Pretraga

Neočekivano: Pogledajte koji su hrvatski glazbenici davnih dana opjevali ‘maricu’

A- A+

Lake i ine droge često su inspiracija i tema radova poznatih svjetskih umjetnika. Zbog toga smo izabrali nekoliko neočekivanih hitova s hrvatske glazbene scene koji pjevaju o marihuani. Provjerite koji su to.

Debata u javnosti o legalizaciji marihuane u nekom od oblika zahuktava se u posljednje vrijeme, a pitanje konoplje su za ozbiljno uzeli i neki političari i političke opcije.
Za razliku od šire javnosti koja je tek sada prestala ignorirati ovaj sveprisutni opijat, hrvatski umjetnici, u prvom redu glazbenici, već ga duži niz godina tematiziraju.

Nije tajna da ‘trava’ inspirira moderne repere i punkere no malo je poznato da su i neki ‘uglađeniji’ autori opjevali ili pak u umjetničkom smislu iskoristili spominjanje ove osporavane biljke.

Upravo zbog toga odlučili smo potražiti marihuanu u pjesmama autora kod kojih je možda ne biste očekivali. Valja napomenuti kako smo izbjegavali najočitije primjere poput Dječaka ili pak Postolar Trippera već smo se koncentrirali na više – manje suptilne doticaje s ovom temom. Ponekad, priznajem, zagazili smo i u urbane mitove i teorije zavjere. Neka nam autori oproste, ako griješimo.

Johnny – Atomsko sklonište

Riječki Atomci jedni su od pionira hrvatske rock scene. Među superhitovima kojima su žarili i palili nama je za uho zapeo Johnny. Još 1982. godine na albumu Mentalna higijena rockeri s Kvarnera su izugrli popularni refren ‘živjela trava, jer u travi se dobro spava’, a opjevavši ’68. i utopljenost glazbene scene u lake droge Atomci su još jednom dokazali da su vrijedni ugleda koji uživaju.

Sve si uzela – Songkillers

Songkillersi puno godina nakon Atomskog skloništa ponudili su svoju verziju priče u kojoj se povezuju lae droge i glazba. Marica je u ovom slučaju ipak sporedni igrač.

Nepal, Ganges, Brahmaputra – Ibrica Jusić

Treća ‘stvar’ u ovom izboru dolazi nam od jednog autora od kojeg ne bismo očekivali. Ibrica Jusić poznat po šansoni i psu kojeg uvijek vodi na koncerte opjevao je mladića sa zagrebačkog Tuškanca i njegovu želju za slobodnim neopterećenim životom te uživanje u travi. Zasigurno jedan od najneobičnijih djela na ovu temu. Ako niste do sada svakako biste trebali poslušati Ibricin Nepal, Ganges, Brahmaputra.

Pantagana – Zinedin Zidan

Splitska grupa Zinedin Zidan još je suptilnije tematizirala pitanje marihuane. Priča nije konkretno vezana za kanaboide već sve više bazirao na policijsku brutalnost kojom se progoni takozvanog rastamana. Stilski zanimljiva pjesma puni smisao dobiva kada se pogleda spot. Tada stvari postaju mnogo jasnije.

Ona danas dolazi iz Zagreba – Neno Belan

Veliki hit Nene Belana je jedna od onih pjesmi oko kojih se kreiraju brojne urbane priče. Između ostalog nije rijetkost interpretacija koja tvrdi kako se zapravo ne radi o djevojci koja dolazi iz metropole već o marihuani koja će pomoći da splitski dan bude lijep i sunčan. Poslušajte i sami zaključite.