Pretraga

Nesvakidašnja kombinacija: Profesorica Računarstva zajedno s učenicama pokrenula modni blog

A- A+

Ako do sad niste znali tko je Zmaya, vrijeme je da ju upoznate. Zmaya je cura koja se ne boji riskirati, koja ima dozu buntovnosti i gracioznosti, koja ima mnogo mana ali ih nosi sa zapanjujućim samopouzdanjem. Zmaya je djevojka koja se ne boji eksperimentirati, jer joj je važnije da bude svoja nego da se svidi svima ostalima. I što više griješi i što je dalje od savršenoga to je posebnija. Ukratko, Zmaya je prvi modni blog splitskih učenica Škole likovne umjetnosti, a slavi upravo savršene nesavršenosti. 

Blogerice i profesorica Zrinka Barbarić

Kako i stoji na stranicama ovog modnog bloga, Zmayu je osnovala skupina djevojaka smjera za modu i dizajn zajedno sa svojom profesoricom Zrinkom Barbarić, a zbog predmeta Računarstvo bilo je nekako logično da svoje kreativne ideje i zamisli počinju bilježiti na ovoj za modu sve popularnijoj platformi. 

Izdvojeni članak

Riječka gimnazijalka osvaja Hrvatsku svojim modnim nakitom

Najbitniji je trenutak inspiracije

Sve je započelo prošle školske godine upravo na predmetu Računarstva koji predaje profesorica Barbarić. Kako nam objašnjava, ovim je projektom željela dati svoj doprinos ovom predmetu, a budućim mladim dizajnericama modno izražavanje putem pisane riječi i editorijala važno je u daljnjem školovanju kao i kasnijem zapošljavanju u toj industriji.

– Izrada modni bloga bio je logičan izbor za naš predmet. Željela sam im pokazati na taj način puteve izgradnje njihove dizajnerske karijere, još tijekom škole i studiranja. Budući da svi znamo kako je hrvatsko modno tržište dosta malo u odnosu na druge veće zemlje, važno je da se zadrže u tom poslu kojega vole i upitno je hoće li oni uspjeti samo kreirati tako da su ove platforme iznimno korisne za njih, priznaje nam profesorica Barbarić inače po struci akademska slikarica.

Trenutak inspiracije izvire od svugdje; od sjedenja na kavi pa sve do neformalnih druženja nakon škole kao i u školi pa tako svi zajedno dolaze do konačnog plana ideje koju kasnije zajedničkim snagama realiziraju.

– Reagiramo u trenutku inspiracije. Kako nekome padne na pamet neka inspiracija tako radimo. Razmotre se svačiji prijedlozi, ostatak ekipe se s prijedlozima složi ili ne složi i na taj se način formira tim koji onda kreće u realizaciju, objašnjava profesorica.

Na njihovom blogu najčešće se mogu naći modni editorijali, no na stranicama ljubtelji mode mogu pronaći i zanimljive intervjue.

– Oni su plod suradnji s našim gostima predavačima. Primjerice, modna blogerica i stilistica Petra Nižetić gostovala je u našoj školi kako bi podijelila svoja iskustva, dala korisne savjete i podršku našim mladima koji rade na blogu.
Uskoro ćemo objaviti i intervju sa street-style fotografkinjom Sonjom Dvornik koja je također savjetovala naše malde dizajnerice, kaže profesorica te dodaje kako im je intervjuima cilj doprijeti do što šireg broja publike.

Izdvojeni članak

[FOTO] Student TTF-a novom kolekcijom odjeće potpuno iskočio iz modne svakodnevnice

Regularna nastava zbog bloga ne trpi

Iako je ovaj projekt organiziran unutar školskog kurikuluma, profesorica nam je kazala kako ne moraju nužno svi sudjelovati na njegovom razvijanju i stvaranju materijala za objavu.

– Odjel ima oko 25 učenika s tim da nije obavezno uključiti se u projekt modnog bloga. Tko ima želju od učenika u školi može se priključiti i njihove ideje će se realizirati. Svi se prijavljuju kod mene, a cjelokupni projekt realiziramo izvan škole tako da sama nastava ne pati i ne ugrožavamo učenike koji ne rade na tome, priznaje Zrinka Barbarić te dodaje kako s obzirom na to da se radi o školskome blogu još uvijek nisu razmišljali da uključe još nekoga izvan njihove škole.

Ni suradnje s drugim odjelima u Školi nisu im strani pojam, a u ovih godinu koliko njihova Zmaya postoji najbolju suradnju ostvarile su s kolegicom sa smjera za fotofizajn.

– Do sada smo surađivali umjetnicom s odjela za fotodizajn Lucijom Sesartić koja nam je fotografirala naše editorijale i njoj je to zaista zanimljivo. Ostalim učenicima s drugih odjela naš blog nije toliko privlačan. S Lucijom odlično surađujemo, posluša sve naše ideje i složili smo se s njom u našem kreativnom rukopisu, tvrdi Barbarić.

Ne postoji određeno pravilo po kojemu talentirane učenice stvaraju svoje objave. Nekad je kaže nam profesorica, presudna lokacija, nekad modni komadi, no polazna točka uvijek je nečija zamisao baš poput i samog imena bloga koji je nastao kao izvedenica običnog ženskog imena i moćnog mitološkog bića čime žele dočarati da je svaka djevojka posebna u svojoj različitosti. Jer sve smo mi Zmaye na ovaj ili onaj način.