Pretraga

Naš izbor 5 drugačijih ‘srednjoškolskih’ filmova

A- A+

Iako većini ljudi na spomen filmova sa srednjoškolskom tematikom prvo padnu na pamet trash teen
ljubići i komedije, taj je žanr izrodio i neka kvalitetnija ostvarenja. Donosimo vam naš izbor pet ‘srednjoškolskih’ filmova kojima je radnja koncentrirana na odnose među učenicima, njihov odnos s profesorima i probleme obrazovnog sustava.

Filmovi o srednjoškolcima, njihovim prvim zaljubljivanjima te avanturama i nepodopštinama, najzastupljeniji su u žanru ‘srednjoškolskog’ filma. No postoje i oni u kojima su razredni odnosi temeljna radnja filma, a ne samo jedna od usputnih scena. Izabrali smo za vas pet takvih filmova.

Razred (2008)

Mladi učitelj francuskog jezika Francois pokušava uspostaviti red u rasno miješanom razredu u školi u pariškom predgrađu, nastojeći pritom kod učenika probuditi volju za učenjem i usaditi im moralne vrijednosti. Nailazi na probleme s djecom koja odrastaju u teškim uvjetima te se dijele prema vjerskoj i rasnoj osnovi. Velika većina radnje odvija se u učionici.

Redatelj: Laurent Canet

Društvo mrtvih pjesnika (1989)

Robin Williams tumači nekonvencionalnog i entuzijastičnog profesora koji potiče svoje učenike na samoostarivanje. Profesor ih potiče na razmišljanje i donošenje vlastitih pogleda na svijet. Kruto vodstvo škole nema razumijevanja za njegove neobične metode, ali ga razred prihvaća i smatra jednim od njih.

Redatelj: Peter Weir

Opus gospodina Hollanda (1995)

Glenn Holland je glazbenik i skladatelj koji postaje profesor u glazbenoj školi kako bi mogao platiti stanarinu. Njegov je cilj skladati nezaboravno glazbeno djelo i tako ostaviti trag u svijetu. Profesor, međutim, pronalazi novu definiciju uspjeha; dijeljenje strasti prema glazbe sa svojim učenicima.

Redatelj: Stephan Herek

Gospodinu s ljubavlju (1969)

Inženjer Mark Thackeray dolazi predavati totalno nediscipliniraniom razredu u londonskom East Endu. Još u želji da pronađe dobar inženjerski posao, nada se kako se neće dugo zadržati u školi. Počinje provoditi svoj način razredne discipline; tjerajući učenike da se odnose jedni prema drugima s poštovanjem. Neželeći upliće se u učeničke privatne živote te postaje njihov povjerljiv savjetnik i uzor.

Redatelj: James Clavell

Klub imperatora (2002)

Idealistički profesor u konzervativnoj školi za dječake u Massachusettsu godinama savjesno priprema dječake stvarni život. Razmaženi senatorov sin jedini je koji ga svojom nedisciplinom i bezobrazlukom uspijeva ‘izbaciti iz takta’. No profesor vidi potencijal u mladiću te ga pokušava ‘preobratiti’,  idući ponekad i protiv svojih uvjerenja.

Redatelj: Michael Hoffman