Pretraga

Iza najpoznatijeg hrvatskog bloga za ljubitelje knjiga stoji – gimnazijalka: Razgovarali smo s njom

A- A+

Ella Hasel 17-godišnja je učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, koja voli čitati knjige i to ne skriva. Osnivačica je bloga Knjiški recenzeRAJ, na kojem se mogu naći recenzije raznih knjiga koje je pročitala. Cijela se priča proširila i na brojne društvene mreže, gdje Ella okuplja tisuće obožavatelja pisane riječi.

Ella Hasel, osnivačica bloga Knjiški recenzeRAJ. Foto: Privatna arhiva

‘Čitam, pišem, skitam, vodim blog, puno jedem, malo spavam, a ponekad, ako ostane vremena – učim’, rečenica je to s kojom nam se predstavila Ella Hasel, ambiciozna, 17-godišnja ljubiteljica čitanja i osnivačica bloga Knjiški recenzeRAJ. Da voli čitati, dokazuje i činjenica da Ella prosječno na godinu pročita oko 40 knjiga. Brojkama se, doduše, ne zamara, a kako sama tvrdi, najbolje su knjige one koje vam ostanu u sjećanju i nekoliko godina nakon čitanja.

Navika za čitanjem joj je u krvi te se prostire generacijama. Kroz godine se ta navika razvijala i tako stranicu po stranicu, knjigu po knjigu, čitanje je Elli preraslo u pravu ljubav. Sada, kako kaže, ne može zamisliti niti jedan dan, a da ne pročita pokoje poglavlje, napiše nekoliko riječi na internetu i podijeli s nekim svoje dojmove.

Izdvojeni članak
klara kajba šimanić 2

Klara je jedna od najmlađih hrvatskih spisateljica: ‘Za razliku od ostalih oblika zabave, čitanje zahtijeva više strpljenja i koncentracije’

Izbor lektira nije loš

U razvitku njene navika čitanja, svakako su joj pomogle i lektire, iako priznaje da joj nekada nisu bile uvijek najdraže štivo. Ipak, bilo je nekih naslova koje su joj se posebice svidjeli.

– Kao mala, obožavala sam gledati filmove Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, adaptacije knjiga Mate Lovraka. A, kada sam pročitala i knjige, kao lektiru u nižim razredima osnovne škole, još više sam zavoljela likove i radnju. Također, sa Šenoinom Brankom sam zavoljela i klasike hrvatske književnosti, kao i raskošno Šenoino stvaralaštvo, objašnjava nam Ella.

Na upit smatra li da bi se izbor lektira u osnovnim i srednjim školama trebao mijenjati, Ella kaže da on, zapravo, nije loš. To su klasici koji bi se prema njenom mišljenju trebali pročitati kako bi se upoznala književnost, povijest našeg, ali i drugih naroda. Štoviše, kaže da se čitanjem klasika učenici nadograđuju i pripremaju za suvremenu književnost.

Izdvojeni članak
najčitateljica KGZ Angie Firm Penava

Osnovnoškola iz Zagreba proglašena najčitateljicom: U jednoj godini posudila 140 knjiga

Do velike skupine obožavatelja u kratko vrijeme

– Smatram kako broj lektira u jednoj školskoj godini treba biti ravnomjerno raspodijeljen na obaveznu lektiru, djela koja se vrlo lako mogu naći na maturi, i izbornu lektiru, gdje se nalaze romani koji su mladima zanimljivi, zbog kojih najčešće volimo čitanje, ističe Ella.

Dodala je i da je veći problem od popisa lektira upravo način na koji se njemu pristupa. To joj je, među ostalom, bio poticaj da krene pisati recenzije, ali i snimati analize lektira na svojem blogu Knjiški recenzeRAJ kako bi vršnjacima olakšala razumijevanje pročitanog.

– Knjiški recenzeRAJ osnovan je na Facebooku 2021. godine u želji za upoznavanjem novih ljudi, istih ili sličnih interesa. U početku je to bila mala skupina ljudi, koja je dijelila svoje dojmove, ali danas je to najveća zajednica čitatelja u Hrvatskoj s 5.000 pratitelja, gdje članovi, ali i ja kao administrator, možemo recenzirati pročitane knjige ili slati upite za one koje želimo pročitati, napominje mlada ljubiteljica knjiga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ella 🙂 (@knjiskirecenzeraj)

Projekt za kojeg je potrebno puno truda

Knjiški recenzeRAJ s vremenom se proširio i na druge društvene mreže, poput Instagrama te YouTubea, a napravljena je i internetska stranica gdje se nalaze sve recenzije, članci i novosti u knjiškome svijetu. Radi se, dakle, o ambicioznom projektu za čije je funkcioniranje potrebno puno truda.

Elli u svemu tome pomažu oni koji imaju razumijevanja za njen rad i oni koji joj progledaju kroz prste kad nešto ne stigne, ostatak posla poput recenzija, objava, fotografija, videozapisa, uređivanja i objavljivanja, ipak radi – sama.

– To često ne gledam kao obavezu, već kao razonodu. Dok radim bilo što vezano uz blog osjećam se sretno, tada nastupa ona prava ja, tu sam svoja… i što češće pišem i objavljujem, to sam sigurnija u svoju budućnost, odabir fakulteta i naposljetku zvanja, kaže Ella te dodaje da će se blog razvijati usporedo s njom i njenim odrastanjem.

Izdvojeni članak
knjige na hrpi

Ove knjige bile su nam bolje od lektira: Pročitat ćete ih u jednoj noći

‘Voljela bih da shvate što vole’

Na njenom se blogu zaista može pronaći svašta i vidljivo je da je Ella jedan svestrani čitač. No, najdraže su joj knjige one na temu Drugoga svjetskoga rata, holokausta, antisemitizma i slično. To su romani Kate Quinn Lovkinja, Aliceina mreža Zagonetka ruže. Od klasika uvijek voli pročitati Šenou, a najdraži su joj pjesnici Matoš i Baudelaire.

Na pitanje što bi poručila vršnjacima koji nemaju naviku čitanja, Ella odgovara da smo svi jedinstveni i nismo svi za sve te da u tome nema ništa loše.

– Voljela bih da na vrijeme shvate što vole, čime se žele baviti, što su njihovi interesi, da pronađu taj jedan kutak u sebi, u kojemu se osjećaju kao kod kuće, u svojem toplom krevetu i da nakon toga, više niti jednog dana ne rade, jer znate onu staru narodnu – ako voliš svoj posao, nećeš raditi ni dana. I ostane li malo slobodnog vremena, preporučujem da ga iskoristite za čitanje, jer dok ne uzmete knjigu u ruke niste ni svjesni koliku ona ima moć i koliko vam može promijeniti život, poručuje Ella.