Pretraga

Ne znate što najdražima pokloniti za Božić? Evo neke stvari koje biste trebali izbjegavati

A- A+

Malo koja stvar je sigurna u ovim teškim vremenima u kojima se nalazimo. I inače je to slučaj, no u vrijeme pandemije, ipak nam je to malo jasnije. Ove godine nas čekaju dosta drugačiji praznici no inače, ali sasvim sigurno će i ove godine biti loših poklona.

foto: Unsplash

Kupiti dobar poklon zaista je umijeće koje nije svima blisko. Nekad je stvar u tome da se kupuje poklon osobi koju jednostavno ne poznajete dovoljno, a nekad je problem u nedovoljnom promišljanju. Nije drama to kad dobijete loš poklon, ali isto tako nije najljepša stvar na svijetu.

Teško je odrediti hoće li neki poklon biti dobar ili ne, ali možda bi bilo dobro započeti s jednostavnim pitanjem – bi li se vama svidjelo da vam to netko pokloni? Ni to vam neće uvijek biti od pomoći jer ne kupujete poklon sebi, ali pomalo je bez veze kupiti poklon koji ni sami ne biste željeli dobiti.

Ne postoji neko univerzalno pravilo koje će reći je li neki poklon dobar ili loš – sasvim sigurno postoji netko koga bi taj poklon oduševio, ali ono baš totalno. Ipak, postoje neke ideje koje su općenito loše. To ne znači da je nužno loša vaša ideja za nekoga specifičnoga, ali ako kupujete ‘random’ poklon, možda biste trebali dvaput promisliti o sljedećim opcijama.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Kupovina poklona

Poklon paketi

Postoji nekoliko milijuna vrsta poklon paketa, no riječ je o onim poklon paketima koje možete pronaći u raznim drogerijama – gel za tuširanje i mlijeko za tijelo, ili još bolje deodorant. Riječ je o poklon paketima koji se uvijek pojave u ovo blagdansko vrijeme i koji djeluju kao idealan poklon za situacije kada ne znate što biste kupili.

Najčešće je riječ o paketima srednjeg cjenovnog ranga, pa biste uz samo malo mašte mogli proći puno jeftinije, ako je to razlog zašto birate ovaj poklon. Vjerojatno se odlučujete na ovo zato što djeluje jednostavno i praktično, no biste li nekome kupili sadržaj paketa inače i poklonili ga? Ako je odgovor ne, onda to nije dobar poklon ni ako na tome piše ‘poklon’.

Šalica

Prije svega, bitno je napomenuti da šalica može biti vrlo originalan i zanimljiv poklon, pogotovo ako je riječ o jednoj od onih personaliziranih šalica – tada sasvim sigurno nećete fulati. No, ako kupujete neku ‘random’ šalicu s božićnim motivom… Biste li vi to voljeli imati? Šalica je doduše barem nešto što se može zaista kvalificirati kao poklon, za razliku od gela za tuširanje.

Šalica može biti korisna, no koliko često koristite božićne šalice, osim u vrijeme Božića? Riječ je o šalicama koje samo skupljaju prašinu na dnu ormara. Potrudite se barem kupiti one koje su donekle lijepe, a ne najjeftinije.

Parfemi

I dok ne postoji ništa konkretno loše u parfemima, često se zaboravlja jedna stvar. Kod parfema je ključno da osoba koja ga nosi uživa u njemu – jeste li sigurni da će se toj osobi svidjeti parfem koji ste joj namijenili?

Postoje ljudi kojima parfemi i mirisi općenito užasno smetaju, do toga da im bude loše. Želite li zaista nekome kupiti takav poklon? Čak i da nije riječ o takvom ekstremu, zaista su malene šanse da ćete uspjeti pogoditi baš ono što im se inače sviđa. Osim ako ne znate da ta osoba i inače nosi taj parfem, onda je to sasvim drugačija priča.

Stari pokloni

Loši pokloni postoje oduvijek i postojat će vjerojatno zauvijek, pa se postavlja pitanje što s njima? I najčešći odgovor jest ‘šalji dalje’. Koliko god to bilo praktično (osim što oslobađate prostor, dolazi i do uštede), koliko je to u redu?

Želite li zaista dati nekome nešto što ni sami ne biste uzeli, pa ni da vam to daju (ali doslovno)? Ako znate da će možda barem malo više usrećiti nekoga, samo naprijed, ali ako znate da ništa od toga – probajte ipak pronaći neku alternativu.

Disclaimer: Svi ovi pokloni mogu biti isto tako biti idealan dar, no češće to nisu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap