvu skladatelja. Prosječan Hrvat, češće sluša muške autore, o čemu svjedoči činjenica da se među deset najslušanijih pjesmama, kao i autora, nalaze samo po jedna žena. U slučaju autora to je Vjekoslava Huljić, koja zauzima šesto mjesto, a Nina Badrić u poretku deset najizvođenijih pjesama ima skladbe ‘Dat će nam Bog’ i ‘Nebo’.

Izdvojeni članak

Hrvatski glazbenici se napokon počeli truditi oko spotova

Čak 94 tisuće autora naplatilo autorska prava u Hrvatskoj

U prošloj godini naplaćeno je 103,2 milijuna kuna od autorskih prava. Taj će iznos biti podijeljen na 94 tisuće autora i nositelja prava, među kojima je točno pet tisuća i 311 Hrvata.

Laskavu titulu u kategoriji najizvođenije domaće pjesme odnio je Neno Belan s ‘Oceanima ljubavi’. Na drugom mjestu je Tony Cetinski sa skladbom ‘Opet si pobijedila’, a tri najbolja zaključuje Massimo i pjesma ‘Tišina’.

Francuska skladba u top pet stranih, među dominantnim pjesmama na engleskom

Krunu među najizvođenijim stranim pjesmama u 2012. odnijela je ‘Somebody That I Used To Know’, koju izvode Gotye i Kimbra. Spomenuta pjesma, osvojila je slušatelje diljem svijeta, o čemu svjedoče i podaci s You Tubea gdje ima samo na službenom videu nešto manje od 420 milijuna pogleda.

Na drugoj poziciji se našla Emeli Sande s pjesmom ‘Next To Me’, dok je na trećem mjestu Train i ‘Drive By’. Među pet najemitiranijih, točnije na poziciji broj četiri, našla se i francuska skladba, koja ‘narušava’ apsolutnu dominaciju hitova iz engleskog govornog područja. Riječ je o pjevačici Zaz i pjesmi ‘Ja Veux’.

Ova pjevačica prošle je godine u lipnju održala koncert u Zagrebu, na kojem se okupilo oko deset tisuća obožavatelja.