Pretraga

Najružniji oblik stresa – poriv za nespavanjem

A- A+

Rijetko koja stvar je toliko brutalna koliko studentski način života. Svi imamo bolje i gore dane, no dođu i oni dani kada smo jednostavno spremni zapaliti svih i sve što nam se nađe na putu. Ti dani su naravno, ispitni rokovi.

Sam Manns, Unsplash

Sada je ‘tek’ prosinac i do rokova imamo još barem mjesec dana (ne znamo točno zato što još uvijek nisu izašli rokovi…), ali to ne znači da se već sada ne moramo početi pripremati za rokove. Ne mislim na učenje (to obavezno ostavljamo za dan prije samog ispita) već na psihičke pripreme koje svaki student, koji planira preživjeti rokove, mora proći.

Izdvojeni članak

Brucoši diljem Hrvatske otkrivaju nam kako se nose sa stresom prije ispitnih rokova

S pripremama je nemoguće početi već danas zato što pripreme zahtijevaju od vas puno sna, zdravu prehranu i fokusiranje na same sebe. Nemoguće je bilo što od toga napraviti zato što još uvijek nisu počeli praznici, a trenutno živimo jedan od najhektičnijih trenutaka godine – predblagdanska panika je krenula.

Jedino što sada možete napraviti jest napraviti plan kojeg ćete se držati tih 17 dana praznika koji su pred nama. Obavezno si svaki dan ostavite barem devet sati za spavanje, po tri sata dnevno provedite u druženju s prijateljima, izbjegavajte svaki konflikt koji možete izbjeći i uživajte u hrani – nemojte pretjerivati, ali niti biti zakinuti.

Brutalna istina

Istina je da kada dođu praznici nećemo raditi ništa od navedenoga, već će biti dobro ako se uspijemo malo naspavati da odmorimo tijelo i dušu, ali ni to se ne čini izgledno. Ono što je vrlo vjerojatno jest da ćemo se s praznika vratiti još umorniji nego prije – blagdanski ugođaj ima takav učinak na ljude.

Taman kad se vratimo na svoje staro, kreće ludilo ispitnih rokova i nestaje svaka nada i mogućnost za normalnim životom. Pod ‘normalnim životom’ ne mislim na ono što zaista jest normalan život – spavanje svaki dan, manjak nervoze i život bez stresa općenito. Mislim na naše, studentsko normalno.

Kada počnu studentski rokovi, situacija se drastično pogorša. Odjednom postaje nemoguće preživjeti i jedan dan bez barem dva živčana sloma, prejedanja i nekontroliranog prokrastiniranja, ilitiga gledanja serija i gubljenja vremena.

Glavni problem

No stvar koja nam vjerojatno najviše šteti, a koje nam je se najteže odreći, jest poriv za nespavanjem. Zvuči paradoksalno uz tvrdnju da nam uvijek fali sna, ali nije. Istina je, uvijek smo neispavani, a pogotovo za vrijeme  ispitnih rokova, ali nikad u životu nemamo jaču želju za ‘all nighterom’ nego noć prije ispita.

Nekad se radi o jedinom načinu za preživljavanje (čitaj: prolaženje ispita), ali nekad se to spontano dogodi. Sjećam se da sam imala fazu kada doslovno ne bih mogla zaspati noć prije ispita. Satima bih ležala u krevetu, u mraku, bez mobitela, i pokušavala se natjerati da zaspem.

Naravno to su bili brucoški dani i više nemam takvih problema, ali da i dalje imam problema s nespavanjem noć prije ispita, imam, samo iz drugih razloga. Sada imam tu neodoljivu želju da samoj sebi dokažem (????) da mogu preživjeti više od 24 sata bez sna, i ne samo da mogu preživjeti, već da mogu napraviti sve što bih trebala. I to uspješno.

Moja priča

Prvo sam mislila da imam problem i da bih trebala razgovarati s nekime tko bi mi objasnio da moram prestati s time što radim, no kroz razgovor s ostalim kolegama studentima sam shvatila da nisam jedina – većina nas prolazi kroz te faze kada nam je jednostavno ‘potrebno’ učiniti si tako nešto.

Najgora je situacija kada ste sami u domu. Nema šanse da ćete uspjeti spavati, zato što jednostavno morate iskoristiti svaki trenutak koji imate za sebe, zato što ih tako rijetko imate. Ne morate raditi ništa specijalno, već samo biti budni i uživati u tišini ili laganoj glazbi koju si puštate, ili čemu god već uživate, zato što ste napokon sami i napokon možete uživati.

Stoga, koliko god odlično zvučala ideja da budete sami za vrijeme rokova… Za vaše tijelo to nije dobra ideja. Pogotovo zato što smo mi ljudi vrsta koja je sklona prilagođavanju, pa sam tako neki dan napokon legla oko 22 h kako bih se naspavala, samo da bih se probudila sama od sebe oko 4.30 h zato što zadnja dva tjedna nisam spavala više od šest sati u komadu.

Zanimljiv je taj studentski život i sigurna sam da ću u godinama koje slijede doživjeti još sve i svašta, ali zaista se nadam da ću se riješiti ove loše navike… jednako koliko  i vi!