Pretraga

Zimski praznici samo što nisu stigli: Evo deset zabavnih ideja kako ih najbolje iskoristiti

A- A+

Prvo polugodište ove školske godine završava 22. prosinca i nakon toga nam slijede Božić i drugi blagdani što znači da počinju i zimski praznici. Zimski praznici trajat će do 8. siječnja pa vas čeka više od dva tjedna odmora. Sigurni smo da ove praznike jedva čekate i da ste već isplanirali što ćete raditi u tom razdoblju, ali smo vam svejedno odlučili predložiti još nekoliko ideja. Stoga smo vam sastavili popis od deset stvari koje možete raditi tijekom zimskih praznika.

Božićni kolači

Božićni kolači | foto: Canva

Zimski praznici koji, ako im se pribroji vikend, počinju 22. prosinca ove godine, trajat će nešto više od dva tjedna pa ćete imati pregršt vremena za odmor, ali i za razonodu. Sigurni smo da ste, kada je riječ o razonodi, već napravili neke planove, no smatramo da dobrih ideja nikad nije previše. Stoga smo vam sastavili popis od deset stvari koje možete raditi tijekom zimskih praznika, a možda ih se niste sjetili na prvu.

Razgledavanje lampica i ukrasa po susjedstvu

U predbožićno vrijeme, brojne obitelji osim untrašnjosti svojih domova, ukrašavaju i svoja dvorišta i kuće. Uglavnom se tu radi o lampicama u raznim bojama i oblicima pa ulice gradova i sela izgledaju baš prekrasno. Stoga, savjetujemo vam da jednu večer pozovete svoje prijatelje ili članove obitelji i prošećete se po svom susjedstvu i uživate u božićnom ugođaju.

Također, ovo je idealna prilika da se malo podružite sa svojim bližnjima, udahnete svježeg zraka i malo se razgibate.

Izrada božićnih kolačića

Božić i blagdane nakon njega teško je zamisliti bez brojnih slastica koje svojim mirisom i okusom upotpunjuju zimsku atmosferu. Samo neke od takvih slastica su medenjaci, paprenjaci, raspucanci… Izrada ovih kolačića nije tako komplicirana pa se i sami možete okušati u tome.

Tako ćete se zabaviti, a i pomoći ćete svojim roditeljima koji sigurno imaju pune ruke posla oko priprema za Božić. I, naravno, imat ćete imati hrpu kolačića na koje možete biti ponosni jer ste ih sami napravili.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

Pisanje božićnih čestitki

Pisanje i slanje božićnih čestitki praksa je koja je, zbog tehnologije, već pala u zaborav. No, to je prava šteta jer se niti jedna WhatsApp poruka ne može mjeriti ljepotom same čestitke i osjećajem kada vam u (stvarni) poštanski sandučić stigne poruka koja je namijenjena samo vama i vašoj obitelji, a nije u nekoliko klikova proslijeđena na dvadeset drugih adresa.

Baš zato vam preporučamo da kupite (ili još bolje, sami izradite) nekoliko blagdanskih čestitki, od srca na njih ispišete barem kratku poruku, iskažete svoje lijepe želje i pošaljete ih na adrese svojih najmilijih.

Izrada božićnih ukrasa

Božićne ukrase u svim mogućim oblicima i bojama možete kupiti na svakom uglu, ali mislimo da bi radost blagdana bila veća ako se oko nekoliko ukrasa sami potrudite i napravite ih po svom ukusu i željama. Također, pozovite i svoje ukućane ili prijatelje da vam se pridruže u izradi pa ćete usput imati i zabavno druženje.

Ukrašavanje stana ili kuće

S obzirom na to da ste već napravili ukrase, bio bi red da ih negdje i postavite. Stoga, tim ukrasima koje ste izradili, dodajte lampice i, ako želite, još neke druge ukrase pa u svom domu napravite pravu božićnu atmosferu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Zero waste božićni ukrasi koje možete raditi s učenicima, evo kako ih napraviti

Posjet ljudima koje niste dugo vidjeli

Božić je vrijeme druženja s dragim ljudima, a sigurni smo da u vašem životu postoje neke osobe koje, iz bilo kojih razloga, niste dugo vidjeli, a voljeli bi. S obzirom na to da više od dva tjedna nećete imati gotovo nikakvih obaveza, idealno je vrijeme da te osobe i posjetite. Naravno, ako iz nekog razloga to niste u mogućnosti, barem ih nazovite i porazgovarajte s njima, sigurno će im biti drago.

Fotkanje s obitelji i prijateljima

Današnji način života doveo je do toga da, s onima s kojima provodimo najviše vremena, a to je naša obitelj, zapravo imamo najmanje fotografija i zabilježenih uspomena. Iako non-stop u ruci držimo mobitele s odličnim kamerama.
Stoga, naša ideja je da svojim ukućanima predložite da se svi odjenu u svoje blagdanske outfite i da napravite photo session. Za to vrijeme ćete se odlično zabaviti, a u foto-albumu će vam ostati i hrpa uspomena.

Gledanje božićnih filmova s obitelji

Nakon što ste obavili fotkanje, možete se malo i opustiti, a to je najbolje napraviti uz prigodne filmove. Izbor je zaista ogroman pa smo sigurni da ćete naći nešto što svima odgovara.

Izdvojeni članak
gledanje božićnih filmova

Naš adventski kalendar: Napravili smo popis filmova i crtića za svaki dan do Božića

Pročitati novu knjigu

S obzirom na to da ćete na praznicima imati pregršt vremena, možete pročitati i neku knjigu. Koju god knjigu odaberete, sigurni smo da ćete napraviti dobar izbor jer će vam svaka zaintrigirati maštu i dati neki novi pogled na svijet.

Također, možete se odlučiti i na neku knjigu s manje stranica kako bi vam ostalo što više vremena za druge aktivnosti.

Napisati sve na čemu ste zahvalni u protekloj godini

S obzirom na to da zimski praznici uvijek ‘padaju’ na kraj jedne godine i početak iduće, ovo je idealna prilika da se osvrnete na sve što se događalo u proteklih 365 dana. Također, uvijek je važno biti zahvalan na svemu što nam život pruža – na onom dobrom jer nam je pružilo radost, a na onom lošijem jer nas je ipak nečemu naučilo.

Savjetujemo vam da si sva svoja zapažanja zapišete, osobito ona lijepa, pa da se, u nekim narednim godinama, toga možete prisjetiti.

Nadamo se da ćete iskoristiti naše ideje i savjete i zaista uživati u ovim praznicima! A kada su idući možete pogledati u našem školskom kalendaru s praznicima za 2023./2024.